Експериментът в Dnes.bg: Бездомните кучета – бич или?

В Пловдив и Бургас проблемът пък е с бездомните котки
Обновена: 4 май 2016 15:36 | 20 ное 2015 08:30, Александър Попов
74
Експериментът в Dnes.bg: Бездомните кучета – бич или?
Снимка: Dnes.bg

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села става актуален обикновено след някакви трагедии - дали някой човек е нахапан, през годините имаше и смъртни случай, или пък някой е избил безразборно кучета или котки.

Той се решава с някакви временни мерки, колкото да се успокои общественото мнение и после продължава всичко в познатите коловози - правим се на ударени, че въобще съществува този проблем.

София расте, а расте ли популацията на бездомни животни? Ако питате хората - расте, но статистика няма. В София проблемът е с кучета, а в градове като Пловдив и Бургас - с бездомни котки.

За тази популация са виновни институциите, защото няма политика по този казус. А той е национален, не регионален. Няма как всяка община или град да се спасява поединично. Закони няма или ако има - те не се спазват.

Има обществен натиск за създаването на зоополиция, която трябва да играе ролята на контролиращ орган. Защо не се прави - да кажат политиците.

Собствениците на домашни животни трябва да бъдат законово натоварени с отговорността за своите животни и ако не ги спазват - да има сериозни последици. Защото голяма част от вината за популацията е именно на хората. Изхвърлят домашния си любимец на улицата, независимо каква е причината, и от там размножаването няма как да спре.

В редакцията получихме сигнали и за кастрирани кучета, които в един момент раждат. И с право хората се съмняват, че се прибират едни пари под масата и се симулира дейност. А тези пари са от нашите данъци и в случая се прахосват.

По темата може да има милион мнения, но решения засега липсват. В някои страни като Румъния се взеха крути мерки с евтаназия на бездомните кучета. У нас залагаме на приюти и кастрация, но пък видимо резултат няма.

Има предложения за задължителна кастрация на всички домашни любимци – кучета и котки. Като се прави изключение за животните отглеждани с развъдна цел, като там пък да бъде обвързано с допълнителни такси.

Предложения има, но политика няма. Политика, която да бъде обсъдена от всички страни - политици, кметове, обществени организации.

Ако не стане - трябва да стискаме палци да няма жертва на някоя глутница или пък да изливаме гнева си върху хора, които малтретират или убиват животни. И ще продължаваме да спорим чий живот е по-ценен и да се разделяме на "Левски-ЦСКА". А имаме достатъчно проблеми, за да се делим по още един признак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.