България - обединителят на Западните Балкани

Регионът трябвало да се успокоява, а не да се търси разединение
43
България - обединителят на Западните Балкани
Снимка: БТА, архив

Западните Балкани са регионът, в който България би могла и трябва да играе ролята на стабилизиращ фактор, още повече, че има и своята роля като страна членка на НАТО и на ЕС, и не само заради предстоящите шест месеца на европредседателството. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на конференцията "България между Западните Балкани и Черно море - история и геополитика" днес в София.

Форумът е под егидата на Каракачанов.

Трябва да се стремим да лансираме и осъществяваме политика на успокояване на Балканите, на търсене на нормално мирно и справедливо решаване на съществуващите проблеми, а не да се включваме в едни или други комбинации, които водят само до разделение в региона. И затова проектът, който се развива - Черно море-Адриатика, коридор номер 8, е от изключително значение и за икономиката на целия регион, както и за стабилността, посочи Каракачанов, цитиран от БТА.

Каква ще бъде обаче ролята на България в това геополитическо пространство зависи от мъдростта, грамотността, отговорността и решителността на българските политици, коментира Каракачанов.

И България, и Албания са държави членки на НАТО. Македония, въпреки споровете си с Гърция, е въпрос на време също да стане член на НАТО. Това засилва и стабилизира присъствието на алианса, а и на европейските институции в перспектива, в региона на Балканите, които продължават да бъдат проблемния регион на Европа, отбеляза Каракачанов.

По думите му България не може да бъде страничен наблюдател на процесите. В целия този регион тя има своите морални ангажименти към българските общности в Украйна, в Македония, в Сърбия, където България трябва да води политика на културно подпомагане на тези хора. Тъй като тези наши общности живеят в суверенни държави, ние трябва да се стремим максимално добре да поддържаме и да развиваме отношенията си с тези държави, посочи вицепремиерът.

Няма съмнение, че днешните времена, в които живеем и се налага да управляваме процеси, са най-важните събития в историята ни от поне век насам, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки, който открои като изключително важни отношенията ни с Република Македония, с Албания, и добави, че присъединяването им към ЕС е задължително условие, за да има стабилност на Балканите. Изключително важно за нас е и да поддържаме добри отношения с държавите в района на Черно море, в които има и големи български общности, посочи Джамбазки.

Ролята на България като стабилизиращ фактор изтъкна също председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който акцентира и върху българските общности в чужбина, които са се интегрирали добре в съответните общества, и могат да бъдат "мост" между България и съответните държави. Присъстващите приветства и Антон Киссе, депутат от Върховната рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна.
Във форума, организиран от фондацията "Нова посока", участват дипломати и експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България твори история. Продажниците пи-каят газ.
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е тлъстият суджук на снимката.
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA TA I OBEDINITELQ PO SKORO OBEDNITEL
35
5
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Боби Така е, земляк. това ни чака. Преди няколко месеца селските кметове получиха нареждане да опишат колко празни къщи, готови за живеене, има в селата им.
34
5
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Много са си повярвали, и Герб, и патриотите...
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ДАЛИ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ ИСКАТ ДА БЪДАТ ОБЕДИНЯВАНИ ТОЧНО ОТ БЪЛГАРИЯ?ХЪРВАТИЯ МАЙ НЕ УЧАСТВА В ШОУТО НА БОРИСОВ
32
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Защо не си гледате кух.ите чу.ту.ри,и ненаситните тумбаци,ами плещите г.лу.по.сти?!
31
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Каракачанов не става за министър-само вижте от коя партия идва-ВМРО.Освен това лесно се продаде на ГЕРБ-ерите.Първо да види каква пародия е БГ-армия в момента, тогава да ми говори за Западните Балкани, които се командват от албанската мафия, така са решили Великите сили.
30
5
 
9
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Господ да ги пази от това обединение!
29
10
 
6
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 6 години
Поздравления Красимире. Продължаваи да работиш за България. Поколенията честни българи от България и българските общости в чужбина ще ти бъдат вечно благодарни. Не слушаи гласовете на червения мрак и предателите -русофили. ДА ЖИВЕЕ МАИКА БЪЛГАРИЯ.
28
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето не можа да обедини народа си ....защото ? В момента България е по-разделена от всякога : от една страна един много малък процент доволни, ояли се политици и бизнесмени ,които действат в унисон КОЖОДЕРИТЕ и от друга страна около 80% от един озлобен народ обезсърчен ,обезверен и без надежда за бъдещето на семействата и и на България !
27
5
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
В нашия Северозапад НЕ ОСТАНАХА хора, САМО ГЛАД и МИЗЕРИЯ, а Бойко и компания тръгнали пак по чужбина да решава други "големи" проблеми... И пак ще правят международни коридори, магистрали - но през Северозапада ПАК НИЩО! Тук ще правят резерват за БЕЖАНЦИ вероятно...
26
1
 
4
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
До анонимен 19Моите съболезнования. Ти не се ядосвай, ще ти върви на комар. Пусни си тото. А, и когато минаваш през врата се извъртай ребром, за да не ти се закачат рогата.
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Шкембе войвода,взехме Западните покраийни,сега наред са Западните Балкани,да му мисли и Западна Европа!Съмнявам се народите от Западните Балкани да ни имат за обединител!
24
4
 
11
 
! Отговори
Боже мили преди 6 години
Тия,разединиха народа си,тръгнали да обединяват Западните балкани.Какво ни е сбърканото на нас- българите? Дали чипът ни е изпушил яко?
23
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Предлагам България да стане обединител на всички извънземни, за да може малко да се кротне тоя свят, защото някои световни политици направо са се побъркали.Какво ще се задоволяваме само с едни Западни Балкани?
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонименАз си ходя в Русия без виза , защото имам хубава жена-рускиня, такава , за каквато ти може само да мечтаеш-----------------Да ти е честита, заедно с полурусначетата, които никога няма да бъдат българи.Аз пък имам грозна българка за жена и децата ми са българчета.
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе войвода, който прегърна македонизма, поклони се на арабите и съвсем забрави за пенсиите по 300лв., може да обедини Балканите единствено на обща софра!Другото са приказки за лека нощ
20
4
 
15
 
! Отговори
Румен преди 6 години
ха ха хаи тоя тръгна по пътя на Плевнелиев...а,него трудно някой може да го мине по приказване на глупости
19
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв обединител може да е най бедната държава в Европа управлявана от мутри? Бандити ли ще обединяваме или какво?