Заков: Политиците да проявят зрялост, идват шокови 6-9 месеца, после избори

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност
143
Заков: Политиците да проявят зрялост, идват шокови 6-9 месеца, после избори
Снимка: БГНЕС

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред bTV в отговор на въпрос за рисковете пред правителството във връзка с войната в Украйна.
Министър Заков каза, че шоковете за страната са много – повишаващите се цени на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена криза, вероятна стагфлация – изключително неприятен период от икономическия цикъл. Война в Украйна се води на 400 км от България, посочи министър Заков. По думите му един от сценариите на развитие на тази война може да засегне много сериозно националната сигурност на България, като например разширяване на войната южно от Одеса, включително в Приднестровието.

Още по темата

Министърът е на мнение, че правителството трябва да се обедини около конкретни ценности, за да може България да бъде преведена през предстоящите шокове през следващите до 6-9 месеца, а след това да се мисли за избори. Цялата политическа класа трябва да прояви зрялост и държавнически подход. Това е необходимо на българския народ и на българската държава. В противен случай, ще изпаднем в една много тежка ситуация. Имам 20 години опит в дипломацията – няма консенсус, който е невъзможен, коментира министърът на отбраната.

На въпрос дали е разбрал защо "Има такъв народ" е напуснала управляващата коалиция, министърът каза, че това си е тяхно решение. Не съм поканен дори от ИТН да бъда част от правителството, бях поканен от премиера лично. Не мога да твърдя какви са били техните мотиви, каза Заков.

Той подчерта, че ако няма работещ парламент, спира модернизацията на българската армия. Подготвят се проекти за модернизация, вече има решения на Министерския съвет, които трябва да се придвижат към парламента. Ако това не се случи, модернизацията на армията спира в изключително критичен момент, посочи министърът.

Попитан дали съжалява, че е напуснал като посланик и е станал министър в правителство, което може да издържи няколко месеца, министър Заков каза, че калкулирал, че това винаги може да се случи и не съжалява. Военният министър каза също, че не е разочарован от актуализацията на бюджета в частта за неговото министерство. Трябва да бъдем реалисти. В момента е важно да направим бюджет, който да отговори на шоковете, които предстоят, посочи министър Заков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
0
 
! Отговори
Хуйло Московски преди 1 година
Ще дам елементарен пример. До Гражданската Война,Испания беше световен фактор.След временното вземане на власта от комунистите,Испания изпадна във фалит.Още през 30-те години.Разликата от преди тази гражданска война,и след това,е единствено празните трезори на държавният резерв.Когато съветските войски окупират България,първите съветски солдати със камионите изпразват златото от трзорите на БНБ и го откарват на бъргаското пристанище посока Москва.Гледам пак се точат да идват.От мене само късмет.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изпускат кокала, за 6-9м може още 20-30 милиарда да ни завлекат
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че 9м си е направа една година защо да чакаме толкова дълго и да ги търпим
111
4
 
3
 
! Отговори
L. преди 1 година
Предпочитам служебно правителство, благодаря!
110
3
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Че ние ако ги чакаме 6 месеца, тея тотално щр ни разкатаят фамилиите. Незабавно да изчезват!
109
2
 
3
 
! Отговори
Уж не носи очила, преди 1 година
но има патологично далекоследство-къде ги видя тези 6-9 месеца живот на тази вече изгнила структура,наречена правителство на четворната(вече тройна)коалиция? Структура от агресивно властолюбиви амбициозни службогонци,на които не им пука, че ще влезнат в историята като най-некадърното от десетилетия насам правителство. Не им пука за мизерията,която довлякоха,за положението на народа,стига за тях екстрите,парвенющината и личния интерес да са на ниво.Можем да им отвърнем само с омерзение.
108
2
 
4
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 1 година
тъй шай тя, свиквайте, българия ще се дели на тарикати и офце.
107
1
 
17
 
! Отговори
Заков: преди 1 година
Политиците да проявят зрялост". ... и незабавно да ни освободят от присъствието си.
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не падне правителството следващия,подал си оставката ще е министъра на земеделието.Заради градушките няма да има никаква реколта тази година и него ще обвинят.Ще има глад.Хората ще го линчуват.Като дойде ново не се надявайте на чудеса.Първо кашата трябва да оправят.
105
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТРАНДЖАТАТА:Гледах едно клипче как един батко дава на малки украинчета да пушат трева и после ги караше да викат Хайл Хитлер.И теб ли така хипнотизираха?В Украйна щели да легализират тревата...сигурно по този метод ще произвеждат нацистчета.Отказвайтр наркотиците и не се оставяйте да сте марионетки!
104
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Конопът за медицински цели лекува заболяването социализъм чрез терапия с конопено въже.
103
5
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
В България не всеки може да стане политик. За да стане трябва да бъде избран от вече утвърдени политици. Затова е нужно да отговаря на три критерия, които са абсолютно задължителни за издигането му: 1- ТОТАЛНО Послушание към който го издига. 2. Лична преданост основана на неспособност или нежелание да мисли. 3. Пълна или най-много частична безидейност и некадърност за да е зависим.
102
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор за харварски яничери.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До dano Мертен е македонис. България губи
100
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Всеки социалист и комунист трябва да се покае, да се отрече от тези пагубни учения на злото и в Църквата да поиска прошка за злините сторени от делата и вярата му.
99
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СОЦИАЛИЗЪМ - РЕЛИГИЯ НА ЗЛОТО, СЪЗДАДЕНА ДА УНИЩОЖАВА НАРОДИ И ДЪРЖАВИ.
98
7
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
БЪЛАГАРИТЕ СЕ СЪБУДИХА И ПОБЕДИХА СОЦИАЛИЗМА, НО НЕ ГО УНИЩОЖИХА И ОТ ТОВА СТРАДАТ.
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унищожавайте, порицавайте и заплювайте всичко социалистическо ако желаете доброто на България.
96
5
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
ИМА ТРИ ПРЕЧКИ ПРЕД БЪЛГАРИЯ 1. КОМУНИЗЪМ, 2. СОЦИАЛИЗЪМ 3. ПРОСТОТИЯ
95
2
 
1
 
! Отговори
Тоцко от СФ преди 1 година
Добре говори...,но защо ли ми се струва , че е комунист,което ме кара да не му вярвам,защото на *** не им пука за хората , а си мислят за техните заплати.Практиката го е показала от десетки години.За това ще му кажа...-,,ПРЪЦЦЦЦ"!!!.