МФ допуска по-катастрофален сценарий, който предполага рецесия

Красен Станчев: Освобождаването на горива от резерва е антиинфлационна мярка
18 апр 2022 21:30, Анисия Иванова
72
МФ допуска по-катастрофален сценарий, който предполага рецесия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поуката от неуспешния избор на управител на Българската народна банка е, че репутацията е страшно важна, това е капитал. Когато някой човек няма този капитал, той не би трябвало да изпълнява такива важни функции. За да се управлява БНБ, трябва доверието на МВФ, на ЕЦБ, на ЕБВР, на ЕИБ и Европейската комисия като минимум. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"В управляващата коалиция няма да могат да се разберат поради ИТН по този въпрос”, посочи събеседникът.

Във връзка с прогнозите на БНБ и на министерството на финансите за БВП на България Станчев каза, че последната прогноза на финансовото министерство предвижда и „по-катастрофален” сценарий, който предполага рецесия.

"Разликата между прогнозите на БНБ и на министерство на финансите е в това, че БНБ е по-скептична. Банката умножава по три инфлацията, която беше предвидена в макроикономическата рамка на сега приетия бюджет. Така за основни храни инфлацията отива към 15%. Но това не е средногодишната инфлация, защото тук има много тънкости”.

Цените на горивата в България, които донякъде определят и цените на природния газ, се определят по пазара на петрол тип „Брент”. Докато петрол тип „Урал” е онзи, които доставя Русия на България, дори с известни намаления в цените. Това означава, че България не е най-лошо засегната от гледна точка на горивата. България има други проблеми, от които би трябвало да се тревожи. Те са свързани със спирането на износа на метали по инфраструктурни причини и затруднено придвижване на кораби през Черно море. Всеки един износ от Русия и Украйна е затруднен поради това, че трябва да се намери алтернативен сухопътен път за доставка в Европа, подчерта гостът.

По отношение на начините, по които държавата може да противодейства на поскъпването на храни, метали и енергоносители, Станчев посочи, че по повод инфлацията не може да се направи нищо, защото началото на инфлацията е всъщност разширяване на паричното предлагане, тоест ниските лихвени проценти и спасяването на различни страни-длъжници от Европейската централна банка.

"Това, което може да се направи, е да се освободят държавните резерви в горива. Другото нещо, което може да се направи, е да се премахнат митническите и немитническите ограничения за търговия с други световни центрове на производство на стоки, чиито цени в момента се повишават. Тази мярка е много трудна, защото трябва да мине през одобрението на ЕК. Онова, което ЕС може да направи, е да махне митата изобщо”, предлага икономистът.

Що се отнася до покачването на основния лихвен процент Станчев каза, че с покачване от 0,25 пункта, примерно всеки шест месеца, не може да се овладее инфлацията, която в ЕС гони 9%.

"Това, което може да направи БНБ, е да затрудни кредитирането като вдигне изискванията за минимални задължителни резерви”.

Още за това как ще се променят приходите и разходите в бюджета и кои са мерките за укротяване на инфлацията в България може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Абе ще та гърмим скоро.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доскоро не знаех , че в Харвард има специалност "Ликвидация на бананови републики" !Нашите управляващи явно са я завършили с отличие ...
44
2
 
5
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
До дъждовната водаМъдрото ръководство прави така, че най-богатата на ресурси държава в света има средна заплата колкото България. И след смъртта на диктатора (той явно дтугояче няма да си иде) ще настъпи хаос.
43
4
 
