Руснаците в Естония: Крим е наш, но в ЕС се живее по-добре!

Естонската стабилност и уреден бит са по-важни от руския свят!
Обновена: 20 авг 2016 08:39 | 19 авг 2016 22:13, Елка Василева
489
Руснаците в Естония: Крим е наш, но в ЕС се живее по-добре!
Снимка: архив, Reuters

На 20 август Естония чества 25-ата годишнина от възстановяването на своята независимост. Знае се, че относителният дял на рускоезичното население там е сред най-високите в постсъветските държави. Присъединяването на Крим към Русия изглежда е засилило недоверието между естонската общност и най-голямото малцинство, забавяйки донякъде интеграцията му. Но както установи "Независимая газета" (НГ), повечето руснаци в Естония разбират всички предимства на живота в една страна от Евросъюза, пише Алексей Горбачов, "Независимая газета".

"Може би Нарва е следващата?" - с такива заглавия излизаха западните вестници през пролетта на 2014 г., веднага след присъединяването на Крим към Русия. Да припомним, че естонският град Нарва с 96 на сто рускоезични жители е сред най-големите анклави в чужбина, населени с наши сънародници, пише авторът.

След влизането на Естония в НАТО въпросите от този род естествено са чисто риторични. Етническата тема обаче не изчезва от битовите разговори. Историята с Крим отново раздели естонско- и рускоезичните хора в страната, доведе до взаимно недоразбиране, посочи пред НГ високопоставен източник, близък до ръководството на балтийската държава.

Ще напомним, че след разпадането на Съветския съюз и връщането на естонската независимост отношенията между коренната нация и етническите руснаци сериозно се изостриха. На последните бе препоръчано да научат естонски и да минат процедура за натурализация. На онези, които не можаха или не пожелаха да го направят, бе разрешено да останат в Естония; те обаче получиха паспорти на "неграждани", а това на първо място им отне активното избирателно право при общи избори в страната.

Двайсет и пет години по-късно се смята, че натурализацията и интеграцията са протекли успешно, при все че процесите не са приключили докрай. От 1992 г. насам обаче броят на негражданите - тогава 32 на сто, е намалял повече от петорно.

Последното преброяване показа, че 69 процента от населението се смятат за естонци, а 25 на сто - за руснаци (общо 365 хил. души от различни етноси). От общо 1 350 000 жители естонско гражданство имат 84,2 процента, 9,7 на сто са граждани на други държави, а 6,1 процента са лица "с неопределено гражданство" - близо 80 хил. души. Руско гражданство имат 90 000 местни лица в Естония.

Тенденция към спад бележи през последните години придобиването на естонско гражданство - през 2015 г. примерно са го получили 884 души, докато през периода от 2009 до 2014 г. този показател варира от 1300 до 1700 годишно. Дали тук се е отразила точно историята с Крим - не се знае със сигурност, но тя явно не е съдействала за подобряване на отношенията между етническите руснаци и естонците, обясни близкият до държавното ръководство източник на НГ. "Което е твърде тъжно, защото през последните години отношенията наистина бяха започнали да се нормализират. Събитията в Украйна през 2014 г. обаче пак разделиха хората, защото голяма част от руската общност подкрепи кримския референдум (за отделяне на полуострова от Украйна и присъединяване към Русия), а пък естонците видяха в него нов знак, че има защо да се боят от Русия."

Нагласите сред нашите сънародници, пише авторът, впрочем излязоха горе-долу такива: Крим може и да е наш, в смисъл - руски, но естонската стабилност и уреден бит са по-важни от руския свят *. Запитан например дали има случаи на езикова дискриминация при наемане на работа, събеседник на НГ от правителството обясни, че през последните години владеенето на руски, напротив, е предимство, особено в сферата на услугите. "Но пак е задължително да знаеш естонски - националния език", уточни той.

Както се убеди кореспондентът на НГ, естонците като цяло с охота разговарят на руски, но примерно фирми и табели на този език няма никъде в страната, трудно се намират дори и в Нарва. Всяко поколение също си има специфика - докато руснаците в зряла възраст и най-вече по-възрастните гледат да общуват помежду си, младите по принцип отлично знаят естонски. Далеч не всички те обаче се канят да живеят в Естония и занапред - мнозина веднага признават, че като граждани на ЕС смятат да заминат на работа в Западна Европа.

Зам.-кметът на Нарва Вячеслав Коновалов каза пред НГ, че основният проблем в общуването между руснаци и естонци е липсата на диалог между двете общности: "По принцип те слушат различни медии. И нямат винаги общ поглед към историческите теми. Ако говорим за интеграция в страната, никой не се заема надълбоко с този проблем, смятайки, че нещата опират само до езика".

