Кюрдският конфликт: Мечтата за собствена държава е жива

Защо кюрдите са толкова разединени?
27 окт 2017 22:08, Елка Василева
56
Кюрдският конфликт: Мечтата за собствена държава е жива
Снимка: архив, Reuters

Мечтата на кюрдите е за своя собствена държава. От Турция до Иран те воюват от близо век за осъществяването й. Мечтата им за независимост и единство е жива и днес, само че самите те са силно разединени, пише Дойче веле.

1. Защо кюрдите са толкова разединени?

Кюрдите твърдят, че са „най-големият народ без собствена страна". В земите между Турция и Иран живеят общо между 25 и 30 милиона кюрди. Те никога не са имали своя собствена държава, която да обхваща всички земи, населявани от кюрди. След разпадането на Османската империя те все пак получават относително широка местна автономия, която обаче е отменена само няколко години по-късно.

Мечтата на много кюрди за собствена държава -„Велик Кюрдистан" все още е жива, само че кюрдите са силно разединени. Съществуват три кюрдски езика и няколко различни вероизповедания. Въстанията на кюрдите за по-голяма независимост започват в началото на 19-ти век. В момента подобни стремежи има предимно в Ирак. Багдад се опитва с всички сили да предотврати отцепването на кюрдите от иракската държава и изпраща срещу тях и войската.

2. Каква е ролята на Иран?

В Иран също живеят близо 12 милиона кюрди. Те са добре интегрирани в иранското общество, но от десетилетия насам настояват за повече права - най-вече в културната област, защото се чувстват дискриминирани от Техеран. Много от кюрдите живеят по протежението на границата със Северен Ирак. Иран подкрепяше борбата на иракските кюрди срещу "Ислямска държава" (ИД), но междувременно ревизира позицията си. Сегашният конфликт в Северен Ирак изнервя значително шиитското иранско правителство. То се опасява да не би искрата на кюрдските стремежи за независимост да прехвърчи и отвъд границата с Иран. Затова Техеран си сътрудничи тясно с шиитското държавно ръководство на Ирак.

3. Колко силна е икономиката в кюрдските области?

Населяваните от кюрди региони в Източна Турция са икономически слаби и страдат и от конфликта с турското правителство. В Иран кюрдските региони също са икономически по-слабо развити в сравнение с останалата част на страната. Там се развива предимно земеделие. Кюрдските земи в Северен Ирак разполагат с големи залежи от петрол и земен газ. Според експертите там ежедневно се добиват по около 650.000 барела суров петрол. Този добив обаче не е достатъчен, за да осигури съществуването на независима кюрдска държава. Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс предполага, че кюрдите в Ирак би трябвало да добиват по около един милион барела на ден, ако искат с това да финансират независимостта на своя евентуална държава.

4. Къде още има "кюрдски проблем"?

Освен в Северен Ирак брожения има и в Турция. В югоизточната част на страната живеят близо 11 милиона кюрди, които също настояват за по-голяма автономия. Ситуацията там се радикализира особено от края на 70-те години на миналия век, след като бе създадена Кюрдската работническа партия (ПКК). Както в Турция, така и в САЩ и в ЕС тя е смятана за терористична организация. В рамките на кюрдския конфликт в Турция досега са загинали над 40.000 души, от които според експерти повече от половината са били членове на ПКК.

През 2002 г. турското правителство започна „процес на отваряне" и помирение с кюрдите. От юли 2015 насам обаче насилието отново ескалира.

5. Какво иска турската държава?

Турската държава се опасява, че кюрдите искат да се отцепят от Анкара и да основат своя независима държава. Лидерът на ПКК Абдуллах Йоджалан от 18 години насам е зад решетките, но битките между бойците на ПКК и турската армия не стихват. Анкара иска ПКК да се демилитаризира и поставя под натиск и прокюрдската партия ХДП, чийто лидер бе арестуван.

6. Как ПКК оправдава своите терористични акции?

ПКК оправдава терористичните си акции с това, че турската държава потиска кюрдския народ и се опитва да го асимилира. Първоначално ПКК искаше собствена държава в Югоизточна Турция, постепенно обаче тя се отказа от това свое искане и междувременно настоява само за „демократична автономия" в границите на турската държава. Радикални групировки около ПКК обаче все още настояват за пълна независимост.

7. Има ли решение на кюрдския въпрос?

