Радев: Българското читалище - духовна институция без аналог

Когато в България нямаше още държава, то беше създадено
41
Радев: Българското читалище - духовна институция без аналог

Българското читалище е уникално явление за света, когато в България нямаше още държава, когато беше още в робство и нямаше още институции, тя създаде най-важната духовна институция - българското читалище. Това каза президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 110 години от основаването на Съюза на народните читалища, цитиран от БТА.

От това читалище излезе искрата, която запали стремежа към просвещение, към осъзнаване и към стремеж за нашето свободно бъдеще, към независима и свободна България, отбеляза държавният глава. Той нарече хората, работещи в българските читалища "възрожденци", отбелязвайки, че те и днес продължават тази мисия. Читалищата са онова средище, което обединява хората - без значение на партийни интереси и пристрастия, без значение на етнос, пол и възраст, каза президентът Радев. Той подчерта, че днес българските читалища разгръщат духовната сила на България на всички континенти.

Искам на най-светлия български празник, на 24 май, който е вашият празник - на просветители, на будители и книжовници, да ви благодаря за тази емоционална и отговорна мисия, която изпълнявате, като ви пожелая здраве, енергия и възрожденски дух, пожела президентът Румен Радев на представителите на Съюза на народните читалища.
Нашето семейство наброява 350 000 души, каза председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов. Той отбеляза, че няма друг български президент, освен Румен Радев, който да е посетил толкова много български читалища за своя мандат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: читалищерадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви читалища? Има ли ги още? За какво са? Има съвременни книжарници-библеогеки, където сядаш и си четеш колкото искаш. Има и електронни книги. За кому е нужно да кипи излишен архаичен труд. Читалищата приличат на тоалетни с извинение, но това е истината!
13
2
 
12
 
! Отговори
от народа преди 2 години
фигуранта цял ден не спре да ръси глупости .
12
2
 
10
 
! Отговори
Най-важната преди 2 години
духовна институция в България е Независимата българска православна църква.
11
2
 
8
 
! Отговори
Читалища преди 2 години
Къде са читалищата, къде са книжарниците с българска и чуждестранна литература като средища на духовността, където хората обменят мисли за книги, писатели, поети... Сега са едни помпозни думи, лишени от съдържание, общи пожелания и нищо друго.
10
0
 
6
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Щото, когато в нормалните държави, на които днес искаме да приличаме, хората са чели и са се къпали в домовете си, у нас се е чело само в читалища и хората са се къпали в обществената баня веднъж седмично.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев утре ще бъде разпитван в Брюксел еза РСМ. Чакам с нетърпение да видя какво ще мрънка там. Щото Радев едно говори в България, а коренно различно извън България.
8
3
 
14
 
! Отговори
Да, преди 2 години
Българското читалище е без аналог, но и военната хунта на Радев е без аналог в ЕС !
7
4
 
14
 
! Отговори
Оооппсс преди 2 години
Шапка, кажи нещо относно провокацията на Путинягата за 24 май, нали си голям патриот..?!
6
2
 
8
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Защо този не реновира читалището в селото от което е Славянско? Защото е без духовно същество което няма аналог и в наглост..а му няма аналог и в долните му страсти да властва няма аналог
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от ученика и съответния учител мистър Радев :):) Мен са ме изкарвали безнадежден случай, направо за "кладата", ама винаги може да сгрешиш :) Иначе читалищата са били обител на тези които се интересуват и искат да се борят, те са 5% от населението, другите си дават задните части :)) Ботев нали се опита, убиха го от собствената чета :)
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Читалището до нас стана вехтошарник за дрехи втора употреба.
3
2
 
0
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
цел *** стана едно големо читалище. от здравеопазването до ядрената енергетика всичко е художествена самодейност.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До моето даскало имаше читалище. Днес то е банка.
1
2
 
15
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Почнаха зелените чорапи флирта с читалищата. Усетиха че бая гласове идват от там.