Естонски паспорти имат впрочем 47 на сто от жителите на Нарва. "Не е толкова зле и делът им все повече расте, каза Коновалов. Сега обаче и притежателите на "сиви" паспорти (т. нар. неграждани) също могат да пътуват без визи и до Русия, и в ЕС. Някои използват това. Други пък казват: след като сме родени на тази земя, откъде накъде сме длъжни да полагаме изпити. Тоест има най-различни причини хората да не получават гражданство, за някои това е въпрос на идеология, но "сивите" паспорти все пак стават по-малко."

Зам.-кметът на Нарва убедено заяви пред НГ: страховете, че след присъединяването на Крим може да дойде ред и на Нарва, са съвсем неоснователни: "Хората в Крим действаха, както действаха, водени на първо място от икономически причини. У нас обаче ситуацията, що се отнася до заплати и пенсии, е различна, дори старото поколение държи да остане в Естония".

Същото каза пред кореспондента ни и журналистката от Нарва Галина Шустрова. От една страна, тя потвърди, че голяма част от етническите руснаци в Естония са подкрепили присъединяването на Крим. С други думи в Естония няма консенсус по този проблем. Хората обаче са доволни от положението в страната като цяло, не става дума за никаква дискриминация, подчерта Шустрова. Според нея за това спомагат и развитите демократични институции в Естония, където има голям брой независими рускоезични медии: "Политиците без проблеми дават интервюта на руски, медиите са свободни, ние можем да критикуваме това, което се случва, понякога отразяваме ситуации, съдържащи проблеми за руснаците, но всъщност те не са много. Така че като цяло смятаме, че живеем със сигурност не по-зле, отколкото бихме живели в Русия".

* Понятието "руски свят" обобщава традиционната, дооформена през 19-и век културно-историческа концепция за наднационално цивилизационно пространство или международна общност, обединена от връзки с Русия, с руския език и културата на тази страна. Същевременно, след като бе употребен в реч на Владимир Путин от 2006 г., терминът придоби характер на политически лозунг, отразяващ неоимперските нагласи на част от елита в Руската федерация. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


489
Още по темата: Естонияруснаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
2
 
3
 
! Отговори
моол преди 7 години
Крим вече беше наш.През 632 г.Поздрави от хилядолетна България,монголски ***.
338
1
 
4
 
! Отговори
коментатор преди 7 години
Това е статия е от вестник "Новая газета" и отделно от това е публикувана и от БИ-Би-Си (руската секция) и *** Владова я изплагиатствовала. Коректно е да се напише източника от където го е превела на български език.Що се отнася до магазините Березка, чисто руската стока е не повече от 20% процента и то предимно алкохол. Основно стоката е произведена в Германия или в Прибалтика (на всеки етикет си пише държата на произход), затова трудно бих ги нарекъл руски магазини.
337
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен--374;Да кажат русофилите колко българи са се реализирали в Русия ,Китай ,Сев. Корея ,Куба и Венецуела. И колко в САЩ и ЕС ?
336
4
 
3
 
! Отговори
граничар преди 7 години
Мдаааааааа, скоро очаквайте нова бежанска вълна с лодки. Този път "щастливи граждани на руски Крим".
335
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велика русия!! Страната с най-много молби на глава от населението за имиграция в САЩ.
334
1
 
3
 
! Отговори
ceci_ преди 7 години
"не става дума за никаква дискриминация, подчерта Шустрова"Паспортите на "негражданите" явно не са дискриминация според Шустрова?!
333
11
 
7
 
! Отговори
преселването в Русия преди 7 години
Просто се инфирмирайте повече. Да, труудно е предвид информационното зомбиране в което са ви потопили, но ако използвате мозъка си по предназнаение ще спрете да пишете глупости. Има българи, които се "преселват" в Русия, правят бизнес там и т.н. И там никак не е зле. Както има българи, които се връщат от Америка. Просто Америка е една маркетингова държава, но там мизерията са може би на по-високо ниво от Русия. Попитайте някой, който е бил в Русия скоро и ще разберете колко чивсто и спокойно е!
332
6
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
чудесен живот в ЕС!!! Направете допитване сред българите! :)))))
331
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските слуги в България и те така-Русия е велика, Крим е руски, Путин е гениален, ама и през ум не им минава да се запознаят от близо с руската действителност и да се преселят там.
330
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
проблемът е не в естонците и руснаците, а че на българите не им харесва у нас. време е да си оправим нашите бъркотии, после да превеждаме руски вестници.
329
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако руското малцинство иска да си остане в Естония, едва ли е подкрепило анексията на Крим. Те много добре знаят как ще реагира Москва ако подкрепят такива действия. 'Независимата' Гъзета да спре да лъже! И вие спрете да вярвате на партенките им, че и да ни ги сервирате тука дори.
328
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога ще се ровите из руските гъзети и ще ни занимавате какво пише в тях?За Естония ако пишете дайте естонски източници.За всичко каквото става по света само от руски гъзети ли трябва да научаваме?
327
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо чудно, заплатите в Русия, с изключение на петрорубло милионерите в Москва са по ниски и от нашите, защо руснаците имигрират в България а българина не е глупав да имигрира в Русия
326
4
 
