Красен Станчев: Да се съкратят разходите, да се замразят заплатите

Подпомагане на всички ще доведе до проблем с плащанията по дълга
9 сеп 2022 12:51, Анисия Иванова
55
Красен Станчев: Да се съкратят разходите, да се замразят заплатите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дефицитът за миналата година  - почти 7%, исторически е много близък до средния бюджетен дефицит за периода от 1991 до 1997 година. Това означава, че ако продължава така, ще възникне проблем с плащанията по външния дълг. Ако няма редовно правителство или ако новото редовно правителството не се откаже от политиките на предишните правителства от 2020 година до средата на тази година за обещаване за подпомагане на всички - а не само на тези, които имат нужда, то тези разходи ще бъдат финансирани с дълг, който ще бъде по-скъп. Дългът би бил около два и половина до три пъти по-скъп, отколкото този, който беше взет от последното правителство на Бойко Борисов. Той беше исторически много евтин дълг. Външният дълг на правителството в момента е много добър, но вероятно към средата на следващата година ще отиде към 40% от БВП, което е бюджетното ограничение според последните промени в Закона за публичните финанси. Това каза Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Още по темата

Реалният проблем е какво би се случило, ако има дълго служебно правителство и относително къс парламент. Това е вероятна хипотеза и означава, че за този период, който предстои, би трябвало да се предвидят неща в икономиката, които са по-скоро от областта на служебни правителства и работа без парламент.

Действията на служебно правителство досега са много странни. Единственото нещо, което имаме в областта на икономическата политика, е оценка на ситуацията, която е заварена в икономическото министерство.

В областта на енергетиката събеседникът посочи, че очевидно нарочно възможностите за внос на американския газ, който вече беше резервиран, не са били запазени.

"Очевидно има геополитическа заповед да се следва зависимостта от Газпром”, предположи гостът.

Зимата се очаква да бъде доста по-лека от зимата на 1994-95г. Тогава инфлацията беше 92% на година, сега ще бъде 20% с тенденция за леко успокоение. Има спад на приходите от данък добавена стойност, което показва, че има ограничаване на потреблението, а това означава, че хората посягат към спестяванията си.

За да се подобри благосъстоянието на българите, трябва да се съкратят неинвестиционните разходи, да се замразят увеличенията на пенсии и заплати - особено на администрацията. Изключително важно е да има разплащане по всички изпълнени договори, особено в здравеопазването и социалната сфера, както и да се отиде на целево подпомагане на онези, които са най-зле, каза Станчев.

Що се отнася до идеята ЕК да сложи „таван” на цената на руския тръбен газ събеседникът посочи, че това не е с цел да се регулира пазарът, а за да се ограничат приходите на руската федерация от износ на природен газ. „Ще бъде, както при всички „тавани” на цените – в някакъв момент ще дойде време да се плаща сметката”.

Може да гледате целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
замразяване на заплатите означава унищожаване на покупателната способност, спестяванията и пенсионните фондове. както предния път, когато "орион" беха на власт
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя назначен специалист ,въобще , добре ли е ?! Термини и популистки фрази и нищо рационално и съществено ! Това и аз мога да го избръщолевя , и то безплатно ...
39
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
И какво стана?!Обикновения бачкатор пак ще гризне дървото, класика!Постоянно обикновения човек обира негативите на калпави политици и бизнесмени.И затова измиряме като нация.
38
1
 
2
 
! Отговори
miami_heat преди 1 година
Някой не е получавал увеличение от 2010 а ми е чудно защо седи на същото място от 2010. Аз за 7 години 10 пъти съм повече вземам откакто съм започнал по професията
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам кои точно заплати трябва да се замразят, но моята е замръзена от 2010 и не е мръднала нито с лев , и съм сигурна , че не е само моята. Половината работещи българи не са виждали увеличение за повече от десет години , дори минимално. Какви ги плещ.ят тези готованци.
36
0
 
0
 
! Отговори
Глупак преди 1 година
Нали това направи бмб ,2009 2010, избягаха 1 млн души.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красен Ст.: Зимата се очаква да бъде доста по-лека от зимата на 1994-95г. Тогава инфлацията беше 92% на година, сега ще бъде 20% с тенденция за леко успокоение. +++ И каква е истината. За 1995 година инфлацията е 32,7%. Преди това е по-висока.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни го навирате тоз назначен "специалист", на краварска хранилка да ръси мозък ?! Колкото и да се пъне и убеждава , че причината за сегашното ни състояние не е той и такива като него , ние си знаем ,че загрижеността му "да се подобри благосъстоянието на българите" е същата като на вълка към агнето ...
33
0
 
8
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Тази синя мутра пък откъде изпълзя
32
2
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Всеки подобен "специалист",който настоява за замразяване на заплатите,трябва незабавно да се оставя за 1 год. на МРЗ.След това може отново да си даде мнението.Сигурен съм,че ще е коренно различно.
31
0
 
15
 
! Отговори
Уикипедия преди 1 година
Последното име казва всичко сър Станчев-Изпълнителен директор на ИПИ (от 2007 г.) е Светла Костадинова, а председател на Съвета е Красен Станчев (основател на ИПИ и негов директор 1993 2006 г.).Членове на Съвета са:Андрей ЕвтимовМартин ЗаимовЛевон ХампарцумянКалин ХристовКенет ЛефковицГеорги СаракостовСред предишните членове на Съвета на ИПИ са Мартин Димитров, Яна Костова, Георги Захариев, Илиян Михов, Ренета Инджова и други. [3]Председател на Консултативния съвет е Ричард Ран.
30
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме европейци бе, Красене. Не сме африканци от Централна Африка. Какви африкански съвети даваш? Ти си сбъркал не само държавата, ами и континента.
29
2
 
36
 
! Отговори
сорос преди 1 година
от тоя ми се повръща само да каже как с минимална пенсия и заплата може да се преживява при тия и педстоящи цени на ток вода и хранителни продукти !!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Точно. Да се замразят и политиците за 1000години. Пиночет хубава работа бе напраеил на 11 септември...
27
0
 
21
 
! Отговори
Тони преди 1 година
на г-на Станчева му спрете заплатата
26
0
 
30
 
! Отговори
Тараба икономист преди 1 година
Намалявайки заплатите намалявате покупателната способност на хората.Това води до свиване на потреблението и съответно свиване на производството.Това пък ще доведе до масови съкращения и тотална рецесия.Това е мое лично виждане на един продавач на картофи.Не съм доцент и никой не финансира анализите ми.Моля специалистите да ме извинят.
25
1
 
32
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
Красене започваме с теб. Директно ти съкращаваме цялата заплата, защото и без това от твоите съвети ползата е една голяма кръгла нула.
24
0
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Те и сега, робите, умират тихо в Бг. Ако смятате, че шоколадите ще работят, в грешка сте
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - правилно, инфлацията настъпва точно така. Същото се получава, когато паричната маса е константа, но масата от стоки на пазара намалява . Като спреш паричната маса - очакваш да спреш и "търсенето", съответно да регулираш инфлацията , но това не означава , че ще дигнеш масата със стоки и услуги . А какво става със всичко това в процес на увеличаващо се население ? Четете, после пишете !
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - А за какво ги пращаме в парламента и властта? За да мислят и да не допускат подобни негативи за народа. Не като Киро, хванал лопата да рине, че и фотограф си води да го снима. Никой не очаква от него да държи лопата, а да мисли и не допуска такива наводнения и щети за хората, или поне да ги минимизира. Тръгнали проверки сега да правят за незаконна сеч. Понеже за пръв път сега се чу за нея и никой не знае, че си я има от години.