Болници купуват лекарства с разлика в цената от 700%

НЗОК обаче по закон не може да изисква информация как става така
15

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена на лекарствата купувани от болниците, призна управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на изслушването си в ресорната комисия в парламента.

Според него трябва да се установи как се получава максималната висока цена в една болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85 % по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

Още по темата
По закон обаче НЗОК не може да изисква информация от търговци на едро, а само от нейни договорни партньори, които са по националния рамков договор.

"Това са изпълнители на медицински дейности. Така че нямаме основание и няма как да поискаме тази информация", обясни д-р Дечо Дечев, цитиран от "Фокус.

"Информацията постъпи от засегнат производител на лекарство, който установява че при пълно съвпадение на броя на опаковките, които той е отпуснал за продажба на касата, е има драстично разминаване между сумите, които е получил той и сумите, които е заплатила НЗОК. Приложи финансови документи за това, откъдето се вижда, че продава на всички на една и съща цена, в края на краищата болниците, които са получатели на тази стока, отчитат различни цени. Разликата е в порядъка на около 700 % между най-ниската и най-високата", допълни д-р Дечев.

Управителят на НЗОК обърна внимание, че и петте регистрирани производители, присъстват с продукт с едно и също активно вещество, което е в една и съща форма, една и съща концентрация, т-е. всичко е абсолютно еднакво, абсолютно съвпадение в показание и противопоказание.

Той поясни, че днес са пристигнали две писма от засегнати лечебни заведения.

"Чувстващите се засегнати твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност, с лошо качество. За пример казват, че те купуват от един от тези петте производители, за който смятат, че е с най-доброто качество и поради тази причина го продават на касата на най-висока цена. Сега за тяхно съжаление се оказва, че този производител, който определят като най-качествен продукт и затова е с по-висока цена, продава на най-ниската цена на други болници. Т.е. най-ниската постигната цена е 117 лв. и е постигната на договаряне по ЗОП в лечебни заведения, които са длъжни да провеждат такъв. В същото време се отчита от определени лечебни заведения изцяло частни на максимално възможната, която е регистрирана в позитивния лекарствен списък на цена 1063 лв.", допълни още д-р Дечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: НЗОКболницилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
д-р Москов преди 4 години
Само д-р Москов ти беше разбрал игрите и те уволни!Сега иска да прецака частните болници и като се върне в Св. Наум да си разчисти терена!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой правят пари.....
11
0
 
5
 
! Отговори
НИЩО ВИ НЕМА , БЕ... преди 4 години
ПРИ ВРАЧКИТЕ ОЩЕ Е ЕФТИНДЖОС ЦЕЛОТО ЛЕЧЕНИЕ...ХА,ХА,ХААААААААА
10
0
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
АМИ ПРАВИЛНО , БЕ...!!!ТАКА СЕ ИЗДЪРЖАТ 330-БОЛНИЦИ У БЪЛГАРИЯ , ВСЕ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА!ТЪРГОВИЙКА ТРЕБВА ....НАЛИ СА "ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА"!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев, нали искаше този пост? Хайде сега се клонирай и обърни с хастара тази вмирисана шайка! Да ти помогна, започни по азбучен ред - Аврамова, Ананиев....после Б и тъй докрая!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Исторически парк до Варна има римска баня с лечебни минерални извори
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувайте нишо от "Софарма"! Алчни, нaгли и "икономисващи" от всичко, включително течен сaпyн и салфетки. Не съкращават, за да не плащат обезщетения, държат те на стотинки, за да се махнех по своя инициатива. Избягах от тия не с 300, а с 300 000!
6
0
 
8
 
! Отговори
До #1,2,3 преди 4 години
Ако става дума само за констатации - ами добре, явно се гордеете, че са отбелязали коментарите ви със зеленичко.Ако става дума, обаче, за действия от хората на тази страна - няма такива. Само констатации и оплювания по форумите.И после пак нищо. Дааааа, така ще бъде, ако не се предприемат истински действия. Щото си отглеждаме отдавна и олигарси.
5
0
 
27
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Слави май е прав " Няма такава държава...."Нима министерството на здравеопазването не знае за тази мафиотска далавера? Всеки на висок пост иска за 5-6 години да стане милионер с такива схеми,наречени брутална кражба.Да печелиш пари от нещстието на болните хора е нагло престъпление!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска работа!!! Управление Бай *** борисов и тримата *** ГЕРБ БСП ДПС
3
0
 
33
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Тази държава е разграден двор ,и всеки крада от където може безнаказано ,защото има мафиотско управление !
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази новина няма да я чуете от министъра лобист, няма да я кучете от Асоциациите на частните болници, няма да я чуете от лобисти като Кацарчо Стойчев или Моско.Тази новина е истинска и добре скрита.
1
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министри и политици масово лъжат по телевизията. Малко са като Дечев, които казват истината.