Новостите в пенсиите бутат рейтинга на Путин

Предложението е да се увеличи възрастта за пенсиониране
Обновена: 25 юни 2018 12:10 | 25 юни 2018 11:30,
92
Новостите в пенсиите бутат рейтинга на Путин
Снимка: Rеuters

Замисълът - в Русия да се вдигне възрастта за пенсия, бележи спад на рейтинга най-вече на Владимир Путин, както и на управляващите, констатира "Ведомости".

"Ефективна дискусия за пенсионната реформа" е единственият начин това да се промени, сочи изданието. По данни на Фонд "Обществено мнение" (ФОМ) изборният рейтинг на президента Путин се е сринал за седмица от 62 на 54 процента.

Руското правителство е назначено от Путин и в очите на хората тъкмо той е отговорен за вземаните решения; рейтингът му впрочем "започна да се движи от поскъпването на бензина", посочва Григорий Кертман от ФОМ.

Мнозина виждат в планираната реформа "несправедлива мярка", но "трагедия няма, рейтингът на президента все още е висок, а той впрочем още не е заявил позицията си", коментира Валерий Фьодоров, шеф на социологическата агенция ВЦИОМ.

Още по темата

Събитията ще се развият според това доколко ще успее властта да обясни същината, параметрите на реформата и дългосрочните последици. Това обаче е дългосрочна задача, а реформата бе обявена едва преди 10 дни, отбелязва Дмитрий Бадовски, ръководител на мозъчния център ИСЕПИ.

Руските власти ще трябва да направят недвусмислена стъпка, за да покажат, че са на страната на гражданите. Но засега няма никакъв отговор в името на какво всички трябва да затегнат коланите.

При положение че обществото е отвикнало от реформи, това се приема с обида, изтъква политологът Михаил Виноградов, предава БТА.

Основната цел на правителството е да повиши пенсиите както на днешните, така и на бъдещите пенсионери, заявява в интервю за "Известия" министърът на труда и социалната защита Максим Топилин.

Руските синдикати и партиите излизат на улицата, предупреждава обаче "Комерсант" в заглавие на статия за протести, готвени за тази седмица "практически във всички региони" на Русия.

Първите митинги се състояха още в петък. Местните власти невинаги разрешават акциите - позовават се ту на световното по футбол в Руската федерация, ту на призиви "за бунтове", отправяни в интернет, пише изданието.

Според опозиционния "Новая газета" протестите са "неизбежни, тъй че властите ще ги оглавят" и същевременно са готови на отстъпки. Кремъл може да е сключил съюз със синдикатите и по-специално с Федерацията на независимите профсъюзи в Русия (ФНСП).

Защото е къде по-удобно да склони на компромис с лоялни активисти, отколкото да си има работа с политизиран протест като акциите на опозиционера Алексей Навални, обясняват експерти на всекидневника, цитиран от Би Би Си.

ФНСП включва синдикати, не само лоялни към властта - те са най-големите собственици и работодатели в страната и "по принцип действат твърде съгласувано с властите, защото се страхуват да не изгубят имуществото си", коментира Сергей Храмов, оглавяващ Съюза на профсъюзите в Русия.

Руските синдикати "нямат радикална нагласа против реформата" и "някак не вдъхновяват хората". Затова е скучно човек да протестира с ФНПР и комунистите, а с Навални не е скучно, затова пък е опасно, казва политологът Алексей Макаркин.

За да се втурнат хората масово на улицата, освен възмущение трябва да усещат, че са силни, че "ще накарат властта да се съобразява с тях". Ако пък няма усещане за сила, а обезсърчение, повечето ще си останат вкъщи, резюмира аналитикът Абас Галямов.

