От лев на евро: Нищо нямало да поскъпне

Щели да поевтинеят хладилници, коли, кредити...
121
От лев на евро: Нищо нямало да поскъпне
Снимка: Reuters, архив

В нито една държава не е поскъпнал животът, след въвеждането на еврото, така че това няма да се случи и в България, смята бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Уверенията му идват дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е готова да въведе еврото. Очаквано се появиха страхове, че стане ли това, всичко ще поскъпне, а цените ще започнат да се закръглят - винаги нагоре, но никога надолу.

"Няма такова нещо, нищо няма да поскъпне драматично, ако се въведе еврото и нищо такова не се е случило в другите държави", заяви Василев пред Нова телевизия. Според него напротив - ще има стоки, чиито цени ще паднат.

"Телевизори, хладилници, автомобили ще поевтинеят", смята Василев. По думите му ще поевтинеят и кредитите.

"Истинската полза да влезем в Еврозоната е, ако от ЕЦБ повече наблюдават българските банки, за да сме по-спокойни, че няма да се случат случки", коментира бившият министър.

Според него много по-важно е доверието и имиджовите резултати, отколкото стойността на капучиното.

"Защо примерно прибалтийските страни да могат да влязат в еврозоната, а ние не, защото представете си как на един западноевропейски турист или инвеститор му изглежда да си извади еврото и да се чувствата като у дома си или да брои стотинките", посочи той.

Василев смята, че въпросът е чисто политически също като този, че не ни приемат в Шенген, макар че сме готови за зоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван Емигранта преди 7 години
До ФактАми нали така почна голямата инфлация в Европа бре, като им смениха парите с еврото, бях тогава в Португалия, тотално всичко долу след смяната, после отидох в Испания, и там същото, а помня как беше с песетите им, чудо си беше. Така че, не вярвайте на *** и Пульо, ами вижте какво стана след въвеждането на еврото в Европа! А то че призмата в България е изкривена заради тоталната бедност, няма и да видите истините, защото де вика еди, ква е разликата от беден и по-беден, една единствена
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
112, ТИ ОТ КОГА ВЪВЕДЕ ТВОЯТ ЗЛАТЕН ЛЕВ- ДА МИ ДАДЕШ МАЛКО ОТ НЕГО, ЧЕ МОЯ ЛЕВ 1996 Г МЕ НАПРАВИ МИЛИОНЕРКА И ПОЛУЧАВАХ ПЕТ СЪДРАНИ ДОЛАРА НА МЕСЕЦ ЗАПЛАТКА- НАД 150% ИНФЛАЦИЯ, 1.1.1997 Г ГО ЗАВЪРЗАХА ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА, А 1999Г ГО ШИНИРАХА ЗА ЕВРОТО, ТА ИМА НЕМА 20 Г ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД, А ТИ ОТ ДЕКА ИЗКОПА ЗЛАТНОТО СИ ЛЕВЧЕ, Я СПОДЕЛИ, МНОГО МЕ ЗАПАЛИ.
92
4
 
6
 
! Отговори
111 преди 7 години
при въвеждането на еврото в германия през 2002г. 2 марки се разменяха за 1 евро, а в България ще е 4 лв. за 1 евро
91
2
 
13
 
! Отговори
Емил Николаев преди 7 години
Такава измама ви готвят с това евро - бедна ви е фантазията.....и ако знаете как преди години се изгавриха с германците!?.... И не само живота ще поскъпне драстично а и безработицата и цените на абсолютно всичко ще скочи....
90
2
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
не разбрахте ли че скоро време ес ще се разруши.тази политика ще убие европейците.те диктуват.на мен не ми трябва еврото моят златен лев си е златен.бългаското на нас българите откъде на на къде меркел ще ми мисли за моето семейство кой съм аз .не се доверявам и не иска да вярвам в ес аз не вярвам на наще политици които си напълниха джобовете и ще имат до 5 поколение пари а ние народа пак сме гладници и мизерия.нека лев си остане лев аз това искам българското
89
1
 
