Цената на кашкавала гони рекорди, скоро ще е 3 пъти по-скъпа от свинското

В Пловдив и Враца цената на едро е почти 20 лв., а по магазините близо 30 лева за кг
12 сеп 2022 09:00, Елка Василева
148
Цената на кашкавала гони рекорди, скоро ще е 3 пъти по-скъпа от свинското
Снимка: архив, БГНЕС

Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за килограм, т.е. 3 пъти по-скъп от свинското. За някои бутикови производства тази цена вече е достигната, но кашкавал “Витоша”, чиято цена се следи от комисията по стоковите борси, на едро е около 16 лв., поскъпвайки с нови 6 стотинки за последната седмица.

Още по темата
В някои градове като Пловдив и Враца на едро този кашкавал е между 19 и 19,50 лв., пише „24 часа“. Сиренето, макар че поевтиня с 1% през последната седмица, се продава на едро по 11,07 лв. за килограм, а по магазините вече рядко може да се намери качествено под 20 лв. за кило.

Ако изключим олиото, млечните продукти са най-поскъпналите храни в България за последните 20 г. Кашкавалът например е струвал на едро 5,15 лв. през 1999 г.

 Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този период, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. в момента е достигнала 2,72 лв.

При млечните продукти най-драстичното поскъпване се случва през последната една година, защото цените на фуражите се вдигнаха много, а оттам изкупните цени на млякото са вече около 2,50 лв. за литър. Допълнителен импулс са вдигане на цените са горивата, според председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.

През последната седмица пилешкото месо поевтинява с около 1 на сто и се продава на едро средно по 5,97 лева за килограм. Захарта е 2,33 лева за килограм в края на седмицата, а брашното пада до 1,32 лева за килограм. Оризът  поевтинява с 4 стотинки и достига 2,74 лева. Яйцата се продават по 0,30 лева за бройка на едро.

Според израелското издание The Marker зеленчуци и млечни продукти са поскъпнали най-много в световен план през последната година. Дава се пример, че в Австралия най-евтината салата айсберг струва 12 австралийски долара. В САЩ марулите са стрували през 2012 г. 1,5 долара за килограм, а през 2022 г. цената вече надхвърля 3 долара. И продължава да се вдига.

При маслото цените са счупили всички рекорди - в Европа килограм е струвал средно 8 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Хайл химарс преди 1 година
Днес в Била кашкавал Маджаров 48лв.кг. София, център, ул. Славянска 5.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактите. В Германия средната месечна заплата е 6520 евро, а в България е 800 евро,. Това не е 4-5 пъти разлика
103
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Настигаме Европата по стандарт, цените и доходите ни растат по бързо от там. Вече разликата в заплатите с Германия е към 4-5 пъти. Преди 20 години беше над 10 пъти.
102
11
 
2
 
! Отговори
Любомира преди 1 година
Кашкавала не е за бедни. А иначе при нас цените са нормални. Можем да си позволим всичко. Какво повече може да иска човек.
101
3
 
6
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
"При маслото цените са счупили всички рекорди - в Европа килограм е струвал средно 8 евро." - и то при техния европейски стандарт. При нас килограм масло, в Билла например, е на цена от 13,29 евро. Просто Прекрасно (ПП).
100
5
 
