Кметовете и общините трябва да следят за незаконни сметища

Това нареди екоминистерството
30 яну 2020 15:32,
9
Кметовете и общините трябва да следят за незаконни сметища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати писмо до областните управители и кметовете за засилен контрол с цел предотвратяване на нерегламентирано съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места. Писмото е във връзка със зачестилите случаи с опити за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места след въвеждане на засиления контрол и проверки на държавни институции, включително ДАНС, МВР и РИОСВ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Още по темата

МОСВ въведе редица мерки за подобряване на ефективността и координацията на контролните органи на границата на страната и общността, за да предотврати незаконния внос на отпадъци. Чрез своите контролни органи по места в лицето на РИОСВ са предприети допълнителни мерки за контрола на площадки и съоръжения за дейности с отпадъци.

Писмото е насочено към местните власти, тъй като отговорността за недопускане изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаване на незаконни сметища на територията на общините е на кмета на съответната община. В правомощията на областните управители е да координират работата на органите на изпълнителната власт и техните администрации на територията на областта по отношение провеждането на държавната политика по опазване на околната среда.

В случай на установено нерегламентирано съхранение или изхвърляне на отпадъци, следва да бъдат информирани незабавно съответното РИОСВ, на чиято територия са установени  замърсяванията, и да бъдат предприети действия по тяхното премахване и предаването им в съоръжения за законосъобразно третиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
melez преди 4 години
prav e ministira kmetovete nisto ne pravat ako ne se sramuvat i d...e ste dadat za 1 glas......
6
0
 
1
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен А защо трябва да си играем на тука има тука няма като боко много добре е наясно кой е сключвал договорите и как той вади от ръкава неотчетени пари като се изцепи че от *** щял да прави бетон
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фигурата и стойката ми напомнят за нещо, като че ли някой се стяга да си вземе куфарчето, да си облече шлифера и да тръгва И да не се връща ..Но даже и да си замине, системата е такава че ще дойде един друг Емил или някоя Калинка...
4
0
 
1
 
! Отговори
чичо преди 4 години
А кой трябва да следи митниците?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво следене та то цялата територия е едно сметище, ако не са вносни бали, са нашенски "екофирми" и избирателите с каруците навсякъде по по-забутаните места и не само е потънало от бо клу к.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емиле, звучи не само лекомислено но и наивно! Та ти и твоите колеги не стъпват в провинцията и не знаят че повечето нерагламентирани сметища са със знанието или с мълчаливото съгласие на общините. Ти, пишман-министре, има ли твойто министерство стратегия за преборване с тази ламя, мърсотията? Така както е в повечето цивилизовани държави в Европа, и в които ти си ходил на симпозиуми, обмяна на опит и разни големи прказки а не си донесъл и допринесъл нищо. Едно голямо нищо! Но Нищото носи само нищ
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кметовете нищо не могат да направят. Щом някой е сключил договори за внос на ***, разпределя ги из цялата страна и ги гори без спазване на европейските изисквания, значи той е богопомазан отгоре, и кметовете ще мълчат.