Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?

Според него Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата
Обновена: 6 апр 2022 13:52 | 6 апр 2022 10:09, Йоана Цонева
292
Найденов: Защо се страхуваме да станем част от войната?
Снимка: БГНЕС

От особена важност е Европа да бъде помогне на Украйна и да ѝ достави оръжия и това поставя остро въпроса пред България.Защо повече от 30 държави оказаха военна помощ и нямаха притеснения, че стават част от войната? Защо единствено и само България има притеснение, че ще стане част от войната?

Такива въпроси отправи бившият военен министър Ангел Найденов пред БНТ.

Според него когато се разсъждава за оказването на военно-техническа помощ на Украйна, трябва да се попита какви са обстоятелствата против оказването на такава помощ. Найденов не би подкрепил предоставянето на тежки въоръжени системи, платформи и изтребители на Украйна, но не вижда причина защо се прави изключение от останалите средства, които могат да послужат за отбрана и защита на украинското население.

Ангел Надейнов подкрепя закупуването на още 8 изтребители Ф-16. Може да се постигне един разумен срок в тяхното изплащане, очаква бившият военен министър. Според бившия военен министър руският посланик у нас Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата. Найденов поясни, че остават много неизяснени въпроси – малко вероятно е да се постигне съгласие и примирие, при положение, че продължават бойните действия, предаде Actualno.com.

Основните въпроси, които остават нерешени са: статутът на Донбас и няма готов списък с държави гаранти, които да са готови да гарантират сигурността на украинската страна, отбеляза бившият министър на отбраната. Според него пълни гаранции никога не може да има и нещата все още се решават в предвидимото бъдеще на бойното поле.

Още по темата
Настъпва втората фаза на войната и за това как ще протекат военните действия ще предопредели усилията за мир, добави Найденов.

По думите му Русия не постигна значимите си стратегически цели. Първата цел пред руския президент Владимир Путин е Донбас, а втората е овладяване на Запорожието.

Следващата голяма цел пред Русия е пълното овладяване на Азовското и Черноморското крайбрежие на Украйна, изтъкна Ангел Найденов. Той посочи, че се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия. Обект на санкциите са в областта на отбраната, енергетиката, транспорта, финансите и стоките с двойна употреба.


Дипломатът Стефан Тафров, заяви, че Владимир Путин е постигнал неуспех за това да постигне разцепление в НАТО и ЕС. Единството се засилва и военните престъпления, които се разкриват в Буча и други украински градове, засилват решимостта на Алианса, посочи Тафров. Той настоя за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата.

Дипломатът се надява да застанем на страната на Украйна и да дадем своето по отношение на военната помощ за Украйна – муниции и неща, които страната ни произвежда. Тафров смята, че ще се намери парламентарно мнозинство за оказване на военна помощ на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Гласоподавател преди 2 години
Защото не искаме да воюваме за чужда кауза. Иначе те разбрахме че си или платен или плиткоумен, а може би и двете.
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът дали Найденов е нормален е реторичен.
199
1
 
14
 
! Отговори
К'во да кажем преди 2 години
сбъркали са му името, не Найденов, Загубенов е правилното.
198
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Нямаме капацитет да помогнем 2. Ставаме мишена на Русия 3. Българският народ не иска да се меси в това. Какво не ти е ясно. Слаб0умен ли си нещо, или се правиш на верен роб на господаря ? Може и двете, разбира се.
197
13
 
0
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Найденов перфектен си.
196
0
 
14
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Ти ще си на скрито!
195
1
 
14
 
! Отговори
Военно окръжие преди 2 години
Здравейте. Искате да се включи БГ във войната? По IP-тата ви имаме всичките. Скоро ще ви викнем запас. Що ви трябваше да се пишете ербапи... Ама - такава е заповедта.
194
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Koko "Nenormalnik": Защо бе коко се определяш така. Беше добро дете!
193
1
 
8
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Nenormalnik
192
4
 
26
 
! Отговори
слава на россия преди 2 години
Ангеле,като си такъв мераклия ,защо не отиваш да се биеш за уйраинските фашисти?Лична карта,застраховка и билета за киев!приятен път имаш от мен
191
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светлана Алексиевич, която руснаците също обичат да четат: "Руснаците не могат да живеят в мир. Те или водят война или се готвят за следващата". "През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни. Мирни са едва 72 години.През 20 век не е различно: руският човек НЕ Е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял за себе си".
190
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Към Украйна da
189
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След приятелското посещение от НАТО изведнъж всички решиха, че би било страхотно да изпратим военна помощ на Украйна, пък и защо да не бъдем въвлечени във войната, лошо ли ще ни е? Само констатирам вятъра на промяната. До преди две седмици и премиер и президент се кълняха, че няма да допуснат България да е въвлечена във конфликта и ще изпраща само хуманитарна помощ.
188
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото в тези други над 30 държави няма русофили.
187
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангеле, Ачоо, вие, бившите военни, учили във висшите военни училища - петима бивши военни министри, в т.ч. Ноев, Шаламанов, ти , Тагарев, бившият началник на тила полковник ХХ и т.н. първи изменихте на клетвата и станахте сред първите самоопределили се за демократи. Забележете: вие не нарамихте автоматите и мешките, не отидохте да се биете като командири на полкове, ескадрили, на военни кораби, а викате с пълни гърди: Другари, дайте да дадем оръжие! За кои бре,Ачо? За вашите бивши врагове!
186
4
 
37
 
! Отговори
Към Украйна преди 2 години
Всички тези измислени генерали, дето станаха генерали в мирно време по политически причини да заминават към Украйна! Тези страхливци няма да мръднат оттук, а само ще си получават генералските заплати и пенсии.
185
3
 
29
 
! Отговори
Найденов, преди 2 години
стой под полата на Мая и не мърдай оттам! За НИЩО не ставаш!
184
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198.....Прав си, народът в по-голямата си част си е съвсем наред, ама пита ли го някои изобщо?
183
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да давате оръжие на Украйна, спрете да наливате масло в огъня. Не искаме ничии синове да бъдат убити за чужди интереси. Посъветвайте Зеленски да седне и да преговаря. Колкото повече се опъва, толкова повече се влошават нещата, както за Украйна така и за Европа. Стига война.
182
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Найденов, като е толкова смел, да грабва пушката и в Украйна. Но е полезно да прочете преди това, какво разказват скоропостижно завърналите се от там Рамбовци-наемници. После ако още му е останала смелост-да заминава. Нашите синове няма да пратим да воюват за чужди интереси. Няма да позволим самозабравили се политици да ни въвлекат в чужда война. Който му стиска, да върви да воюва от свое име, не от името на България.