Признаци, че имате проблем със запалителните свещи

Спонсорирано съдържание | 8 юни 2021 17:25, Александър Попов
Признаци, че имате проблем със запалителните свещи
Снимка: Pixabay

Запалителните свещи са много важен компонент, който отговаря за запалването и правилната работа на вашия двигател. Те са проектирани да предават електрически сигнал от запалителната бобина в точно определено време, за да създадат възпламенителна искра, която запалва въздушно - горивната смес вътре в горивната камера.

Тези компоненти, подобно на моторните масла, горивните и въздушните филтри се нуждаят от регулярна проверка и навременна поддръжка, за да поддържат двигателя здрав.

Признаци, които показват, че свещите са за смяна

Бавно ускорение

Сред честите причини за бавното или лошо ускорение е проблем в системата за запалване. Възможно е това да се дължи и на други проблеми като лоши горивни филтри, дефектирали кислородни сензори, запушени инжектори за гориво, но обикновено причината се крие в износените или замърсени свещи.

Трудно стартиране

Когато свещите са замърсени или повредени, един от най-явните симптоми е трудното стартиране. Затова, ако срещате подобни трудности и за да запалите се налага да правите все повече опити, не е зле да проверите какво е състоянието на свещите. Разбира се, трудното запалване може да се дължи и на изтощен акумулатор, но ако успеете да запалите и забележите бял дим, излизащ от ауспуха… причината със сигурност са запалителните свещи .

Пренапрежение или колебание на двигателя

Ако докато шофирате забележите, че двигателя се колебае, докато ускорявате, това отново е симптом за провалени свещи. Колебанията в “поведението” на двигателя се дължат основно на това, че процесът на горене прекъсва за момент. В резултат, той може да вдигне мощност и след това внезапно да забави или прекъсне.

Лоша икономия на гориво

Увеличеният разход на гориво също е сред често срещаните симптоми лоши или провалени  свещи. Затова, ако установите, че все по-често сте клиент на бензиностанцията е добре да им обърнете внимание.

Вибрации и груб ход

Когато свещите за запалване на горивната смес са наред, двигателят на празен ход звучи като “мъркащо котенце” - плавно и гладко. Когато обаче са лоши, звукът става груб, неравномерен и дори неприятен, а вибрациите в автомобила са увеличават.

Двигателят не работи правилно

Ако двигателят не работи правилно (прекъсва, издава необичайни звуци и шумове или друго), това най-често се дължи на проблем в запалителната система. Обикновено проблемът е в неизправен сензор, но се случва неправилната работа да е причинена от дефектирал проводник в свещта или от нейния връх, който е свързан с проводника.

Кога да смените свещите?

Едва ли е нужно да казваме, че ако забелязвате някой от току-що изброените симптоми е добре да не се бавите, а да потърсите специалист, който да провери състоянието на запалителните свещи и ако се налага да ги подмени.

Ако пък сте сред късметлиите и нямате подобни проблеми, смяната на тези компоненти зависи както от пробега, така и от вида на свещите. Производителите посочват в ръководството на автомобила какви свещи са подходящи за него и на колко време трябва да се сменят. Но обикновено като период на смяна се посочва тя да бъде извършена след изминати 30 000 до 50 000 мили (за конвенционални свещи) и от 60 000 до 100 000 мили (за запалителни свещи с удължен живот).

Можете ли да удължите живота на свещите?

Ако тези компоненти не са повредени, а  замърсени, просто можете да ги почистите и така да удължите живота им. Специалистите препоръчват почистването да става периодично на всеки изминати 10 000 км.

Можете ли сами да смените свещите?

Макар, че е възможно смяната да бъде извършена и в домашния гараж, съветваме ви, ако досега не сте сменяли подобни компоненти на автомобила си да потърсите сервиз. Защото процедурата по смяната на свещите зависи от модела на автомобила ви. При някой модели МПС тя е сравнително лесна, но при модели с V - двигатели свещите са на труднодостъпно място и смяната е доста трудна и изисква специализирани познания.


Още по темата: запалителни свещи
Още от