Експерт: Чака ни дълъг период на по-високи цени на енергията

Цените няма да се върнат на предкризисните нива отпреди 2 години
6 яну 2022 08:50, Елка Василева
93
Експерт: Чака ни дълъг период на по-високи цени на енергията
Снимка: БГНЕС

Правителството на премиера Кирил Петков трябваше да бъде подготвено за енергийната криза, в която се намираме от шест месеца. Правенето на анализи само отлага нейното решаване. Това заяви в интервю за БГНЕС Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Решението според Стайков трябва да се търси в законодателни промени, които да дадат възможност да се използват парите във Фонд сигурност на енергийната система и създаване на механизми за разплащането на държавна помощ.

Още по темата

Атаката срещу КЕВР е изключително вредна за енергийния сектор като цяло. Тя е намеса в работата на регулатора, смята икономистът.

Малко е вероятно цените на енергоносителите да се върнат на предкризисните нива, оцени Стайков.

Според него новото правителство изглежда неподготвено за случващото се в енергийната сфера.

„Постоянно слушаме, че то е изненадано от тази ситуация, въпреки че се намираме в нея от лятото на миналата година. Ако първоначално имаше някаква надежда, че това положение е временно, през есента се видя, че нещата наистина са сериозни и че ръстът на цените няма да бъде обуздан до края на миналата година и дори и да спре след това цените ще останат на сравнително високи нива“, заяви икономистът.

Той подчерта, че настоящата власт трябваше да се подготви за проблема още по време на управлението на служебния кабинет и предизборния период и да бъде наясно какви ще са първите стъпки, които да се предприемат.

„За съжаление, видяхме, че стъпки няма, а „решението“ беше, че ще направим анализ. Правенето на анализ не е решението, то е отлагането на решение. Надявам се през следващите седмици да видим реални стъпки, защото е очевидно, че всички участници на пазара са под напрежение, както енергийните компании, така и небитовите, и битовите потребители“, посочи Калоян Стайков.

Според него предлаганият за момента подход, който се изчерпва до това да се замрази всичко и нищо да не се прави, е изключително погрешен. Той смята, че намесата на правителството на премиера Кирил Петков трябва да бъде в две посоки.

Първо, законодателни промени, които да дават възможност средствата във Фонд сигурност на енергийната система да се използват за различни разходи от тези, които са в момента.

„В момента те могат да се използват само за покриване на разходи за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени и съответно за намаляване на цената за Задължение към обществото. За да бъдат използвани за друг вид помощ, например, за енергийни компании, за домакинства и небитови потребители са необходими законодателни промени. В противен случай натрупаните там средства просто отлежават и няма как да излязат от този фонд“, заяви Стайков.

Второ, да се създаде механизъм за разплащане на държавна помощ, финансирана от държавния бюджет.

„Една част от тази помощ може да отиде за мрежовите компании, една част за потребители на природен газ, а другата за небитови потребители на електрическа енергия. Тези механизми трябваше вече да заработят и трябваше да са по-добре таргетирани в сравнение с това, което се предлага в момента“, каза Стайков.

Икономистът отбеляза, че е „сбъркана логиката“, по която се предоставят помощите. В момента помощта се дава на всички, т.е. всеки, който потребява енергия, получава помощ. Но има компании и предприятия, които не се нуждаят от такава подкрепа. Сред тях са тези, които работят на международните пазари, там цените на стоките, с които те търгуват, се увеличиха. Същото е и с компании, работещи на вътрешния пазар, които вече са увеличили цените си, предвид нарастващите разходи.

„Помощта трябва да бъде диференцирана според нуждите на самите компании, а не за всички поравно. Така тази помощ може да бъде по-голяма и по-справедлива, защото няма да бъде давана на компании, които нямат нужда от нея. И накрая средствата за тази помощ могат да се окажат достатъчни, т.е. да не е необходимо да се увеличават“, заяви експертът.

