Без силно лидерство Европа е силно уязвима на терора

"Гардиън": Не е сигурно дали тя ще може да се справи!
Обновена: 24 дек 2016 07:19 | 23 дек 2016 22:46, Елка Василева
54
Без силно лидерство Европа е силно уязвима на терора
Снимка: Reuters

Европа е в лошо състояние, за да отблъсне терористичната заплаха, която се придвижи от нейния близкоизточен праг в дневната й. Политически разделения, народно разочарование, слаба икономика, отсъствие на лидерство и остра международна нестабилност - съчетанието на всичко това направи западните демокрации изключително уязвими в настоящия момент, пише "Гардиън".

Естеството на заплахата - повсеместна, скрита, импровизирана и произволно насочена срещу цивилни - прави защитата срещу нея невъзможна.

Когато атаките са извършени от нападатели от типа "вълк единак", като например масовото прегазване на хора с камион в Ница миналия юли в Деня на превземането на Бастилията, то проблемът е още по-голям. Все още не е ясно дали нападателят, шофирал тира в Берлин, е действал сам и какви са били неговите мотиви.

Нападението в Берлин можеше да се случи където и да е. И това почти стана. Полицията осуети атака срещу коледен базар в Лудвигсхафен, в Югозападна Германия, планирана от 12-годишно момче от германско-иракски произход. Миналия месец френските власти арестуваха петима души, заподозрени, че планирали нападение срещу коледен базар на булевард Шан-з-Елизе.

Дори Ангела Меркел не е имунизирана срещу негативната политическа реакция, когато терористите нанесат своя удар. Разногласията в нейната управляваща коалиция за политиката й на отворени врати за имигрантите и настървението на германските расистки и ксенофобски крайни партии я тласкат към политическата десница. Тази динамика, ако тя продължи, може да направи съмнителни перспективите й за преизбиране през есента догодина.

Още по-голяма е неяснотата около изхода на президентските избори във Франция следващата пролет, на които Марин льо Пен, лидерката на Националния фронт, вече се очаква да се представи добре. Наблюдатели казват, че нови терористични атаки във Франция, където антимюсюлманските настроения се засилват, могат решително да наклонят везните на надпреварата в полза на Националния фронт.

Подобни отклонения, резултат от обществената реакция, може да се очакват и в Холандия, където гласоподавателите ще избират ново правителство през март. Герт Вилдерс, ислямофобският екстремист, сега е начело в допитванията до общественото мнение.

Разбирането на тактиката на терористите не е сложна работа. "Ислямска държава" и нейните базирани в Европа симпатизанти осъзнават напълно потенциала на нападенията, планирани да бъдат извършени в такъв момент, че да предизвикат политически катаклизми, като експлоатират страховете на хората и очевидната неспособност на политическата върхушка да ги защити. Последващите и увеличаващи се престъпления от омраза, вземащи за прицел мюсюлманите / а също и други религиозни и етнически малцинства/ наливат вода в мелницата на терористите.

От друга страна прогнозите, че електоратът може в паниката си от насилствения екстремизъм да подкрепи политическия екстремизъм, може би подценяват демократичната солидарност, често пъти демонстрирана след терористични нападения.

Примери за това са предизвикателните реакции на парижаните на нападенията срещу "Шарли ебдо" и Батаклан миналата година. Либералната демокрация е често пъти най-силна, когато е най-тежко наранена.

Като оставим настрана Меркел, Европа изглежда още по-уязвима заради това, че както изглежда, й липсват силни лидери, на които може да се разчита. Във Франция Франсоа Оланд е президентът с най-нисък рейтинг, откакто се водят статистиките.

Италианският премиер реформатор подаде оставка. Испания изглежда неспособна да постигне съгласие по въпроса кой да я ръководи. Във Великобритания Тереза Мей стана премиер, без да минава през избори.

Този дефицит на политическа легитимност се простира и до върховете на ЕС, където Жан-Клод Юнкер, конфликтният председател на Европейската комисия, е дискредитиран. Последните европейски избори бяха белязани от рекордно ниска избирателна активност.

А Brexit-ът хвърли ЕС в смут точно в момента, в който той трябваше да оправи финансовите си проблеми, да се справи с миграционната криза и да укрепи защитите си срещу терористите.

Междувременно "Ислямска държава", поставена под натиск в Сирия и Ирак, открито се опитва да пренесе борбата си срещу "врага" в сърцето на Европа. И Европа не може да очаква голяма помощ от фокусиралия се върху вътрешни проблеми Доналд Тръмп. Не е сигурно дали Европа ще може да се справи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слабото звено в ЕС е Германия.Там са се видиотили в Меркел.Тя е слуга на сатаната.Съседните страни от Вишеградскатачетворка се усетиха и се дръпнаха.Тук след изборите Борисов ще гледапремиерството вече през крив макарон.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До маде ин БулгариРусия и християнски ценности, все едно на прасе звънче.Кое християнското на руснаците? Разюзданите жени, агресивните и жестоки мужици, лъжите, пиянството, разврата и още и още.Тяхното християнство се заключава само с натруфените мазни попове агенти на КГБ.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марин льо Пен се изказа за излизане на Франция от НАТО и ЕС.
27
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
межд сьд за меркел тя е единствената ковто не изпрати телеграма до гн путин заубиството на руския посланик в турция направете си изводите що са ид---от управлява германия и европа така че никакво сьчувствие кьм тьпите германципиите си греяното вино и сьбираите труповете по улиците сега разбрахте ли колко е вреден ес и нато
26
0
 
