Менков: Липсват условията за неотложност при ареста на Борисов

От дома на лидера на ГЕРБ не е иззето нищо
Обновена: 22 мар 2022 15:08 | 22 мар 2022 15:08, Нели Христова
48
Менков: Липсват условията за неотложност при ареста на Борисов
Снимка: БГНЕС

"Нямаше ситуация на неотложност при ареста на Бойко Борисов, в практиката т.нар. неотложност се прилага при задържането на наркобанди", това каза адвокат Менко Менков, който коментира в централата на ГЕРБ днешното решение на Софийския градски съд.

"Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено по така наречения неотложен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година", допълни адвокатът

СГС остави днес без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

"Това, което твърдя пети ден е, е че липсват две основни предпоставки, без които съдът да се произнесе. Неотложността не е налице, тъй като повече от три месеца полицейските служители проверяват този сигнал. Второ - става въпрос за събития, които съгласно твърденията на Васил Божков, чиито показания не са нищо по делото, става въпрос за минал период от 2014 до 2019 г. и няма условия на неотложност. Този свидетел от две години се намира в ОАЕ. Второто е липсата на компетентност. Това, което се съдържа в чл. 194, ал.3, т.1, може да се провери много лесно. Няма никакво съмнение, че това обстоятелство е било известно на всички участници в тези незаконни действия. Никой български съд не може да разпореди действия. Законите се приемат от Народното събрание. Законите са направени, затова има и разделение на властите“, продължи той.

"Произнасянето на съда е в смисъл, че тези две основания, не са налице. Не е налице неотложност на случая и е налице извършването на действия от орган, който няма правото“, изтъкна юристът.

"Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият възможен законен акт, е да изземе материалите по делото и да го възложи на следовател. Ще чакаме действията", завърши той.

Адвокат Менков допълни, че от дома на Бойко Борисов, не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова е иззет поздравителен адрес от Васил Божков лично до нея. Освен това е иззет и бележник с лика на Бойко Борисов.

"Взети са 200 долара, 100 рубли, не знам колко крони. Тези парички трябва й се върнат. Не е незаконно да имаш пари", отбеляза адвокат Менков.

"От Горанов се иззети някакви парични средства, които са от търговското му дружество", посочи той.

“Вероятно вие журналистите ще научавате какво се случва по делото преди мен", коментира още адвокат Менков.

Той заяви и че утре най-вероятно ще бъде внесена жалбата пред Административния съд относно задържането на тримата.

"По силата на самия закон претърсванията са незаконни. Едва третото действие след претърсванията, са заповедите за задържане за 24 часа, които са 3 часа сутринта за г-жа Арнаудова, там превъзбудата е била по-голяма, 23 часа за г-н Горанов и 21:40 часа за г-н Борисов", посочи той.

Адвокат Менков съобщи и че в дома на Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на детето.

"Възможно е тримата да бъдат арестувани отново. Нито Борисов е избягал при Божков в Дубай, нито Горанов, нито Арнаудова. До този момент няма нито едно доказателство. Самото изречение, че прокуратурата пречи на МВР да събира доказателство, е нонсенс. Правилното е обратното. Как първо се задържа, а после се събират доказателства?", запита Менков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
корадо преди 2 години
трябваше да арестуват боко преди 5 години а го арестуваха преди 5 дни, от това по голяма неотложност здраве му кажи
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не търсят на правилното място. При търсещите са парите. Крадецът вика дръжте крадец
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, парите са у БСП, както винаги, те гонят Михаля. Вижте към коя партия са всички обвинени олигарси.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До чудо - Така е, но тази правна некомпетентност на Рашков е обвързана с некомпентентността на Йорданова (тя е онзи "някой", който казал ва милицията да арестуват все пак Боко), която хукна до Брюксел да обмислят нови компроматни изезки с шпионката Йончева.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОНЗИ Ми явно не са у Боко бе! Да тарашат при Нинова.
32
1
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
АБЕ ГОТИН НАБУТАЙ СИ РЪЦЕТЕ ОТЗАД БЕ !?!?!?! А НАЛИЧНИ ЛИ СА ВЪПРОСНИТЕ 680 МЛН. ЕВРО. В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ - КЪДЕ СА ПАРИТЕ БЕ ОНЗИ !!!! НЕОТЛОЖНО ВЪРНЕТЕ ПАРИЦИТЕ БЕ ГОТИН АДВОКАТ !!!!
31
1
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Алоу, човекът с усмивката. Отново ще Ви напиша, че вие сякаш живеете в полето за коментари. Снощи и предишната вечер влезнах да пиша мнение и двата пъти ми задавате въпроси с подпис усмивка. Хахахаха Киро, ти, ли си, бе Душко? Объркал си се тотално. Нито го познавам Боко, нито ме касае лидер ли е или лукова глава. Аз съм безпристрастен. Мен партии не могат да ме баламосват.Над или безпартиен съм. Не вярвам в нищо и в никой, освен в науката.
30
2
 
4
 
! Отговори
da преди 2 години
Палаво сако
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не издържам. Ще си пусна онова клипче: " Пандела, Буциииии. Там някой ден"
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 Гербав, не е ли само баце лидерът :) Да няма мъмрене и глоба :)
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсват или не, Рашков е побеснял в момента. До часове иска да арестуват още 20 лидери и дейци на ГЕРБ. Събрал е шефовете на МВР.
26
3
 
10
 
! Отговори
? преди 2 години
Кво стана с офшорката на Менков от досиетата Пандора. Опа нищо, забравих че Геша е главен прокурор.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос с понижена трудност към менковците: Имаше ли нужда боко гранатомета да гърми по чакъра? Напомням ЕСПЧ вече се изказа.
24
3
 
14
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Помня времето,когато Асфалт паша още не беше станал паша и когато с Цвъки(Молитвената закуска) върлееха и безчинстваха из МВР-то, тогава подслушваха и задържаха ,дори и раздаваха присъди и без да е започнало някакво разследване .
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 Още по-добре - друг плаща поддръжката, те само ползват.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не беше арест, а задържане. Много им се е искало да е арест. Някой е крещял по телефона - изкарайте ги пред медиите с белезници и качулка. Познайте кой е за психиатър и ще се досетите кой е крещял.
21
7
 
11
 
! Отговори
докога? преди 2 години
ще го показвате тоя подълл ллъжец по всички медии?голям праз,че арестували боко,който трябваше да бъде арестуван преди много-много дълго време.Но нали каскета е там да го пази...то не бяха магистрали,то не бяха кюлчета,то бяха евро?!!! колко още????колко?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28 абе те са ги дали да ги ПОЛЗВАТ както каза на севда катъра
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък все едни същи хора се облажват с безплатни жилища и коли.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менко, защо не пое защитата на Иван Тодоров от ТАД Груп? 7 месеца лежа в ареста невинен. Каскетът дори не му се извини. Защо никой не го защити тогава от прокурорския произвол? Върна се доброволно от чужбина, защото знаеше, че е невинен и го употребихте, за да отклоните вниманието от шефката на НАП - отговорна за незащитените ни лични данни. Тя така и не беше обвинена. Сега пазите тези тримата. Арестът е закъснял, много закъснял.