Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?

Той изпраща свои колеги да проверят дали Людмила му е вярна
27 май 2021 16:23, Нели Христова
128
Как Путин се превръща от училищен хулиган в агент на КГБ?
Снимка: БГНЕС

Преди да стане президент на Русия, Владимир Путин е един от най-добрите агенти на КГБ. А преди да стане шпионин, той е просто едно бурно момче в училище. В своята документална поредица A Russian Spy Story, BBC разказва за първите стъпки на Путин в света на КГБ, както и за любовта му с Людмила.

"Той беше училищен гангстер и част от банда. Той беше много мъничък, но свиреп боец. Беше спасен от това да стане престъпник, благодарение на спорта. Треньорът му по джудо го измъкна от живота на улицата и го превърна в запален боец", разказва Алекс Голдфарб, съавтор на книгата "Смъртта на десидента".

"КГБ наблюдаваше кой се занимава с такива спортове в СССР. Путин не криеше, че иска да работи за тайните служби. Той мечтаеше да стане като литературния герой Макс Отто Фон Стиерлиц, за който се казва, че е руският Джеймс Бонд", казва Алекс Рахар, анализатор на Кремъл.

"Да питаш: "Помниш ли Стиерлиц?" в Русия, е все едно да питаш някого във Великобритания дали помни Джеймс Бонд", допълва Аркади Островски, автор на "Изграждането на Русия".  "Идеята на Стиерлиц в Seventeen Moments of Spring е да възхвалява съветския шпионин. Този филм беше изключително важен за Путин. Той е на 21 години, когато филмът тръгва по кината. Две години по-късно той се присъединява към службата, присъединява се към КГБ."

След като вече е пенсиониран шпионин, Владимир Якунин вече свободно може да говори за КГБ. В продължение на 20 години той е международен шпионин.

"Моето поколение е отгледано с много героични истории за Втората световна война и геройствата на малките деца по онова време, които са се борили срещу фашизма. Отгледани сме и с геройствата на офицерите от тайните служби", разказва той.

"За агента е било много важно, ако иска да има хубава работа, разбира се, да бъде оженен. Щастливо женен. Защото иначе никой не би му вярвал напълно, тъй като можеш да правиш свой собствен бизнес с други жени. Когато Путин среща бъдещата си жена, Людмила, той не й казва, че работи за КГБ, а и казва, че работи за полицията. Той я проучва, изпраща приятелите си при нея, които изявяват желание също да излизат с нея, но тя им казва: "Не, аз вече си имам приятел. Имам Владимир". Това е било достатъчно за него да се гордее с нея", обяснява Алекс Рахар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
8
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
сега Путин е световен хулиган, терорист и окупатор.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааам, а Земята е плоска...
96
4
 
4
 
! Отговори
До до 92, преди 2 години
Влизал съм и съм чел, да! Преди президентските избори в Русия, коментарите за Путин бяха много негативни, а за Грудинин- основно позитивни! Изборите обаче пак ги печели Путин с абсолютно мнозинство- нищо неочаквано! Какво е странното в случая обаче, от запад уж са против Путин, а нещо по медиите да сте чули за Грудинин, да кажем поне, частица от истерията която се ширеше за Светлана Тихановская?! Обективно погледнато резултата на Грудинин- 9млн.гласа. изобщо не беше нисък!
95
6
 
4
 
! Отговори
пак глупости преди 2 години
Няма значение какво ще бъде. Важното е да се споменава Русия.Българина трябва да ляга и да става с мисъл за Русия и нейните герои било то положителни, отрицателни или не чак толкова герои.
94
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
По-добре разкажете как мутТ.ра се превръща в премиер,докато споменът е още пресен.
93
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Ютуб има стотици коментари с руски мнения за него.Досмеша ме асоциацията между името Путин и пародията му Тупин! Последното буквално означава глупав или ***:-))
92
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си тази хърба какъв училищен хулиган е бил! Той и сега на стари години е един лилиПУТ,а като малък сигурно са го подхвърляли като ряпа.Смешно е какви легенди се съчиняват за хората,докато са на власт!
91
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос: Като е бил смел гангстер, за какво се е бил? Кого е пребил? Кого е ограбил? Никого? Не регистриран за грабежи, нито за кражби. Тогава какъв гангстер е? И за какво се е биел? За момичета? Добре. Значи е бил женкар? Тогава кого е е бал? Колко пъти е хващал трипер? Не е хващал трипер, само с честни момичета се е таковал? А къде му е ученическата любов тогава? Защо не се оженил за нея? И защо като си има честно момиче, се бие за други такива? Кой нормален с честно гадже, ходи с гангстери?
90
6
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
антиьападнопоклинникВлез в Тубата и ще видиш какво "мислят" и коментират руснаците за този и за онези от Кремъл.
89
6
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
О, бой! Някой, който она нира пред портрета на ВВП, ми е сложил минуси! Дали да не се разрева?
88
5
 
0
 
! Отговори
Бла бла преди 2 години
Това в статията за втората световна война е простотия. Всеки умен човек, който води писмото на Албърт Пак за Първата, Втората световна война ще знае кой е програмирал тази сатанинска война.Потърсете из Гугъл следното : Албърт Пайк писмо до Машини и ще се убедите. Яд ме е, че Елита си мисли, ще им вярваме.
87
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В руски форум дори наскоро четох, че един руснак си е продал имота в България най-вече защото не искал да плаща данъци на тази "противна" страна.------Верно е, на мене го продаде.А аз го купих с отвращение.
86
11
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Това пък да не знаеш кой е Щирлиц, трябва да си пълен идйод. Иначе Путин не е бил никакъв гангстер, а обикновен тьпак и лох, на когото кварталните гопники са плющели чембери. Сега се опитват да го героизират и да го изкарват такъв, какъвто само си е мечтал да бъде.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, така се ставало КГБ'еец...пращаш при жена си комшиите !
84
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стиерлиц...ха ха ха ха Добър виц. Затова ви чета глупостите вечер преди лягане.
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пази Боже непросветени хора, като писачите на тази статия, да ни дават път в живота.
82
3
 
8
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 2 години
До анонимен 89,Влез в някой форум като този, ама руски да видиш какво мислят не руските управници, а повечето от обикновените руснаци за България и българите! Това всъщност е била една от главните цели на ширещата се русофобия в България, а именно- руснаците да променят положителното си отношение спрямо България към отрицателно. В руски форум дори наскоро четох, че един руснак си е продал имота в България най-вече защото не искал да плаща данъци на тази "противна" страна.
81
13
 
2
 
! Отговори
бг преди 2 години
До НАСТРАДАМУСнещо не си наясно.РУСНАЦИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ НА САМИТЕ СЕБЕ СИ.ПИТАЙ ГИ АО НЕ ВЯРВАШ
80
7
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
нали е работив в ГДР кого е шпионирал там тогава нали ГДР е съюзник на СССР? Месле си е че е шпионин но се е живял живота с командировъчни в страна с показен стандарт и хубавички фройлайн.Може да е шпионирал руснацитге в посолството или е бил на някаква службица.
79
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русия много стабилно мрази бг, полети отменят за сезона, вчера двама бяха изгонени от посолството им, щели ни вкарват в списъци с врагове и още куп подобни, управниците им определено страдат от няколко заболявания