Как пращат руснаци да се бият в Украйна

Всеки "доброволец" получавал до 4000 долара
Обновена: 9 яну 2015 22:32 | 9 яну 2015 22:32,
362
Как пращат руснаци да се бият в Украйна
Снимка: Reuters, архив

В Екатеринбург, главният град в Уралски федерален окръг, бившият армейски офицер Владимир Ефимов организира военни ветерани да се бият за Русия в Югоизточна Украйна, на повече от 1000 мили (1600 км) от страната си, пише Джеймс Рупърт от сп. "Нюзуик".

Макар разполагането на войски от Русия и на неофициални руски бойци "доброволци" в Украйна да не е новина, Ефимов описва в нови подробности как се подбират, организират и как се плаща на ветерани да участват във войната. Разказът му набляга върху това, че армията от руски "доброволци" действа най-малкото с мълчаливото съдействие на Кремъл.

Ефимов е бивш офицер от специалните части (Спецназ), който оглавява Фонда за ветерани от специалните сили в Свердловска област.

В интервю за местния новинарски уебсайт "Екатеринбург онлайн" той съобщава за изпращането тази година на 150 до 250 бойци в зоната на военните действия в украинския район Донбас. Макар да казва, че бойците му са по-скоро "доброволци", отколкото наемници, на тях им се плаща заплата: от 1000 долара на месец за хора с нисък чин, до 2000-4000 долара за офицерите.

Ефимов не отговори на въпроса на репортера кой плаща заплатите.

Украинското правителство твърди, че над 10 000 руски наемници съставляват основната маса от действащите по нареждане на Русия сили, които Кремъл използва за създаване на сепаратистки "народни републики" в части от украинските Донецка и Луганска област. Много бойци са мотивирани от пропагандата на контролираните от Кремъл медии, казва Ефимов.

"Нашият печат и телевизия представят драматични факти. Руснаците не могат да допуснат терора, който наложиха фашистите там [в Украйна]. Избиването на жени, деца и старци. Повечето от онези, които отиват [да се бият] са чувствителни и съпричастни хора, те искат да помогнат. Това особено силно важи за хората на възраст между 40 и 60 години, възпитани в съветските традиции". Други бойци отиват, понеже им липсва адреналина на войната или за да спечелят пари, казва той.

Руски бойци бяха изпратени в Украйна първо като "ескорт" на камионите с хуманитарна помощ на Червения кръст, разказва Ефимов, а сега се пращат с конвоите с "хуманитарна помощ" под ръководството на министерството на извънредните ситуации.

В интервю, публикувано ден след интервюто с Ефимов, директорът на московското подразделение на Червения кръст Игор Трунов казва, че изпращането на руски "хуманитарни конвои" в Украйна е нарушение на международното хуманитарно право, а също, че "Путиновите конвои" вероятно са доставили оръжие на контролираните от [сепаратистки] опълченци области в Донбас.

"Не искам да хвърлям камъни в градината на нашите институции, на нашата държава, но съществува международно право. Какво представлява министерството на извънредните ситуации? Това е военизиран орган на руската държава. И като военизирана структура то навлезе на територията на друга държава. Това е инвазия. Това е нарушение, такова нещо е недопустимо".

С интервюто на Ефимов "руснак потвърди какво прави Русия", казва американският анализатор, изследовател и специалист по Евразия Пол Гобъл. Той изтъкна равнището на детайлност, които Ефимов предоставя, снимките на участниците и възстановките на формированията, които той и другарите му използват при операциите си.

Ефимов акцентира върху следното:

- Кремъл мълчаливо одобрява, но запазва разполагането на бойци неофициално.

Ефимов писал до канцеларията на президента Владимир Путин, за да поиска официален статут, който ще позволи на хората, набиращи бойци, да откриват банкови сметки. Представителят на Путин в региона отговорил: "Към момента обмислянето на тази инициатива не е възможно. Благодарим ви за патриотичния порив!".

- Сдруженията на руските ветерани съставляват широка мрежа за набиране на бойци.

"Аз не съм единственият, който праща хора", казва Ефимов. "Други, които правят същото, са организациите на афганистански ветерани, ветераните от Чечения. Не обсъждаме помежду си броя на хората, но се информираме по телефона за онези, които са били отхвърлени - например заради криминално досие, по обективни причини, така че да не заминат да воюват чрез други вербовчици. При все това пълен контрол върху потока на заминаващите доброволци, разбира се, е невъзможен: границата е отворена.