По повод на недоволството изразено от работата на КЕВР Стайков заяви, че тя издава липсата на координация в правителството.

„Оставаш с впечатлението, че тези министри не си говорят. Единият ден премиерът каза, че КЕВР не си върши работата, а на другия ден министърът на енергетиката заяви, че КЕВР изпълнява всичките си задължения, съгласно законовата и нормативна рамка. Не разбирам тези противоречия. Самата рамка на регулатора е много ясно изразена. Те не вършат нещо по-различно от това, което вършиха през последните 6 или 12 месеца. Няма някакъв заговор“, каза икономистът и добави, че ако има съмнения за злоупотреби, те трябва да бъдат подкрепени с доказателства.

Той смята, че подобен тип поведение като цяло вреди на сектора.

„Като започнем със самото решение за мораториума. То на практика е противоконституционно, защото ограничава правомощия на регулатора, които са му дадени по закон. Няма как с решения да се променят законоустановени правомощия, това може да стане само с промяна в закона. Видяхме, че парламентът не тръгна в тази посока. Това е изключително вредно поведение. Нещо, което не сме виждали от десетина години и се надявам да не видим повече“, заяви Калоян Стайков.

Намираме се в един дълъг процес на изненадване, който започна миналата година с пандемията. Първоначално си мислехме, че кризата ще е дълбока, но тя не се оказа толкова дълбока. След това си мислехме, че възстановяването ще бъде много бавно, а се оказа бързо. В общи линии на всеки няколко месеца се изненадваме с нещо.

„По отношение на енергетиката също си мислехме преди 6 месеца, че това е временен процес и той ще приключи някъде към края на зимния сезон. Лека-полека виждаме, че това става все по-малко вероятно. Дори и да има корекции надолу, цените няма да се върнат на предкризисните нива отпреди две години, които така или иначе бяха изключително ниски. Със сигурност ще останат над средните си нива от последните 5 години. Чакаме един по-дълъг период на по-високи цени, отколкото сме свикнали да виждаме. Няма да са такива каквито видяхме през есента на миналата година, но няма да са и такива, каквито имахме през 2019 и 2020 г.“, категоричен е Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Задава се, иде, Светлото БСП бъдеще! Промяната! - Ваксинирани като таралежи с по сто игли; един път на ден хранене, ток само за лаптопа, рутера и лампите; пране и къпане в най- близката река. Просперираща нация! Хайл, Радев...
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ти трябва да си експерт за да казваш, че ще увеличаваш цените. По-скоро кандидат за убиване
65
0
 
5
 
! Отговори
Как е протестъри ? преди 2 години
Това ли беше промяната ви. А ?
64
0
 
3
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
И тоя е за пандизпалас.Няма ли си друга работа
63
0
 
