Експерт: "Булгаргаз" трябва енергично да търси алтернативни доставки

Според Димитър Иванов "Газпром" използва газа като политическо оръжие
8 юли 2022 09:15, Петя Славова
27

С 32% поскъпване на прирозния газза месец юли поиска "Булгаргаз". Според енергийния експерт Димитър Иванов, последните дни цените в Европа на спотовия пазар стигнаха големи нива.

"В момента цената на спота е 189 евро на мегаватчас. В България цената, която се иска, е 180 лв. Все още сме в състояние, което е много тревожно и несигурно, но то не е предизвикано от нас. Ситуацията е изключително критична", заяви той в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По думите му планираното спиране следващата седмица на "Северен поток 1" ще повиши спотовите цени. И добави, че ако не се намерят алтернативни трасета, ще се създаде сериозен дефицит.

"Булгаргаз" трябва да продължи енергично да търси алтернативните доставки, танкерите, да се договорят и да тръгнат ритмично, след като се отвори гръцката връзка с азерския газ. Няма никакви пречки да се получава азерски газ", убеден е събеседникът.

Според него правителството в момента има важната задача за осигуряване на дългосрочни договори и поставяне на съответните въпроси пред ЕК, американските партньори и "Газпром".

Запитан какво да очакваме, ако Русия спре газа в Европа, той изтъкна пред Bulgaria ON AIR: "Повишаване на цените, дефицит. Миналата седмица това рефлектира - цените на европейската и на нашата борса скочиха с 20 - 30%".

"Виновникът да няма ритмични доставки на газ в България е "Газпром". Българското правителство трябва да постави остро въпроса и пред рускто правителство, и пред европейските институции. Европа не може да се оправи с тази ситуация, която възникна и се изостри след войната. Европа не иска да получава руски газ и нефт", подчерта енергийният експерт.

Иванов е категоричен - "Газпром" използва газа като политическо оръжие в контекста на геополитическата конфронтация.

Пред руското правителство трябва да се поставя остро въпросът за враждебната политика спрямо страната ни, добави той.

"Азерският газ ще даде глътка въздух, ще се получат компенсации. Цената, на която идва азерският газ, е 2-3 по-ниска от текущите спотови цени. Ще има баланси, но общият ход е на влошаване на отношенията. Европа не иска руския газ, а Русия иска да упражнява натиск", смята енергийният експерт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
хмм преди 1 година
Мислех, че имаме алтернативи? От Гърция, Щатите,Азербайджан? Все по-евтини и хубави от руските. Къде са? Ко стана?
19
1
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Не се чуди,човекОт казва това,което са му наредили да каже,иначе кога ще го покажат по ТВ,и то като ЕКСПЕРТ:))))Друг е въпросът,че говори пълни безсмислици,но няма да му вързваме кусур сега;)Проблемът е друг-колкото повече експерти имаме,все по-зле стават нещата,и за това със сигурност не е виновен Путин...
18
4
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
До Анонимен Много си анонимен бе проста.о , От Русия - по далеч !
17
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Защо забравихме за Иран. Богата на петрол и газ държава !?
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой натири 70 дипломати да си ходят в къщи: Путин или Просто Киро? Кой отказа на Газпром да заплаща газа с рубли: пак Киро от Канада, нали? Кой изпращаше оръжие и боеприпаси на Украйна чрез Полша? И сега някакъв 'експерт' ще съветва Булгаргаз да постави чрез К.Петков остро въпроса за газа пред Русия и ЕК?! ЕК да натиснела сериозно Русия за враждебно отношение към БГ! Вие луди ли сте? Нека отиде Киро в Москва и да нахока Путин.Защо не, достатъчно е безочлив.Дали ще се върне или отива в Сибир?
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баба ти все на газ се е гряла-я колко гори има за сечене
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 32% поскъпване на прирозния газза . . . Можете ли да напишете една статия без правописни или граматични грешки? От къде ги взимате тези треторазрядни с недовършено или незапочнало образование журналисти? Ако на всяка грешка от ваша страна получавах по едно левче или още по добре по една стотинка щях да съм многократен милиардер!
13
0
 
7
 
! Отговори
Бончо преди 1 година
И докато ви разправят всичките тези небивалици, един мармот завива шоколада в станиол.
12
0
 
15
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Експерти имаме бол, газ - не.
11
1
 
12
 
! Отговори
Да питам преди 1 година
Също и къде е евтиният украински ток който Кирчо договори преди 3 месеца?
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ревш като не искаш руска газ бе под лога долна. Търси си газ от Америка. Те няма първо на Германия да доставят, а на теб щото си убавец. Ще има газ от България само ако умно-красивите минат на боб и си включат дирниците към хранилището в Чирен. Охлюф.
9
2
 
21
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Намерихме си експерт!!!! Откри че газ нямаме и няма да имаме. Сега се очаква да почнем да си го носим в кофи от Америка.
8
3
 
23
 
! Отговори
селянин преди 1 година
другарю експерт азерския газ е собственост на газпром и ще тече само и единствено с благословията на другаря Путин
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От толкова "видни енергийни експерти" ми дойде до гуша.С тяхната експертиза България се превърна от енергиен гигант в енергиен клошар.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не плаща а иска газ :))) Ами да вземат от Юпитер . Там има много метан само една тръба да пуснат наще . Русия е изключена от системата суифт и единствения начин да си платим е в рубли . Задължени на купувача е да плати а не на Русия . На Русия задължение е да достави .
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде е американския евтин газ и нали цената щтеше да падне,защо искат увеличение от булгаргаз?
4
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да намери,защото цяла Европа търси алтернативи за доставка.Но в съветска България няма как да се получи-винаги купуваш от казаците и изведнъж "търсим алтернативи".В съветска България съветската Булгаргаз ще търси алтернатива на съветските нефт и газ....Се сеа
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Газпром" използва газа като политическо оръжие в контекста на геополитическата конфронтация." ----- ами като обявяваш икономическа война на някой какво очакваш... че ще седи и ще си обърне и другата буза? Направо се чудя подобни експерти и политици, които не могат да мислят два дена напред, са доживели годините си...
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ахахахахаха "Пред руското правителство трябва да се поставя остро въпросът за враждебната политика спрямо страната ни, добави той." ... ами да пуснат остра нота към руското посолство.. оп-па.. забравих, кирчо го затвори. Еми тогава остана арменския поп.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя 'експерт" на какво е .Толкова ......за пет минути .