Евроизследване: Партия "Атака" – №1 по анти-ЕС политика!

И БСП в класацията на антизападните партии, ГЕРБ - в проевропейските
18 юли 2017 18:00,
92
Евроизследване: Партия "Атака" – №1 по анти-ЕС политика!
Снимка: архив Булфото

"Атака" оглави класацията на партиите с най-антизападна политика в Европейския съюз. Това сочат данните от проучване на Европейския съвет за външна политика.

Общо пет български партии влизат в топ 30 на антиевропейските политически сили.

Изследването е проучило политиката на всички 252 парламентарни партии в цяла Европа. То е тествало тяхното отношение към основни политики на ЕС, към бежанците, войната в Сирия, глобализацията, НАТО и др.

Проучването е започнало преди малко повече от година и в него е отразена картината в предишното Народно събрание.

Още по темата

"Изследването няма претенции за представителност, защото не е говорено нито със самите политически партии, нито с техни членове или симпатизанти. Поискано е мнението на национални изследователи, хора, които следят партийния живот в съответните страни, хора, които от своя страна са говорили с представители на различните партии и имат представа какви са техните позиции по няколко големи групи въпроси", обясни директорът на българския офис на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева пред БНР.

Въпросите, по които е искано мнението за партиите, са 12. Те тестват отношението на партиите и към подкрепата за либерализма като европейска ценност, за секуларизма (разделение между църква и държава и приемането на това разделение), за трансаантлантическите връзки и свободния пазар.

"Има и 3 въпроса, които са пряко или косвено свързани с Русия – отношението на страната към Русия, отношение на страната към санкциите срещу Русия и има ли партията връзки с Русия. Има и въпрос, свързан с подкрепата в Украйна и реформите там, както и към бежанската криза и войната в Сирия", обясни още Чернева.

Тя анализира, че в декларациите си българските партии са проевропейски, но под декларациите излизат други истини.

"България например е единствената страна , в която можем да кажем, че има подкрепа за Асад на фона на всичко, което видяхме през последните години", каза Чернева.

Изследването показвало, че в ЕС има много партии, които са близо до Русия и които Кремъл вероятно използва като свои оръжия и които вероятно подкрепя ресурсно.

"Проблемът на Европа е, че тези партии сами по себе си имат убеждения, близки до Кремъл и това се оказва напълно безплатно. Ние сами в Европа отваряме място за чужда и антизападна пропаганда, без това да е оркестрирано отвън", анализира още Весела Чернева.

Тя обясни, че данните показват, че няма лява и дясна анти-ЕС политика. От думите на Чернева стана ясно, че БСП също са в антиевропейската класация и то на предни позиции, а ГЕРБ и ДПС – в класацията на проевропейските формации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.