Едва ли може да се очаква бързо решение. Кюрдският въпрос навярно може да бъде решен само в рамките на отделните национални държави с кюрдско население. Референдумът за независимост на кюрдите в Ирак ясно показа обаче, че много от тях не виждат своето бъдеще в рамките на съществуващия държавен ред. Но и отношението на правителствата в Ирак и Турция показва, че там не са готови на отстъпки пред кюрдите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: държавакюрди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция не си ли дава сметка, че цялата и територия е била тракийска т.е, че турците са чужд етнос на собствената си земя ? На всеки е ясно какви са им мераците, но истината е, че турците се обграждат все повече с врагове, а тяхният интерес може да бъде да приемат държавността и цивилизацията на по - напредналия от тях съсед и да започнат начисто. Много неща се променят за добро ! Иначе колкото и да правят мускули, нещата отиват към разпад....
23
7
 
16
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
До Йоджалан"Кюрдите ще имат своя държава след края на войната в Сирия. И султaн Ердоган ще гледа като ***!А аз ще му гледам ceира с кеф :)"Комшу, те не успяха дори когато Турция беше икономически и военно слаба!!!:-) По скоро такива наивници като теб ще гледате като наcpани!!! :-) Гледай си твойта паница оти е празна! :-)
22
2
 
15
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Както в Турция, така и в САЩ и в ЕС тя е смятана за терористична организация."Щом се смята за терористична организация... Защо Германия, Холандия абе Сащ и ЕС (Лицемерните Съюзи) разрешават да правят пропаганди и митинги на тези от пкк???
21
6
 
26
 
! Отговори
Попа преди 6 години
А Ромите колко са на брой? Разлика между роми и кюрди няма. И двата народа са прости, не искат да работят и гледат да им се дават помощи, и постоянно се чувстват като жертви. Не искат да учат, бият лекари, хвърлят камъни по пожарни и линейки които идват за тях. Гледайте си вашата паница, колят ви, бият ви.. а вие кюрди та кюрди..
20
1
 
8
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
пише Дойче веле...............xaxaxa...................
19
6
 
20
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
В земите между Турция и Иран живеят общо между 25 и 30 милиона кюрди.ТОВА Е ЛЪЖА ! 25 МИЛИОНА КЮРДИ ЖИВЕЯТ ОБЩО В ЦЕЛИЯ СВЯТ ПРЪСНАТИ В ГЕРМАНИЯ САЩ И ДР. ! А ЗАЩО КЮРДИТЕ СА ТОЛКОВА РАЗДЕЛЕНИ ЩЕ ВИ ГО КАЖА АЗ *** - НА ЕДИНИЯТ ПОЛЮС СА КЮРДИТЕ МАНИПУЛИРАНИ ОТ САЩ ,РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ ДА ИСКАТ СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА С ЦЕЛ ДА СЕ НАМАЛИ СИЛАТА НА ТУРЦИЯ,ИРАН ,ИРАК И СИРИЯ ! НА ДРУГИЯ ПОЛЮС СА КЮРДИТЕ КОИТО НЕ СЕ ПОДАВАТ НА ВНУШЕНИЯ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ !
18
4
 
6
 
! Отговори
IC XC преди 6 години
Според мен ако кюрдите бяха християни по-бързо щяха да си направят държава, защото сега са разиденени.
17
8
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Кюрдите само в Търция са 20-25 мил, в Сирия-1.5-2мил а в Германия ,Франция,Англия никой не знае колко са
16
4
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
крайно време е да се провери криминалното минало на някои птички които пишат тук...
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мечтата им скоро ще е реалност,а "великите" османски войни пак "воюват" зад монитора и ще бършат цивkи
14
7
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До ГьотеНяма страшно вече го превземат по друг начин бавно, но сигурно твойта Вееиена. И този път ще го превземат без война, защото европейците правят гей паради и бракове, а мюсюлманите правят деца!
13
11
 
14
 
! Отговори
Гьоте преди 6 години
Много хубав филм даваха по телезивията за обсадата на Вееиена. Показа реалното съотношение между Европа и Османската империя. След като постигнали големи успехи срещу разединените балканци османците започнали за ядат редовно бой от помагащите си европейски държави. Най-ми хареса конната атака на поляците, между другото най-голямата конна атака в историята. 30 000 бронирани поляци и край с величието на Турция.
12
14
 
25
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
В Турция кюрдски проблем няма. Ако имаше такъв , нито Тургут Йозал щеше да я управлява , нито 30 % от турския парламент би се състоял от кюрди.
11
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тероризмът е държавна политика на Турция.
10
17
 
14
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Вилайетът ни Шам бавно-бавно се присъединява към империята. Мусулският също. Време е и за Румелийския. Не е далече времето когато българите пак ще могат да шарят от Багдат до Виена с междуградски транспорт.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнтисоросоидВнимавай да на пламне и държавата в която живееш. Единственото което можете е да драската по форумите, клавиатурни герои
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Превеждайте какво пишете, бе!
7
0
 
1
 
! Отговори
До 3 и 11 преди 6 години
Шушу-мушу къща разваля!Приказвате си нещо, но ние нищо не разбираме!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
te nesa sposobni edna mahala da rakovodqt kamoli darjava istinskite narodi sa sazdavali darjavi predi hiledoletiq a tezi i takiva kato tqh chak sega sa se setili za tova
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуня да. Кюрдите да. Турците на балканите да. Ала да даде на всеки по душа.