Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България

Според него най-важният проект за доставка на газ е провален
Обновена: 30 дек 2021 13:37 | 30 дек 2021 13:36, Нели Христова
266
Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ дават пресконференция във връзка със скъпия ток и доставката на газ за България. В брифинга участват лидерът на партията  Бойко Борисов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и Делян Добрев.

"Реализацията на интерконектора Гърция-България е забавена. Колко срещи направиха от служебните кабинети на Румен Радев по темета за доставката на азерски газ? Ние сме се стремили доставките за газ на България да бъдат на най-добри цени. През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", допълни Петкова.

"Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", каза още Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Относно природния газ, първо, трябваше да се премахнат три посреднически фирми, след това предоговорихме цените, с ЕК предоговорихме договора и върнаха надвзети пари, които върнахме на бизнеса", добави Борисов.

"Гърция и Турция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението заради солидарността си към Украйна", каза още той.

"Построихме газопровод, с който България печели милиони от нашите действия. При това положение никой не може да остави България на студено. Сега Балкански поток има 1 милион куб. метра газ - което ще стигне за месеци. Българите само ще печелят милиони всяка година", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Санкцията е 90 хил. евро на ден. Срокът бе 31 декември. На 1 януари плащаме 90 хил. евро неустойка. На 2 януари пак. Това е договор. Лъжецът да си носи отговорност. Ние сме защитили държавния интерес на 100%. На 31 декември трябваше да потече азерската газ", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още продължават да мътят видата
195
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ГЕРБ имаше решеня на проблемите, а с новото управление има само проблеми. Те не се решават и се натрупват.
194
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На банкянския вече никой не му обръща внимание
193
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората говорят за пари, с числа и дати, те едно си знаят, Бойко, затвора, наровете! "Ти му говориш, оно рупа ли рупа!"
192
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си фен на Боеко от гроб е официално регистрирано от Гинес като най-глупав.ото възможно действие на човек
191
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НаркоБойко отново изумява с наглост и безмерна тАпотия. Всички покрай него да търкат наровете у затвора.
190
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб може да е алтернатива само за роми и престъпници! Не и за нормални българи.
189
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** в държавата върнаха комунистите на власт чрез Кирчо подставеният премиер!Сега ще ядем хурката докато не разберем че, Герб е единствена алтернатива!
188
0
 
10
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Няколко пъти отлагаме безплатно, но 90те хиляди евро на ден са нашите пари и ние трябва да си ги потърсим. Защото ако една държава не уважава сама себе си, никоя друга няма да я уважава! Гърците ни разиграват - за да запазим добрите отношения с тях, се прецакваме сами, като не си търсим парите
187
0
 
16
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Сега, мен не ме интересува Бойко, той е ясен. Но искам Асен Василев да каже готова ли е връзката с Гърция и къде е евтиния газ или респективно 90те хиляди евро на ден неустойки. И това го пиша не за да подкрепя ГЕРБ, а защото Асен Василев го каза в предизборната кампания и то многократно. Защото тези неустойки за важни за българския бюджет, който е собственост на самия народ, а правителството само разпределя (думи на Асен и Кирил). Това са мойте пари, твойте пари, на родителите ли парите.
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно цацаров е записвал Гешев как разследва разграбването на КТБ
185
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че тази нощ ще арестуват Гешев и Борисов. Да се облекат хубаво, утре сутринта ще четем подробности
184
6
 
15
 
! Отговори
Слугата на Черепа... преди 2 години
Прецедента - предател пожертва 6 000 000 000 български граждани, за да освободи арестуваните олигарси от затвора...
183
15
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Слугата на Брюксел - безродната Тиква, спря газопровод ДИРЕКТНО до България и предаде стратегическия проект на Турция, само и само да угоди на господарите си, а сега наглее пред про'стия си мучащ електорат.
182
8
 
19
 
! Отговори
Кошмара на Радев... преди 2 години
Бойко винаги има решения за проблемите.... Винаги....И некадърните генерали от ДС/БКП му направиха активно мероприятие.......Сега да чакат народната тояга...
181
7
 
12
 
! Отговори
Зган Мафиотска преди 2 години
Боко Тиквуна той не е крадец и само Радев му е виновен
180
10
 
13
 
! Отговори
Катерина преди 2 години
Нещо му има на момчето! Да се лекува!
179
14
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Такова изкопаемо като тиквата не се е раждало на планетата.
178
5
 
12
 
! Отговори
Костадинов преди 2 години
Тази теменужка петкова е голяма симпатяга.
177
9
 
16
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Какви 10 години мячат щатните,като самият терминал в Гърция е пуснат преди година-две! Някои хора лъжата за нищо нямат! Борисов го каза ясно...нека проверят,какво е построено от Нас за последната година управление, и какво са построили хрантулниците на Радев последните девет месеца! И това е при положение че миналата година мерките за пандемията бяха далеч по-сурови !