Радев към Мишел: Решението за Шенген не е справедливо

Страната ни инвестира значителни ресурси в охрана на границата
12 дек 2022 15:15, Нели Христова
33
Радев към Мишел: Решението за Шенген не е справедливо
Снимка: БГНЕС

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Инициираният от Шарл Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември. По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът Радев заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием. Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа президентът заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им. „Трябва да се засилят усилията на предна линия“, призова Румен Радев. Президентът заяви, че страната ни продължава да инвестира значителен финансов и човешки ресурс за охраняване на границата. Държавният глава изрази надежда въпросът за разширяването на Шенген да продължи да бъде приоритетен и по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари догодина.

Във връзка с предстоящата дискусия по енергийните въпроси президентът Румен Радев заяви, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как смятате, че ще реагират ЕК и западноевропейските държави на ЕС спрямо държава, управлявана 10,5 години от партия начело с възпитаник на Висшата милиционерска школа - Симеоново и със съдебна власт, чийто гл.прокурор, шеф и зам.шеф на НСлС са също възпитаници на Школата, сега Полицейска академия -Симеоново? А депутатите вече 2 години чрез цели 5 парламентарни избори успяха да излъчат само един кабинет, просъществувал само 7 месеци! Дори Румъния не иска да бъде избирана за Шенген заедно с нас!
30
1
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Коментари на наивници ! Австрия и Нидерландия са говорители на решение взето от тези, които ръководят политиката на ЕС. На тях им трябва буферна зона - БГ и Румъния са идеални за случая !
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички,които не са съгласни,че решението е несправедливо са някакви безмозъчни eничapи,които и майка си ще продадат.Ненормални!Може ли да сте против родината и само да плюете България?!Даже чужденците казват,че не са били сраведливи към нас.Поне тях чуйте!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*дивиденти
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно...от коментарите между редовете се чете как някои са правили доноси срещу политически неудобните,за да печелят политически дивиденри.Е,как не ви е срам?!Цяла България губи.Само плюете по родината и разпространявате неверни слухове без доказателства никакви....
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишел не се трогва от Янко-Шумкарски потомци!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението за Шенген е в пряка връзка с влиянието на русофилите в България и липсата на категорична подкрепа за Украйна. В Европа не са слепи, какво се случва в България.
24
2
 
6
 
! Отговори
Льотчик Советский преди 1 година
За съжаление г-н Радев се оказа най обикновен ШАРЛАТАНИН. Трудно ми е да го възприема, но е факт.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре млъквай ве радев ли си къв си. Цялата ви политика се базира на защита на интересите на русия. Нарочно съм написал имената с малки букви, понеже не означават нищо за мен.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рубладжии !!!
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мили ми, зелен чорапе,Те, хората не пасат трева и са ви изтеглили на кантара отдавна. То не е, като да будалкаш бг пенсионери. Вие сте евроатлантици, колкото аз съм Юрий Гагарин
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен чорап, чий е Крим? Да се задавиш дано, фатмашко-рублофилско гов_но!
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като излезе България от ВС, няма шенген, няма евро, ще има много рубли
18
6
 
7
 
! Отговори
минск преди 1 година
Този на снимката нали е лакей на рашата, какъв шенген го гони.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли го Шарл шароката дупа за нас. То и в Украйна не беше справедливо да разстрелват ежедневно цивилни руснаци, ама никой нищо не каза, докато не се наложи да спасяваме бандерите. Че и за нас така - солидарност, само когато ние трябва да даваме. Когато трябва да вземаме е защита на собствените национални интереси от всяка страна-членка.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Границата е Българска на първо място, после на Балкански полуостров и чак тогава европейска от страна на ЕС. Стига дъвкали този шенген, пиши го черна точка.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, както се държат ПП, могат да злобеят само случайници в политиката, хора с недовършени биографии, некадърни да управляват, които съсипаха държавата. Заради тях, трябваше да се сформира кризисен щаб за национална сигурност и спасяване на държавата. Поне дамълчете достойно, ако имате достойнство
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на запад има ред, както по времето на итлер, ние сме миролюбива нация, имаме си слабости, хора сме, на запад са роби обработвани векове, затова фетиш им е робот-културата днес , правила , норми, стандартизиация , и най-вече бъдещото алгоритмично общество
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така могат да злобеят само случайници в политиката, хора с недовършени биографии, некадърни да управляват, които съсипаха държавата. Заради тях, трябваше да се сформира кризисен щаб за национална сигурност и спасяване на държавата. Поне дамълчете достойно, ако имате достойнство.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може българия , да се преобрази за 365 стига , да иска някой. Строги закони, затвори и излизане от ЕС граница през 89-та , пиле да хвръкне и да бъде разтреляно. За всеки един граничар затвор за вземане на отпкуп и 10 години лишаване от свобода. На шеф на гранична по 20 години затвор ! Тогава нека видим , дали ще има рекет. Не искат се интегрират ли дайте само . на някой който, може да преобрази България за 365 дни и глеедайте сеир.. Ама не такива като сегашните партий щото всичките са ПРОДАЖНИ