Подготвиха компенсации за пенсионерите, получили по-малко през януари

Необходимият финансов ресурс ще бъде осигурен по бюджета на ДОО
70
Подготвиха компенсации за пенсионерите, получили по-малко през януари
Снимка: БГНЕС

Работна група с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготви механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с ковид добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между представители на трите институции днес.

Още по темата
Целта е допълнителните средства да компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари.

Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде осигурен по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Общият разход за пенсии и добавки през 2021 г. е с над 2,2 млрд. лв. по-висок в сравнение с разхода за 2020 г.

От днес Националният осигурителен институт започна изплащането на пенсиите за първия месец на 2022 година заедно с месечната ковид добавка от 60 лв. С това плащане пенсионерите ще получат и увеличението на пенсиите си за периода 25-31 декември 2021 г. след тяхното преизчисление, което влезе в сила на Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Do аз преди 2 години
Хайде сега ни кажи каква пенсия си имал и как ти я вдигнаха с 12,5?Моята беше 682,а сега е 728лева т.е Под 6,2процента.Лъжи,лъжииии!
55
0
 
4
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Ай стига ни навирайте ковид мярката,това е временно. Обяснете защо липсват 2 по 3 години от стажа на на по дългогодишните пенсионери.
54
1
 
1
 
! Отговори
Христов преди 2 години
Получих със 100 лева по-малка пенсия. С намалената компенсация съм със 160 лева минус. На следващите предсрочни избори няма да гласувам за ПП, а за Баце, ако не е в затвора. 😁😁😁
53
0
 
1
 
! Отговори
Същото преди 2 години
Звездичките в коментар 56 означават меко казано необразована и мързелива градска тълпа хрантутена още от римските императори за да не ги заколи. Сегашните правят същото.
52
0
 
2
 
! Отговори
Философията преди 2 години
До Анонимен Целта на занятието е да бъдат изгърбени хората с доходи от около средната заплата до 2700 лева,които си плащат пълните осигуровки. Така банкерът,магнатът или докторът с по 50-100 000 въобще не се товари с осигуровки. Не се товарят и тия с ниските заплати дето половината вземат на ръка. Това е философията на световната либераст-соросня - съюз и колаборация на свръхбогатите с ***. Ние ги повикахме чак от Канада.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 49 г. общт трудов стаж от които 21 г. 1 категория подземни към 07.01.2022г. увеличеното " приезчисление" ми е цели 5 лв. и то с добавката 120 лв.От другият месец добавката става 60 лв. т.е ще взимам 40 лв. по малко от декемврийската пенсия.Предизборните обещяния не струват и пукната пара . С равен процент на всички беше по добре.
50
0
 
7
 
! Отговори
Средното увеличение преди 2 години
е голяма заблуда. Това е като вица за 1 процент съкращение, и като извикал директорът Пешо, че го съкращава, Пешо му отговорил: Ама д-р.директор то за мен е 100 процента. Правителството не е виновно. Предишният парламент с ДПС и ГЕРБ, и Корнелия заложиха тази бомба.
49
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Добавката от 120 лева за ковид я заложи Данчо Ментата и ДПС. Справедливо беше да се приеме само това, което предложи служебното правителство за преизчисляване на пенсиите. Незабавно трябва да отпадне минимална и таван на максимална пенсия. Какъвто ти е приноса, такава пенсия. А в Кодекса за социално осигуряване са заложени различни подводни камъни, които трябва да се изчистят от разбиращите хора.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повишават минималната пенсия от 300 на 370 лева, но тpоловете на ГЕРБ имитират недоволство.
47
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всички пенсии са повишени,а най-миските пенсии прекалено много - с 23,33%. Добавката не е пенсия. Факт!
46
3
 
5
 
! Отговори
Elena преди 2 години
Смешни обяснения за липсващите години!
45
0
 
8
 
! Отговори
Също преди 2 години
И дано най-после някой управник разбере, че имаше Океански риболов. Не желая на никого лошо, но на плямпала бих пожелал да са на риболовен траулер в Ревящите ширини само като пасажери за 7 дни, без да работят.
44
5
 
3
 
! Отговори
Дедо ви морз преди 2 години
Справедливата пенсия е пенсията, изчислена на основа ЦЕЛИЯТ трудов стаж. А за ония, които се осмеляват да коментират категории, работа при екстремни условия, 12часов работен ден/някой да е чувал, че имаше и това/ нощен труд, квалификация, назначения с конкурс, международна работа, нека малко се поспрат. Това не ви е да разтоварите камиона с материали у вас,да си подстригвате лозичките и да лочите алкохол. Поне 90% от пенсиите са завишени/Не става въпрос за размера им/Малко се поспрете .
43
3
 
13
 
! Отговори
Пенсионер1 преди 2 години
С тази мушинация ,която направиха с преизчисляване на пенсиите, показаха че и тези са същите мошенници като предните. Каквито и обяснения да се дават , няма никаква логика след като увеличиш коефициента и запазиш всички други условия , крайния резултат да е отрицателен. "Само с една лъжица катран, цялата каца с мед беше унищожена"
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се скри Гълъб Донев който сготви тази каша?Не може да не са знаели каква глупост са сътворили.Вдигат се с 20% само пенсиите на тези които нямат стаж и нямат никакъв принос в пенсионната с-***!Минималната пенсия се приближава до средната, всъщност казват на хората лъжете,осигуряване са на 4 часа лъжете държавата в доходите, защото ще се намери някой ГЪЛЪБ, който ще направи Минималната пенсия равна на средната, а средна получават тези които не са лъгали и са работили честно.
41
3
 
16
 
! Отговори
Пред буря преди 2 години
Министерсвото на Социалните грижи да направи пълна ревизия на НОИ. За три месеца неможаха да изчислят точно пенсиите, та за месец ли? Не е възможно. Залъгват ни. Това е злепоставяне на новото правителство.
40
2
 
19
 
! Отговори
БАЛОН С БЛАТЕН ГАЗ преди 2 години
БЛИЗО ПОЛОВИН ГОДИНА СЕ ГОВОРИ КАК ПЕНСИИТЕ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ СРЕДНО С 12.5%, ОБАЧЕ ГО ОТЛОЖИХА ЗА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЗА ДА НЕ РЕВНАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ КОГАТО РАЗБЕРАТ КОЛКО СА ГИ ИЗЛЪГАЛИ И ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ЗЕЛЕН ЧОРАП И КИРЕТАТА- ОКАЗАХА СЕ ОГРОМЕН БАЛОН С БЛАТЕН ГАЗ- ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ОБЯСНЯ ПРЕЗ МОЯ СЛУЧАЙ- СЪЗДАДЕНО ОЧАКВАНЕ ЗА 12.5% ПРОМЯНА НАГОРЕ- ДЕ ФАКТО- ОКОЛО 8%- С 45 ГОДИНИ СТАЖ И ЗАПЛАТА ВИНАГИ ОКОЛО СРЕДНАТА. СЕГА ЩЕ КОМПЕНСИРАТЕ ТИЯ ДЕТО НЕ СА ДОСТИГНАЛИ ДО КОЙ ДОХОД МОЛЯ- ЛЪЖЦИ!
39
5
 
0
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 години
Много се харчи, за да се харесат. Предлагам аз да плащам Инак децата после нимоа към езплатътъ
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия направиха калинките на ГЕРП да изглеждат компетентни. А Кирчо е във властта от Май, не от вчера.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага трябва да спрат помощите на туристическия и ърансппртния сектор. Автобусите и хотелите са пълни. Редно е да си плащат сами на персонала.