Каталуния разделена – "За" и "Против" независимостта

Двата лагера: Кои са мнозинство, но мълчаливо
25 сеп 2017 20:57, Елка Василева
26
Каталуния разделена  – "За" и "Против" независимостта
Снимка: архив, Reuters

Само четири спирки на метрото делят "Грасия" от "Ноу Барис" - два квартала на Барселона, които сякаш живеят в два паралелни свята по отношение на референдума за независимост на Каталуния, който разделя жителите им.

В павилиона си за цветя, подслонен от дъжда, Игнасио Перес гледа недоволно преминаващ автобус с плакат с лозунга "Здравей, Република" на кампанията, подкрепяща забраненото допитване за самоопределение, планирано от сепаратистките ръководители на областта за 1 октомври.

"Това ме дразни", казва 63-годишният цветар. "Това постоянно натрапване. Да бяха вложили толкова усилия за подобряване на здравеопазването, образованието или осигуряването на работни места", ядосва се той.

Плакатът е едно от редките свидетелства за сепаратисткото въодушевление на много каталунци в този работнически квартал в края на Барселона, където живеят голяма част от имигрантите, дошли от останалите части на Испания миналия век.

В разговорите тук преобладава не каталунският, а кастилският език. От балконите на огромните жилищни блокове се спускат няколко испански знамена, а не вездесъщият флаг на каталунските отцепници, пише Франс прес.

Мнозинство, но мълчаливо

"Повечето хора не искат независимостта (. . .), но сме принудени да мълчим", оплаква се Перес.

Според най-новото допитване, поръчано от регионалното правителство през юли, 49,4 процента от каталунците не желаят отделянето, докато тези, които го подкрепят, са 41 на сто.

Автономната област със 7,5 милиона жители обаче се управлява от сепаратистите, които през септември 2015 г. спечелиха регионалните избори с 47,6 процента от гласовете и това им осигури абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

"Не можеш да предприемеш такъв процес с толкова скромно мнозинство. Да разцепиш страната с толкова слаба подкрепа", отбелязва със съжаление Перес.

В "Ноу Барис" отцепническият вот не надхвърли тогава 29,1 процента.

"Те ни наложиха своя план, възползвайки се от това, че ние, които не искаме независимостта, не сме нито единни, нито мобилизирани", оплаква се и 52-годишната Ана Баамонде в своята хлебарница.

Клиентите й, казва тя, предпочитат да не засягат тази тема. "Не се гледа с добро око, ако кажеш, че не одобряваш отделянето, това те причислява към крайната десница. По тази причина не ходя на демонстрациите за единство", признава Баамонде.

Тя няма да участва и в референдума: "Бих искала да може да се гласува, но не по този начин. Правителството знае, че само поддръжниците му ще отидат до урните и това ги устройва, така са сигурни, че ще спечелят", казва жената.

"Независимостта - единствен изход"

Съвсем различна е нагласата в "Грасия" - бивша вилна зона на барселонската буржоазия, която става част от града в края на 19-и век, а днес е един от най-модните му квартали.

По пешеходните улици с къщи на по един-два етажа се множат сепаратистките знамена и плакатчетата с текст "Да". Тук сепаратистите получиха подкрепа от 60,5 процента на изборите през 2015 г. - най-силното им представяне в Барселона.

"Не разбирам това, че не искат да гласуват", казва 59-годишната Соледад Фаре, организаторка на спортни събития, докато подготвя агитационните материали за референдума в клуб на влиятелната сепаратистка организация "Каталунско национално събрание".

"Ако всички те отидат да гласуват, смятам, че ще ни бъде много трудно да спечелим", казва тя.

Полицейските операции в последните дни с арестите на висши правителствени служители и конфискуването на милиони изборни бюлетини втвърдиха още повече позициите.

"Не разбирам упорството на Мадрид. Те не чуват, не желаят да разберат. Смятат ни за поданици: длъжни сме само да се подчиняваме и толкова", възмущава се Игнаси Торт.

Петдесетгодишният компютърен специалист подкрепял сепаратистите в последните години, белязани от нарастващо напрежение в отношенията с Мадрид, като същевременно се надявал на ново споразумение, което би позволило областта да остане част от Испания.

След "позорната" офанзива на Мадрид обаче той променил мнението си. "Точно в този момент си даваш сметка, че независимостта е единственият възможен изход", казва Торт.

Подложено на натиск от Мадрид, организирането на референдума е все по-несигурно.