19
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
Още планът на Хюсейн Обонго беше така измислен, че след пиндостанските умни, мощни и унищожителни санкции, руската икономика беше длъжна да се разхвърчи на парчета и Путин трябваше да започне да моли запада за милост и помощи, Но... Устойчивостта на руската икономика, реформирана, модернизирана и укрепена под мъдрото ръководство на президента на РФ, просперира, а високите борсови цени на енергоносителите създават невиждани проблеми в енергетическия сектор на санкциониращия колективен запад.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само който е гласувал за анти- брюкселска партия има право да се жалва!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Глобалиста - Говорим за лихвата по кредитите. В момента ЕЦБ и други се правят на слепи и не признават инфлацията, но така само се ядът сами. Сума народ тегли кредити като побеснели и инвестират в компании и прочие, защото ако псолдните 10 кризи са няккав индикация - цените на борсата ще поемат малко удър с инфлацията, но след време ще полетят нагоре, заради масивният финансов русурс, които им е бил доверен.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"открадване на спестените пари на българите - 65 милиарда спестени лични пари за черни дни" - Повечето бъуглари нямат и 3000 лева спестени, така че се чудя, на кого са тея парички?
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS - И кво направи 90-те? Защити се с пушакта? От какво и кого? От мутрите?
38
6
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
ПИТАМ ? НЯКОЙ ИМА ЛИ ДОВЕРИЕ НА ЕВРОТО ? ОБЪРНАЛ СЪМ ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СИ СПЕСТЯВАНИЯ В ЗЛАТО И ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКОВЕ ! И МАЛКО В БРИТАНСКИ ЛИРИ ! И НА ДОЛАРА ВЕЧЕ НЯМАМ ДОВЕРИЕ !
37
6
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Питам ? Какъв мъж си ,ако не можеш да защитиш семейството си ? Какъв мъж си ,ако ходиш да се оплакваш ,че са те били и ограбили (а може би и нещо друго) в собственият ти дом ? И на какво ще се надяваш ? На съдействие,или съчувствие ? Ще се изменят зад гърба ти ! Затова ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ ! НЕ БЪДЕТЕ РОБИ !
36
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Когато има иконом.криза,престъпността скача,нещо повече понякога излиза извън контрол ! Много бързо забравихте 90-те год! Сега ще е по лошо ! Светът е пред трета световна война ! Липсва само детонатора (но и той ще се намери) който да възпламени експлозива ! Търсенето на луксозни бункери се е увеличило с 80 процента ! Това нещо да ви говори ?
35
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Трябва първо да си честитим новата партия "Продължаваме пропадането" - вече е гарантирано партийно, че неудържимо падаме без парашут ! Честито на проституиращите през 2020 г. - промениха цената на всичко и това се плаща от и от техния джоб! Защо допуснахме само 2-3 000 платени гнилоча да завлекат всички ??? Не е ясно !
34
5
 
9
 
! Отговори
КРЕДИТЕН КОМУНИСТ... преди 1 година
От 1997 работим за този момент:Пак да излъжем простолюдието, да вземем властта, да напомпаме инфлацията, да срутим валутния борд, и пак да приберем парите на работещите бедни балъци..... Браво на Радев, Рашков, Петков, Нинова, Бойкикев, Трифонов, че организираха голямата измама.....
33
5
 
4
 
! Отговори
Узун паша преди 1 година
"Продължаваме прискърбието" скоро ще литне в небето , а корифеите му ,Просто Киро и Кокорчо ще трябва да плащат загробването на държавата в дългове ! Гешев трябва само да ги дебне да не ги изтърве !
32
2
 
11
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
В БГ нямат инструмент за спиране на инфлацията.Всички гледат към ЕЦБ но и там много не са се засилили.
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината от сегашния бизнес трябва да фалира защото ЕС ту свива потреблението а нато пречи на търговията с Русия . До рецесия може да се стигне при ниска инфлация . Така или иначе ние сме в рецесия отдавна просто инфлацията не се изважда от растежа . Да не говорим че вземаме и кредити . Ще става все по зле до разпада на ЕС а медиите въобще не повдигат този въпрос.
30
1
 
11
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 година
И този червей не казва истинската причина за битката за БНБ - а тя е : открадване на спестените пари на българите - 65 милиарда спестени лични пари за черни дни ! Целта е да се направи жестока инфлация( вече я почнаха) и после да крадем парите !!! Така избяга в Австрия Управителя на БНБ с откаднатите пари през 1997 г. !
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То целта е борда да падне.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКо не спрат инфлацията в бг следва балон на външния дълг и и накрая пак падане на борда, защото много левове за $. а външния дълг все някога ще спре.
27
0
 
10
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Стагфлацията е най лошото нещо което ще сполети БГ икономоката.Да се молим само да не рухне и валутния борд щото заемите които вземаме са до време.