3
 
! Отговори
Само Киро ном 9 преди 1 година
Завода Nasekomo произвежда всичко нужно чрез продукти от насекоми .Пpoизвoдcтвo нa пшeнични тpици, биpeнa мaя и вoдa, a нa изxoдa ce пoлyчaвaт пpoтeинoвo бpaшнo oт oбeзмacлeни лapви.Също и изсушени ларвипълни за вас с натурални протеини за зимата! Яжте повече насекоми, по-малко лоша храна като млечни продукти ,месо те са вредни и комунистически. Свободните хора ядат буболечки и пазят околната среда ,пестят електроенергията ,ползват свещи .Борят се за свободата от Путин .Това е демокрацията
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война и спекула. Светна ли ви сега кои сътворяват и разпалват и поддържат войните-бичът на Човечеството. И...къде се нареждат нашите политици-лицемери за "добруването" на народа. Избори идват. Обещания, обащания и накрая...извратени и малоу.Мни богаташи-милионери и...застой на човешката мисъл заради ла.Й.но.Во.зи на власт.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезе един дръвник, да не му казвам името, и зафъфли по телевизията, че е 30лв килограма и то стана. Ами спрете да купувате, да видим колко ще издържат. Тука всеки го играе добрия-лошия. Един ден в Билла паднат доматите и после се върнат на по-висока от първата цена, после в Кауфланд и така всички докато се изредят. Кажете ми защо олиото струва толкова, при положение, че Украйна изнася, а ние произвеждаме?
97
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да му намали цената ... нали и той като Борисов огрява навсякъде. Хляба да стане 40 стотинки като при Бай Тошо... има какво да се желае :)
96
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Незабавни компенсации от ЕС! Това положение ни го докараха те. Ако не - напускаме.
95
1
 
43
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
Че има ли идоити да дадат 30 лева за туй нещо имитация на кашкавал?
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спещула има, но който си разписва домашното не страда от цените. Намерих си свинско на 6лв кг, пилешко на 6лв/кт, маргарин с масло на 4лв/кг, олио на 3,49л. търсиш из брошурите и намираш ez-pz.
93
0
 
26
 
! Отговори
Емигрантка преди 1 година
Живея в Австралия и такава цена на салата Айсберг $12 няма, да цените са се покачили в сравнение от преди три месеца, но такива измислици дето пишат псрвдожурналята са глупости. Бензина е 2 лв за литър
92
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са нормални тези неща с цените . Няма как храната тук да е по-скъпа от тази Западна Европа . Ама става точно така . Спекула или какво . Няма ли кой да установи причините . Има ли кой да управлява държвата или станахме като от 5-я свят - всеки прави каквото си иска
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 103 Имаше и кашкавал Балкан, той беше по-скъп и се купуваше по-рядко.
90
17
 
4
 
! Отговори
Само ПП no 9 преди 1 година
Завода Nasekomo произвежда всичко нужно чрез продукти от насекоми .Пpoизвoдcтвo нa пшeнични тpици, биpeнa мaя и вoдa, a нa изxoдa ce пoлyчaвaт пpoтeинoвo бpaшнo oт oбeзмacлeни лapви.Също и изсушениларви с натурални протеини за зимата! Яжте повече насекоми, по-малко лоша храна като млечни продукти ,месо те са вредни и комунистически. Свободните хора ядат буболечки и пазят околната среда ,пестят електроенергията ,ползват свещи .Борят се за свободата от Путин Това демокрацията!
89
9
 
28
 
! Отговори
Демокрад преди 1 година
Обичам да ми е скъпо и няма да се къпя цяла седмица за да подпомогна нашите братя украинци. Слива Украйна!
88
6
 
14
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Шумкарите обраха мандрите.
87
12
 
4
 
! Отговори
Само ПП no 9 преди 1 година
Край софийското село Лозен вече се произвежда демократична алтернатива на комунистическото лошо сирене , месо и кашкавал - продукти от насекоми.oмпaниятa Nаеkоmо произвежда вкусна и засищаща храна която включва нa тpи ocнoвни пpoдyĸтa - пpoтeинoвo бpaшнo, мacлo и пoчвeн пoдoбpитeл. Можете да си хапнете изсушени цели ларви които са осигуряват протеините и енергия за зимата! Правятсе също пшeнични тpици, биpeнa мaя и вoдa, a нa изxoдa ce пoлyчaвaт пpoтeинoвo бpaшнo oт oбeзмacлeни лapви! Яжте повече насекоми по малко лоша храна -млечни продукти ,месо теса вредни икомунистически. Свобо
86
2
 
19
 
! Отговори
фре преди 1 година
Така е като Пеевски и Борисов купиха големите мандри. Сега само те ще ядат кашкавал