10
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Човек от камиона убец обикаля цяла Европа и има информация за него в всички служби, как остава неизвестен чудно нещо е. На времето сивите вълци Агджа, Челик са живяли месеци в София и накрая казваха че няма информация за тях . Това навява на мисълта че някои са заинтересовани тези актове да продължават.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е таа статия , снимка на Ройтерс , Гардиан бил казал това , Марин Льо Пен , Берлин абе доста сглобена статия на парчета
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС рано или късно ще падне. Империя, която допусне шокова промяна на демографията си, е обречена! И тогава ще сме отново на кръстопът. И ще е по-тежко отколкото през 89-та. Защото тогава поне имахме прилично материално наследство, въпреки че народа видя само трохите от него. Сега и трохи няма да има. Еврофондовете като секнат, увяхва всичко за броени месеци. Те така и ни държат на къс повод.
23
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Либерализма ще ликвидира ЕС, а евентуално ново избиране на Меркел за канцлер ще го подпечата! Либерализма е политическата форам на шизофренията - липса на здрав разум!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа никога не е била единна държава, с изключение на времето, когато обединителя на Европа - канасубиги Атила задава места за разселване на бъдещите европейски народи. Места, на които живеят и до днес. Европа винаги е била съвкупност от различни, но близки по произход нации и това й е ценното. Напънът западняците да командват парада няма да се получи. Западът има съвсем кратък опит и единствените им империи са на базата на временно плячкосване и алъж-вериш.
21
6
 
14
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 години
Само Владимир Путин може да сложи ред в стара Европа !!!
20
1
 
19
 
! Отговори
тотален провал преди 7 години
Тотално фиаско на всички западни служби и правителства! Ако щат да назначат още 100 хиляди полицаи, психолози и познавачи на исляма, резултати няма да има! Ако ще, шефа на света, Обамата, да подслушва още 4 милиарда телефона, барабар с този на баба Ангела, кошмарът от терористичната заплаха ще си остане! Защото службите и администраторите в правителствата, нямат и нула понятие, какво изобщо става. Нямат нито идея, нито план, нито концепция, нито визия!
19
1
 
17
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Жертвите в Берлин и в Анкара са жертви на убийствена политика на Барак Хюсеин Обама, Ангела Меркел и Франсоа Оланд!
18
1
 
21
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Въпросът е, защо баба Ангела не предприема нищо, ама абсолютно нищо, срещу потенциалните терористи в Германия? Тя била съчувствала на жертвите? Освен съчувствие са необходими и действия. А тя не иска да действа. Или някой и нарежда да не действа?
17
2
 
11
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
В България изчезна доверието в т.н. "европейски ценности" и в т.н. "ЕС" и се повиши доверието към християнските ценности и към Русия!
16
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Знаете ли какво е РЕКОНКИСТА?Това е нещото,което ще реши проблемите на Европа веднъж завинаги!Е,в началото може да се увеличат атентатите,но с напредването на процеса почти ще изчезнатСлед 3 поколения никой няма да си спомня,че в Европа някога е имало ислям!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Без силно лидерство Европа е силно уязвима на терора"-----------------------------------------------------------------------------Поредната порция безсмислена риторика в духа на евро-либералните ценности. Нека не се заблуждаваме. Брюкселските чиновници не са, нито силни, нито лидери. Този път води до тероризъм, ислямизация, бедност, неравенство. Има една хубава приказка, че пътят към адът е осеян с добри намерения. Ние сме се запътили нататък.
14
2
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименЗА ДА СЕ ВЪРНЕ Е НЕОБХОДИМ НОВ ЛИДЕР---РУСИЯ
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помощта на САЩ беше струпвате на огромни военни части на границата с Русия и промиващи мозъците НПО на Сорос.Повече от 20г Франция приютява и отглежда фанатизирани алжирци,мароканци и тунизийци.Тумор в сърцето на Европа.Швеция,Белгия и Холандия завъдиха цели квартали с *** мразещи цивилизованият свят.След планираното преселение на ислямисти Германия се превърна в WC.Докато лидерите си пускат езици и разпределят постове и пари ЕС се разпада.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само до силата на лидерите, а до ефективността на службите, които, както разираме, получават сигнали, но не им обръщат внимание. А защо не разполагат със собствена информация? Освен това премного станаха организациите с неясни приходи, които дават тон в медиите. Защо на всяко мнение, различно от тяхното се лепва стряскащ етикет - слово на омразата, ксенофобия и т.н.? Нали имаме право да изразяваме публично позицията си! Животът налага да спрем да приютяваме мигрантите.
11
3
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Все от някъде трябва да се започне и като начало червен картон за Меркел ханъм и брюкселските лентяи,а после по един шут на всичките "лекари и инженери" които горят от желание да "поработят" в ЕС.