6
 
! Отговори
Глупака преди 7 години
Това е поредната платена статия- личи си по линка, който е на SDI. Не вярвайте на тези глупости- чрез въвеждането на еврото ще има ГОЛЯМО ОБЕДНЯВАНЕ и всички хора, които имат пари в кеш в левове ще ги изгубят, особенно ако кажат курса лев-евро 1:5, примерно...Подобен сценарии е имало в Литва. Който има кинти, да ги обръща в евро или най-добре злато...
88
0
 
11
 
! Отговори
Ала-Бала преди 7 години
Може да залъгваш само 'продуктите" на настоящото образование.
87
2
 
24
 
! Отговори
Ganka преди 7 години
Да бе така залъгвате народа. В Германия например преди за 50 д.м.напълваха една пазарска количка а сега за 50 евро на половина. Не вярвайте народе Български
86
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Хайайаай не само стана два и повече по- скъпо там където се въведе еврото , А в Германия си има и псевдоним - тойро- което се римува на ейро. А тойер на немски значи СКЪПО. Та това са ни министрите. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Teuro
85
2
 
34
 
! Отговори
за България преди 7 години
Нищо подобно. Пълна заблуда е таи статия. С приемането на еврото , животът на българите ще се влоши значително. Това се случи във Всички страни - Италия, Испания,Португалия, Германия , Словения и др. Защо Полша изобщо не иска да приема еврото ?
84
1
 
8
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
До АнонименДанъчния, данъка върху имотите, както и всеки местен данък може да бъде платен на два пъти в годината, стига първата половина да е до 30.04. Преките републикански данъци се внасят всеки месец авансово и се преизчисляват в края на годината. Косвените се внасят на база тримесечие, ако не се лъжа.
83
12
 
24
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Самото евро не е проблем. Лошото е, че процедурата за преминаване към евро е тежка. Това означава, че 2 години трябва да сме със свободен валутен режим(без валутен борд). Какво правим, ако валутата ни рязко се обезцени? Затвърждаваме факта, че сме най-бедни в ЕС. Никой няма смелост да премахме ВБ, защото последиците за икономиката ни може да бъдат потресаващи. Аз съм финансист, ако искате ми вярвайте.
82
8
 
26
 
! Отговори
Вихър преди 7 години
Нямаме нужда от еврото!!! С този борд сме си ОК!!! Лъжа е че кредитите ще поевтинеят!!! То и сега ресурса на банките е под 0,5%, а пък вижте какви са лихвите по кредитите!? При намаляващи кредитни портфейли на банките, печалбите им разстат яко, замислете се защо?! Най е добре да си стоим отстрани за да не ни изпомпват допълнително!!!
81
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АTAKICTТи пенсионерите не ги мисли.Те всеки ден мятат пачки през балконите.И това по времето на ГЕРБ.Не помня по времето на тройната коалиция пенсионерите така да са раздавали пари на непознати.Не е като да кажеш, че не е имало престъпност тогава.Що така а?
80
11
 
18
 
! Отговори
Дебел гражданин преди 7 години
До Дебел депутатС 420 лв минимална заплата в България се живее много по-добре отколкото с 170лв минимална заплата в Русия.
79
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казах по-долу, дали българина няма да има пари в лева или евро няма никакво значение за тоталният крах на българската страна заради бавно-развиващият се начин на мислене на онези, които са седнали вече 25 години на върха на държавата да си уреждат собствения живот и след всеки нов имот, и милион да не им стига и да цедят още и още за сметка на честният български, работещ данъкоплатец. Десетина години най-мн остават, с необразовани "малцинства" и пенсионери икономика не се развива.
78
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.... и имало едно време България, но черни демократични я затриха..
77
28
 
18
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Ние ще имаме само полза от въвеждане на еврото. Другите страни които вече го използват, не са по-загубени от нас. Всички негативни коментари по този въпрос са жалки опити на русофилите да очернят евро съюза по всякакъв възможен начин.
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си представя, че този *** ни беше министър тръпки ме бият. Няма страна в Европа, където е въведено еврото и животът да не е поскъпнал. Да иде да си прави салата с хладилници и автомобили на скара. Ей, *** човек!
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Налягането в балончето на ДС и мутраците от комунизма е толкова високо, че всеки момент ще се пръсне. Последствията от техните действия и *** начин на мислен остава за вашите деца, ако не заминат за чужбина и не зарежат тази мутренска простотия, но все пак красива географска точка на повърхността на земята.