В "Ноу Барис" Игнасио Перес се страхува за бъдещето: "Ако в крайна сметка референдумът не се състои или се окаже безсмислен, понеже е незаконен, това ще породи огромно разочарование и ще отрови атмосферата".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Ами преди 6 години
До ЧокоПърво, "тези хора" са малцинство в Каталуния, и това го знаят дори самите те, но са по-активни от другите , което обаче не прави тяхното мнение решаващо. И второ, едва ли някой би се противил, ако бяха намерили легален начин за провеждането на такъв референдум, но те искат да го направят без да се съобразяват с конституцията и законите в страната, а с това не би се съгласило никое нормално и уважаващо себе си правителство !
22
0
 
0
 
! Отговори
***** преди 6 години
тогаз Барцалона в една група с "тигрите" от Долно нагорнище... хахаха дай боже!
21
4
 
7
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Аз не мога да разбера това упорство на Испания. Очевидно е че тези хора не желаят да живеят заедно с Испания. Какъв беше проблема при раздялата на Чехия и Словакия. Както се казва - на сила хубост не става.
20
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мадрид няма да се даде на тия проруски влияния.
19
15
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Проблема се решава лесно. Пускаш ги да ходят. Излизат от ЕС. Налагаш им митата, после твърде НЕ за вход в ЕС и икономиката им рухва. Къде ще си продават стоките ? В Либия, Алжир ?Той целия свят върви към окрупняване по континенти те се целят .....
18
3
 
2
 
! Отговори
Е преди 6 години
До Анонимен 10Точно тая шепа хора направиха цялата дандания.
17
3
 
6
 
! Отговори
Ами преди 6 години
Той испанският (кастилски) език преобладава в разговорите и между болшинството от самите каталунци.
16
7
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Тия са по-объркани и от англичаните за Brexit.
15
17
 
17
 
! Отговори
Visca Catakunya преди 6 години
Да живее свободна Каталония ! Всички империи рано или късно се разпадат, процесът е необратим. Следва Еускади (Страната на баските), после Шотландия, Уелс, Бретан, Бавария, Валония и т.н. Империята ЕС съвсем скоро ще замине на бунището на историята, където й е мястото.
14
7
 
8
 
! Отговори
наблюдател до 11 преди 6 години
Подсети ме, че когато Каталуния се присъедини към Тикволандия, за всеки каталунец ще има подарък по един бахур, защото закъснява много с този референдум и суджука се изяде. Очаквам скоро и Шотландия да иска да хапне вкусен бахурец, Кюрдистан също, макар и агнешки.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕ ПАК НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ИСПАНИЯ Е ФЕДЕРАЛНА ДЪРЖАВА, КАКТО И ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, БЕЛГИЯ И ИТАЛИЯ.
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабеските да отиват в Андалусия. Тази част на Испания повече подхожда на цвета им.
11
9
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Каталуния иска да излезе от Испания, за да се присъедини към Тикволандия! Това никой не ви го казва защо е строго конфиденциална информация. Знамето ще е червено с тиква по средата! Каталуния ще получи наготово най -ниската безработица в ЕС и най -бързорастящите доходи в ЕС! Чака я 15% ръст на учителските заплати. Отделно Каталуния ще стане най -сигурната граница на ЕС. Скоро нови военни самолети ще бдят над въздушното и пространство, а магистралите ще се строя с невиждани темпове.
10
9
 
1
 
! Отговори
гошо печения преди 6 години
Да натикват арабеските в каталуня.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И България е разделена, за, и против суджука. За,са два милиона държавни хрантутници,техните запартъци и тези ***, на които е платено. А против са всички стойностни хора,които са подложени на геноцид. Но това не е първият път, когато тази орда колибари и диви ***, завземат властта и избиват интелигенцията на страната.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имигрантите, дошли от другите части на Испания са против независимостта на Каталуния,и струвами си, те ще определят бъдещето й. Така, ще се случи, след време и в ЕС, когато мигрантите започнат да гласуват, те ще определят бъдещето й.
7
3
 
23
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Някой отвори кутията на Пандора. Сега бумерангът се връща и го удря по главата.
6
3
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Някой не ти е хванал тънкия хумор и иронията.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им подарим тиквата да ги оправи.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаш си Бойко Борисов за лидер, живееш си в спокойна страна. Нямаш си Бойко Борисов за лидер и почват разни цепения и вътрешни войни.