12
 
! Отговори
една гледна точка: преди 7 години
За сега , не съм виждал украинци да емигрират в Бэлгария.ОНЯ ДЕН ОБАЧЕ ГОВОРИХ С ЕДНА РУСКИНЯ ОТ УКРАЙНА , КОЯТО ХВАЛЕШЕ ПУТИН И МАГАЗИНИТЕ БЕРЬОЗКА В БЪЛГАРИЯ /...били все с руски стоки/ЧУДНО ОБАЧЕ--ЗАЩО НЕ СИ ХОДИ ПРИ ПУТИН А СТОИ У НАШАТА ФАШИСТКА БЪЛГАРИЯ.....ХА,ХА,ХАТРЕБВА ДА СИ КЬОРАВ , ТА ДА НЕ ВИДИШ ЧЕ ВСИЧКИТЕ СТОКИ ТАМ СА БЪЛГАРСКИ ОТВЕН ВОДКАТА ОТ НЕФТ И РИБНИТЕ КОНСЕРВИ!КОЛКОТО ДО РУСНАЦИТЕ , НЕ СИ СПОМНЯМ ДА СМЕ ГИ ВИКАЛИ У НАС ИЛИ ДА СМЕ ИМ БИЛИ ТЕЛЕГРАМА ЗА НОВО "ОСВОБОЖДЕНИЕ
325
7
 
5
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
Дали им харесва на руснаците в Русия или не- не си ти този, който ще определиш! В твой интерес дори е да им харесва повече, че по-малко руснаци да емигрират в България! Иначе наистина могат да станат някой ден половин милион. Сега се съмнявам дори и 100000 да имат. Говорим за руснаци от Русия, а не от Украйна, каквито също дойдоха доста в България, бягайки от все по-затъващата Украйна.
324
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В русия даже и на руснаците не им харесва, за тови е вече стотици хиляди руснака дойдоха в България, а българите въпреки че знаем руски 3 милиона избягаха в запанните държави след падането на желязната завеса, руснаци също, милиони руснаци избягаха в Европа и САЩ
323
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука в този сайт човек като напише нещо свестно и те бомбандират с хиляда безсмислени коментара празни приказки, да обобщиме, заплатите в Крим са около 200 долара на месец и то за техници и специалисти, руснаците ходят на почивка във вражеската им турция а не в крим, от ЕС никой не имигрира в Русия дори и българите но руснаците у нас само са половин милион а в ЕС милиони, само в Германия са два милиона и отгоре, айде давайте пак с празните приказки по копейка на коментарче...
322
4
 
8
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
Относно България- какви ресурси толкова нямаме- нямаме нефт и газ! Земи обаче имаме, и то едни от най-плодородните в света, климата ни- е един от най-добрите в Евразия, планини, реки, минерални извори, топло море! На първо място сме в Европа по златни залежи! За това обаче, че не си използваме правилно ресурсите не ни са виновни руснаците! Те също изобщо не си използваха рационално ресурсите в края на мисналия век и всички видяхме докъде стигнаха! Сега, оабче нещата се попромениха, както виждаме
321
5
 
10
 
! Отговори
дц преди 7 години
......но в ЕС се живее по-добре!-------Че, то това се отнася и за нас!Два милиона българи живеят и работят извън Бг, не защото не харесват или не обичат страната си, а защото превърнаха държавата ни в мащеха за самите нас!Ами, ако ЕС се разпадне и емигрантите от Из.Европа бъдат ПРИНУДЕНИ да се върнат обратно в държавите си?Два милиона безработни!!!!!Ето ти я и революцията!!!
320
4
 
3
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
"Значи според теб най богатата на земи и ресурси страна може да се сравнява с най малката и бедна окрадена държавичка в ЕС ? Ами значи асо ние имахме ресурсите и земите на русия ние бихме били Швейцария, ако разбира се не бяхме с руснаците преди всичсо"Казах вече, да престанете с глупавите клишета! Как го определи това че Русия е най-богатата на земи страна? Около 70% от територията на Русия има изключително сурови климатични условия и е слабопригодна или въобще непригодна за живот и ст. дейнос