Проф. Дуранкев: Проблемът не е само до спирането на руския газ

Според него санкциите за пшеница, царевица и олио също срива икономиката
23 мар 2022 21:23, Петя Славова
27
Проф. Дуранкев: Проблемът не е само до спирането на руския газ
Снимка: БГНЕС

Как ще се отрази на икономиката спирането на руския газ в Европа? Според икономиста проф. Боян Дуранкев, проблемът не е само до природния газ от Русия, но ако се наложат санкции по линия на пшеницата, царевицата, олиото, както и на руди и благородни газове, икономиката на Европа ще се срине. По думите му, най-засегната ще е Германия.

Още по темата

Дуранкев смята, че трябва да бъде даден отговор как ще се плаща, след като Русия е изключена от SWIFT:

"Ако не се плаща, тогава Москва има ли правото да врътне кранчето и на газа, и на петрола, и на всичко останало".

Проф. Дуранкев изтъкна пред БНР, че България не е най-зависимата от руския газ страна в Европа:

"Не може да има някакво мислене, което да каже, че ще наложим пълни санкции на Русия и ние ще се отървем без последици. Това в икономиката се нарича "бумерангов ефект". Това е големият проблем. Колкото и да налагаме санкции, малко сме лицемери - ще наложим тежки санкции, само и само нещо да не се случи с нас".

Според него единственият печеливш могат да бъдат няколко развити сектора на САЩ:

"Добивните сектори, военно-промишленият комплекс и финансовият сектор на САЩ, боравещ с петродоларите в света. Германия рискува много светлото си социалноикономическо бъдеще, ако наложи пълни санкции на Русия. Не ми се коментира какво ще стане, ако Русия наложи пълни санкции на Германия и на ЕС, ще се върнем около 1939 г. в България и то с много тежки последици".

Икономистът подчерта, че в България никога не е имало такова неравенство:

"Отгоре изплуват популизмът, обещанията за светло бъдеще, много месии, толкова месии и в Библията няма. И до ден днешен те се множат Удивителното е, че раждаемостта не се увеличава, а месиите се множат".

Според проф. Боян Дуранкев е необяснимо защо БСП няма свой кандидат за поста гуверньор на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
ЧернобИле да знаЙш преди 2 години
Може да не искаш много неща, но не искането не е като даването. Много тонове КАЧЕСТВЕНИ харами - пшеница, царевица, слънчоглед, месо... и други суровини се изнасят от България и ни се внасят откровени бо'клуци, ГМО, бракувани ментета представени за храни. В магазина знаеш ли олиото ти от къде е, от коя маслобойна/рафинерия или пише КОРЕКТНО на етикета, пакетирано в ... ООД и от? Така е дори и зеленчуковите консерви и други храни на пазара ни, а за лука, чесъна, доматите, картофите и...да питамли
20
0
 
3
 
! Отговори
Алъш, вериш преди 2 години
Как ще има кандидат за БНБ? БСП вече е изтъргувала тази позиция за друга /и сладки, доходоносни службици. Всичко е търгашество в този кабинет, усвояване и на последните трохи от софрата. Предатели, юди, мародери от правителството и НС, осъзнайте се! Обичате майките, бабите, дядовците, децата си на мизерия и просешка несрета. Никой да не мисли, че се е застраховал с "крадени" имоти, пари и позиции, гладните и озверелите като нямат хляб, няма да ядат пасти!
19
11
 
0
 
! Отговори
Сметки преди 2 години
Всички наши т.нар. специалисти твърдят,че ако не дай боже продължават санкции срещу Русия,то ще настъпи апокалипсис за ЕС. Не съм чул досега при спор между богат и беден да загуби богатия. А като зная какво е жизненото равнище в Русия и ЕС. .......
18
2
 
0
 
! Отговори
В. отн Чернобил преди 2 години
Някой помни ли годината на аварията и годината когато направиха Киев европейски шампион.
17
5
 
1
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Гладуващите хора са по здрави .Не е зле да намалим консумацията .
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска да търгува с Русия - ще се регистрира в руско-китайската Суифт и ще прати резерви в руската централна банка. Играта се обръща. Русия ще може да блокира западни пари.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се плаща в руските банки по курса на долара за деня.Купуваш рубли от руската банка с долари, плащаш с купените рубли веднага по банковата сметка на Газпром в руската банка.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЛукойл не е руска шорошче, Лукойл е собственост на ING ... мозъко мое да не моеш да го включиш, *** поне си включи телефона и провери. Лукойл е собственост на световните финансови акули, Блекрок, Уникредито,..... и други акционери от Ротшилдската банда
13
3
 
12
 
! Отговори
Черн0бил преди 2 години
Аз лично не се чувствам приятно като ми пропагандират че хляба, царевицата и олиото ни са били доставяни от Украйна. Аз не искам да консумирам продукти от ЧEРНOБИЛ да не говорим да дам тези продукти на децата си. В мирно време не вярвам продавачката да ми намекне че продава хляб и олио от Украйна.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неговият баща проф. Любомир Дуранкев (1919 - 2010) бешее изтъкнат филолог - русист, професор по история на руския език и историческа граматика на руския език в Софийския университет.
11
17
 
2
 
! Отговори
Сериозно? преди 2 години
Това каза проф. Боян Дуранкев, водач на листата на партия Русофили за възраждане на отечеството" в 23 МИР в София, в предаването Референдум" по БНТ. Това ми е достатъчно за да знам априори какво е казал. Велика русия с икономика като държава джудже. Няма нужда да му слушам хвалебствените слова на 70 годишен дядка, чиито живот е минал под знака на планова икономика, нямаща нищо общо с реалната икономика.
10
3
 
24
 
! Отговори
и ся... преди 2 години
Таз година от Украина зърно - Йок! Русия замрази износа на зърно! А, РФ и Беларус са основни производители на торове! Кво прайм Кироооооу?????
9
1
 
1
 
! Отговори
Тоя др0гар не се ная преди 2 години
де...."недопустимо" било бСп да няма представител......
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪСНО Е МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
7
1
 
9
 
! Отговори
до Асан преди 2 години
Ти остави чувалите ами Рубли откъде шъ вземат!? Злато или сребро???? -))))
6
3
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Там е работата, че санкциите нищо не променят към по-добро. Нито лудия ще изчезне,нито гладните ще бъдат нахранени.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли човек коментиращ в студио, публично, който пред името си да няма титла - професор, доцент, академик...?!
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига плашихте. Алтернативи има, ще се издържи. По добре от луд с атомното копче мераци да възстановява СССР, че и за БГ има план и всички да му мълчат....
3
1
 
15
 
! Отговори
До европеец преди 2 години
Викаш тарикатски варианти има. Ще умра от горчив смях.Всичко се пише на нашия гръб.
2
1
 
22
 
! Отговори
Харварда преди 2 години
Ще ни вьрне в -39 без ток и газ започваме да орем нивите с воловеЧестита промяна