- Броят на жертвите сред руските доброволци е неизвестен.

"Не мисля, че някой го знае", казва Ефимов, говорейки за убитите сред бойците "доброволци. "Няма централно координиране при изпращането на хора, няма и общ сборен пункт, така че няма нито статистика, нито се знае какви са мащабите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kak da otidem....
201
1
 
2
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
До М-да -251 И Мария Нестерова,авторката на статията,вклчи втази бройка рускини, та и тя да намаже от вашия келипир от евтините рускини или по точно украинки.,които също са рускини, но вие ги делите незнайно по кой признак.
200
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На здании Федерального казначейства повесили мраморную доску:Здесь жил и работал Рубль
199
0
 
0
 
! Отговори
Болгар преди 9 години
В то время мы пришли к Президент Болгарии заявил, что Болгария имеет только в Болгарии. Очевидно, что вы предали в руки мошенника.
198
3
 
2
 
! Отговори
23 преди 9 години
Какво ми слагате доброволците в кавички? Обиждате всичките доброволци, които замината там. Има много руснаци, има сърби, чехи, българи, румънци....даже американци се бият на страната на сепаратистите. По телевизиите в Русия постоянно вървят кампании за набиране на средства. Кое не ви е ясно?Ако Русия беше във война с Украйна, както се опитвате да изкарате, нямаше да поддържат дипломатически отношения, нито да търгуват, а още по-малко Русия да дава безплатно газ на Украйна. Ама то се иска мозък
197
0
 
3
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
Аз съм Волгоградския
196
0
 
1
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
и в този момент в Киев (Украйна). Текст на руски, но мисля, че няма да е трудно да се преведат на български. varjag-2007.livejournal/7529609.html
195
8
 
12
 
! Отговори
Аз преди 9 години
" пише Джеймс Рупърт от сп. "Нюзуик"." В САЩ избиват *** на кило, ама сигурно е " ДЕМОКРАТИЧНО " ?Рано или късно света ще се обедини и ще изтрие американската *** от лицето на земята.САЩ избиват невинни наред и заради тях ескалира тъпата религиозна омраза на мохамеданите.Хора, да осъдим религиозните *** и да ударим американците по чутурите.
194
24
 
25
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Интелигентните и нормални българи са за Русия! Крадливите политици и бизнесмени и неграмотниците са против Русия!
193
13
 
20
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
В Украйна действат поне две американски частни армии, и цяла дузина шпионски централи. Майдан беше американски заговор срещу свободата и независимостта на Украйна. И същите тези подмолни структури и откровени американски терористи смеят да плачат за руска намеса и руска агресия в киев? Този цинизъм не е даже скандален, това е военно престъпление и заговор срещу Европа, Русия и целия цивилизован свят с цел американска агресия и американски терор над света.
192
7
 
17
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Разстоянието между Вашингтон и Киев е /според "Гугъл" / по права линия/ е 7843,21 километра. Остава някой да ме светне аджеба, колко месечно получава един щатски убиец !?
191
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в русия всичко се смята в долари,никой не вярва на рубли
190
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сегашна русия е това което беше СССР преди разпада. краят ще е същия
189
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е!Като палят живи хора в сгради, сега ще плащат цената.
188
13
 
17
 
! Отговори
Лумпенщилцхен преди 9 години
В Расия явно са цъфнали и вързали щом за $1000 (каква красота само - за презрените американски долари...) ходят да се бият срещу уж братска Украйна...
187
17
 
5
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АнонименПисьмо запорожских казаков фюреру 21 века Путину!Ты, фюрер кремлядьский, черт нашистский и проклятого Гитлера брат и товарищ, самого Люцыпера секретар! Какой ты в черта фюрер, когда твои воины даже нашивки свои спороли, как пираты сомалийские! Черт высирает, а твои зеленые человечки пожирают. Не будешь, ты, сукин ты сын, сынов украинских под собой иметь, твоего войска каинового не боимся, землей и водой будем с тобой биться, Каин ты, братоубийца, проклятый Богом!Кагэбовский ты кухарь, Высерок сталинский, Сухумский вор, Грузинский злодей, Юго-Осетинский козолуп, кат и у
186
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25% от руските мъже умират преди 55 годишна възраст поради алкохолизъм.рускините с 4 очи гледат да си хванат за съпруг някой от друга народност защото техните за нищо не стават
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #216Ага, щаззз :) Херню не неси!
184
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 233Да, да, знаем ги какви са мъжкари руснаците.
183
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пратете Варг да се бие в Украйна.