Шефът на НЕК се сбогува с поста

Красимир Първанов си отива заради "грубо нарушаване на правилата"
Обновена: 14 апр 2011 23:22 | 14 апр 2011 22:10,
137
Шефът на НЕК се сбогува с поста
Заради скандала Трайков получи последно предупреждение от Борисов. Снимка: БТА

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг ЕАД взе единодушно решение за освобождаване на Красимир Първанов от поста изпълнителен директор на НЕК, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Мотивите за освобождаването му са грубо нарушаване на йерархичните правила и неспазване на установената процедура за водене на преговори.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на НЕК ще бъде Михаил Андонов – настоящ главен счетоводител на компанията и член на Съвета на директорите. Заместник-министър Марий Косев поема овакантеното място в Съвета на директорите на НЕК.

Ще бъдат предприети действия за стартиране на конкурс за избор на нов изпълнителен директор на дружеството.

Припомняме, че енергийният министър Трайчо Трайков поиска Първанов да бъде освободен от поста, след като шефът на НЕК подписа споразумението за проекта АЕЦ "Белене" с руската "Атомстройекспорт".

Още по темата

Трайков обвини Първанов, че въпреки изричната му забрана е подписал Допълнение 12 към договора, което съдържа обвързваща клауза - до два месеца да се подпише окончателно споразумение по проекта.

Първанов пък се оправда, че съгласувал подписания текст с вицепремиера Симеон Дянков, според когото той не ни задължава да построим централата. Първанов е категоричен, че е „бушон“ и няма нищо вярно в думите на енергийния министър.

Скандалът обтегна отношенията между премиера и енергийния министър. Заради него Трайчо Трайков получи "последно предупреждение" от Бойко Борисов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: НЕККраасимир Първанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
да бе преди 13 години
Каквото и да се прави и пише ,важното е ,...старите бардаци заедно със старите к...и да изчезват ,защото са много закостенели !
131
2
 
0
 
! Отговори
krasi преди 13 години
Струва ми се,че Трайчо играе за чужд отбор,а доказан специалист в йерархията на НЕК, струва много повече от случаен министър! Да се ползва Сокола като консултант-резултатът ще бъде както на английските експерти,но на безспорно по ниска цена!
130
1
 
2
 
! Отговори
миротворец преди 13 години
уволнен - назначен - уволнен - назначен- "три дни яли пили и се веселили и аз бях там и ядох пих по брадата ми тече в устата ми нищо не потече" из бълг. народни приказки
129
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 13 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
128
0
 
3
 
! Отговори
crus преди 13 години
някои трябваше да обере пешкира....шефа(министъра)няма как да е виновен ... обикновено го отнася някои по-надолу във веригата.....няма как да си по-прав от шефа...закон божи по фирмите...
127
1
 
4
 
! Отговори
Тети преди 13 години
Има немааа има немааа ух *** недни. ПИсна ни от герберите писна ни от Борисов най вече да се маха на село да гледа прасета и кокошки. И най важното да си сади картофи. А и да не ражда повече деца че как ще ги гледа. ***.
126
0
 
4
 
! Отговори
ааа преди 13 години
Излагация голяма за герберите. Хайде да видим до довечера няма ли да го назначат пак че вече втори път го уволняват а може би не е втори. Смешници *** смешници махайте се от държавата че се осрахте яко.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И за децата е ясно.Казали са му да подпише,подписал е сега казват той подписа неправомерно.ГЕРБ са чисти а клаузата е подписана,и сега???Централата ще се строи и ако нещо се прецака Борисов ще кажа е оня подписа аз не съм виновен.Е тва е
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Когато се ритат атовете го отнасят магаретата."Българска национална поговорка.
123
0
 
6
 
! Отговори
neli преди 13 години
И вълкът сит и агнето цяло!
122
1
 
8
 
! Отговори
От НЕК преди 13 години
Споко господа!! Скоро от ГЕРБ ще му намерят топло местенце -за да не говори, не се абете във форума!Чакайте и следете събитията!!!
121
2
 
5
 
! Отговори
РС преди 13 години
Е нали Боко се изказа, че бил прав Първанов, каква я свършиха пак??????? Абе хора до кога ще търпим този шут и кликата му да си разиграват коня както искат? ДА СЕ МАГАТ ВЕДНАГА, НЕ ОКТОМВРИ, НЕ НОЕМВРИ - ВЕДНАГА-А-А-А-А-А-А!!!!!!
120
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя правилно са го уволнили.Той е кукла на конци с която си поиграха и накрая и откъснаха главата.Това е добър пример за всички герберски гъзоблизачи на държавна работа.Знайте,че вие не сте експерти,държавни служители и мениджъри.Вие сте "Емека" с която "твърдата пожарникарска ръка", ще си брише гафовете.Треперете кой ще е следващия.На лудия цар няма шут който да му угоди!
119
4
 
4
 
! Отговори
ПАК КАЗВАМ преди 13 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ГОЛЯМ В ТОВА "Б" ОТБОРЧЕ Е ТРАЙКОВ
118
0
 
5
 
! Отговори
Българан преди 13 години
Това беше ясно ама по навик трябваше малко пичи масали за народа!
117
4
 
5
 
! Отговори
Циганин преди 13 години
Ей тоя наш Трайчо се взе много на сериознол Немам търпение да се върне при нас.
116
2
 
4
 
! Отговори
до номер 111 преди 13 години
Г-н инженер искренно се смях на изказването Ви. Аз съм счетоводител и се почувствах поласкана да съм част от най-злата гилдия. Само не знам защо счетоводител да е виновен за инженерна грешка при Чаленджър ама щом казвате ... готино е да сме толкова важни!!!
115
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредния човек измамен,употрбен и изхвърлен от ББ и то след като е изпълнил указанията Му.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С пълно единодушие! Това ми прилича на гласуването в бай Тошовия парламент. Просто на хората са казали какво да правят. Един ми казваше: принципът е този: станал е гаф и някой трябва да бъде наказан, аз като твой началник наказвам теб и по този начин аз съм взел мерки... Принципът е стар, играчите нови. Има ли втори в стаята аз не мога да съм виновен, даже и сам да съм, образа в огледалото е виновен... Правете си изводи, но да му мисли Дянков, още един безработен му виси на врата.
113
0
 
11
 
! Отговори
Каде Лаже ,Каде Маже преди 13 години
Голем Смях ! Властта заприлича на Македонски четник : " зАпиши ме " ; " оТпиши ме" ; " зАпишиме" ; " оТпиши ме " ... Псссссссст ! Трайте до довечера , да не се окаже , че ПАК е назначен ...