Руската рок група "Център" е записала два нови клипа, озаглавени "Сбогом, пенсио" и "Пенсията се сбогува с теб", съобщава "Новие известия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просия е бавноразвиваща се държава със затихващи функцииКолкото и да им помагаме, не мойм ги спаси
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не берете грижа за Путин! Той си има винаги готов ход. Ще изрита Димата Медведев и още няколко и ще уталожи страстите. А Навальни е бита карта, запомнете това! И не се надявайте много на него.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците купуват имоти в България и идват тука никои от хубаво не бяга
71
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРАВИ СТЕ ЗА РАЗВИТА И МОЩНА РУСИЯ.ЕВРОПА Е В РАЗВАЛИНИ, ТЯ Е СРУТЕНА, ПОСТАВЕНА НА КОЛЕНЕ, БЕДНА И МИЗЕРНА. ЧИСТА ПРОПАГАНДА Е ЧЕ ИМА БЕЖАНЦИ КЪМ ЕВРОПА. БЕЖАНЦИТЕ ОТИВАТ В БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА РУСИЯ, ЗАЩОТО ТЯ МОЖЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ, ДА ГИ ПОСРЕЩНЕ, НАХРАНИ, ИЗДЪРЖА, ОБГРИЖВА. ТАКА ПРАВЯТ БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ.
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Козяшките про/сти/тутки умират от яд, когато става въпрос за развита и силна Русия. Разбира се, че на всякъде по света има беднотия, корупция и нещастие. Но Владимир Путин издигна Русия на високо и достойно място. А относно ЕС, в Западна Европа и цял ЕС има много бедни хора. Има просещи хора по улиците, повечето западняци ( в Амстердам смърди на наркотици и бардаци) ,които идват в България са пиянци, развратници, ге/йо/ве, лесби/йки, ***/дофили- с други думи големи бо/клу/ци.
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Няма нито една православна държава дето да няма корупция и да е за пример!"Напротив, има държави, които се борят против корупцията и престъпността. Това са Русия, Сърбия, Грузия.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владимир Путин е умен и опитен; а Ердоганя е турски страхливец,мишок и лицемер като всички турци,който при дадено положение може да играе на приятел- предател, готов да забие нож - също катоп ония мишок ония турчин, където уби в гръб руския посланик. Владимир Путин направи Русия силна и развита, нека западняците и Козяшките про/ститу/т/ки да умират от яд.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е по цял свят след изборите народът дъха супата.
66
6
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
"Впрочем какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги?" Визите ще паднат, когато изчезнат комунистите от България, или се сведат до минимум...
65
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56В Русия пенсионерите не роват в кофите за огризки от храна.--------Оле, не ровели! Ровят и още как. Ровят и даже се бият край кофите щото не намират нищо в тях. В тубата има множество достоверни клипове показващи как дебели тьотки се бият около кофите за да се докопат до нещо за ядене от тях.
64
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин не желае пенсионер да ги управлява. Той сега е на възраст 65 години есента ще стане на 66. Даже още повече трябва да вдигне възрастта за пенсиониране в Русия. Подкрепям го с две ръце.
63
2
 
16
 
! Отговори
мачкай Вова преди 5 години
щом таварищ Путин е казал ще стане нали гласуваха за него 99"9% процента
62
3
 
17
 
! Отговори
турчин от Германия преди 5 години
Ах този 21-ви век ,какво ли още ще види човек ?!На какви ли още Путинови и Ердоганови изобретения ще станем свидетели ?!В Русия средната продължителност на живота е 60 или 65 г. ,а товариш Путин иска хората да се пенсионират на 68 г. ?! Фокусник !В Турция пък минималната нетна заплата е 650 лири ,а султана вдигна цената на 1 кг. агнешко месо до 100 лири ! Той пък направо е изедник , кара хората да работят за заплати с които могат да си купят 5 кг. месо !
61
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Няма държава в света да пенсионират хората толкова стари това което искат да направят в Русия е престъпление и ЕС всички остана ли държави да им сложат санкции за това.
60
11
 
21
 
! Отговори
как преди 5 години
70 % от населението на Русия е хронично болно от алкохолизъм , безверие , безпаричие и скотски живот ....Богатите / те са 3 милиона/ бягат на запад и в Щатите да си харчат парите , когато имат възможност. Това е уникално увредена държава със зомбирано население ......
59
2
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Не е по GDPR да кажа откъде съм! Обаче трябва да го спазвате като говорите с мен! :))))
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като прочета "Новая газета"...........и въобще ми става ясно..............либерастите те и в Русия, и в Африка, и в еуропката ВСЕ СА СИ ТАЯ !!!!!!
57
4
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 54Даааа съветвахме Гърция и виж какво стана!!А Вие като съветвахте Северна Корея и Венецуела ги изстреляхте в космоса!
56
10
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До до44 олегНе бягат от България в Гърция щото никой не бяга в православна държава! Няма нито една православна държава дето да няма корупция и да е за пример! Бягат в Германия, Испания, Ирландия, Канада и т.н.
55
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама тоя Олег хохол ли бил? Това обяснява всичко! "Украинец" не е националност, а диагноза! Поне *** им са хубави, нечистоплътни, но хубави.