10
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Поредния лаладжия. Институт за енергиен мениджмънт - какво е проектирал, построил, консултирал - обект, газопровод, структура, политика? От 20 години никой нищо не прави в енергетиката, освен да краде и то краткосрочно!
62
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
До 66След като се отказахме от 1 милиарт по стария газопровод - печалба та дрънка
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да се приеме закон за максимален процент надценка над цената за производство на ел енергия! Щом можаха за таксиметровите шофьори да наложат таван за да се премахнат спекулантите от пазара, така може и с тока. Да сега ще кажат ама цената на въглищата се качи с 300%, вярно ама в България 40% от тока е на въглища, а ние ползваме само 70% от произведената енергия, СИРЕЧ скъпия ток от въглища можем да го изнасяме, а ние да си ползваме евтиния от АЕЦ.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такааааа , чака ни дълъг период на скубанееееее
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ама неА Радев сега за 9 месеца построи ли тази газова връзка за Гърция, това не е ли национално предателство?
58
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 52Не е Байдънова зима, а Зимата на Урсулата и робската и Тиква.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Радев каза, че като дойде на власт и всичко вече ще е наред, а така ли беше протестъри?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо! Либералноят пазар ще урегулира нещата. ПП. Което не значи, че българите и европейците ще имат евтина енергия. Просто ще българите ще се отучат да живеят на топло...
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
странно но факт, в БГ има излишък от ел. енергия, но цената и се качва, дори е по-висока от тази на международните пазари. Някой може ли да го обясни това? Ще излезят верни теориите за глобална конспирация - унищожаване на бизнеса и средната класа, отнемане на права и свобода. Ако слушкаш и се боцкаш на всеки 3 месеца, държавата ще ти отпуска за папкане и за топло, а който не слуша ще му дърпат ушите.
54
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Решения има винаги за този, който знае къде да ги търси и как да ги намира, но това правителство търси нещо друго - не решение, а отмъщение!Нещастниците се чувстват много ОБИДЕНИ и УНИЗЕНИ от отношението ни към тях-те могат да си бъркат както си искат, да съсипват човешки животи, да прогонят милиони българи от родината им, но ние трябва само да стоим и да им се радваме..Как може да ги отричаме, значи, пък и да ги ругаем и хулим..о-о-о, не...те кои са, а ние кои сме, значи!..Ние сме никои дори
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са ония дето по цял ден говореха глупости за скъпата и непродаваема енергия от една бъдеща АЕЦ у нас? Къде са тия душици златни, полезни за турската АЕЦ и мерака ни да сме най- големите купувачи в ЕС.
52
1
 
3
 
! Отговори
срочно ЗА ПРОУЧВАНЕ преди 2 години
Частите за борба с терора да проучат кои спекуланти какви милиарди крадат годишно от Българсия чрез ЦЕНИТЕ НА ТОКА.иМА ПУБЛИКАЦИИ ЧЕ МАНИПУЛИРАЩИ БОРСИТЕ СПЕКУЛАНТИ ОГРАБВАТ НАГЛО БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ НОВИТЕ ЦЕНИ,.. пОЛЗВАТ НОВОПОДСТАВЕНИ НА ВЛАСТ ЗА ОГРАБВАНЕ ПРЕЗ БЮДЖЕТА НА МИЛИАРДИ МЕСЕЧНО..ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ГРАБЕЖИТЕ.
51
2
 
2
 
! Отговори
Jordan JOrdanovSARS преди 2 години
FBI да проверят американските наркоамни диверсанти з авръзка с терористите провеждащи вече трета година мръсен биологичен терор рекламиран като "COVID 19"..Съмненията са за отвличане на вниманието на лидери в САЩ и Брюксел от наглата рмъсна диверсия. Имат огромен обем данни от ежегодни диверсии рекламирнаи като ГРИП- flu,SARS,MERS,Swineflu,Birdflu...НА 24 Април 2019 има записи от заповеди на нов мръсен началник на мед мафиотите от САЩ нареждащ жесток терор ..
50
4
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Байдъновата зима идва
49
1
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"Според него новото правителство изглежда неподготвено за случващото се в енергийната сфера." === Честита "Промяна", баламурници. Лоият Бойко това никога нямаше да позволи да се случи с тока, храните, парното, бензина и всичко останало, защото щеше да уволнява по 5 министъра на ден, докато не намери правилните хора, които разбират как да овладеят кризата. В Западна Европа никъде нищо не се е качило за крайния потребител. Ама имат кадърни политици, не завършили Харвард дистанционно от лаптопа
48
3
 
4
 
! Отговори
Европа ядосана преди 2 години
АНАЛИЗИ показват че става въпрос за исключително нагла анти европейска диверсия от наркомани диверсанти от САЩ>Същите тласкат ЕВропейския съюз към остра конфронтация срещу МОсква с цел блокиране на доставките на газ за наглите бюрократи набеждаващи Москва след окупацията на КИЕВ и Украйна от американски наркомани и техните протежета.