Какъв е капанът на Путин, ако се приеме или не плащане за газа в рубли?

Това искане е нов начин да се използва енергията като едно от основните оръжия в конфликта между Русия и Запада
24 мар 2022 21:25, Елка Василева
361
Какъв е капанът на Путин, ако се приеме или не плащане за газа в рубли?
Снимка: архив, БГНЕС

Владимир Путин постави нещо като ултиматум на "неприятелските" страни за бъдещите им договори за внос на руски газ. Десет дни имат руските институции, за да изработят новата система за заплащане на доставките в рубли.

Общо 48 засега са тези "неприятелски" страни, които приеха санкции срещу Москва заради инвазията й в Украйна. Те включват САЩ, Япония, Великобритания, Швейцария, Норвегия и всички страни-членки на Европейския съюз. Заедно те представляват 70 процента от 63 милиарда евро, колкото е годишният износ на "Газпром". До този момент 58 процента от плащанията на руския газов гигант се извършват в евро, а 39 процента - в долари, отбелязва Блумбърг. Путин нарече и двете валути "компрометирани".

Още по темата
Германия и Италия впрочем вече заявиха, че възнамеряват да продължат да плащат заявките си в евро, отбелязвайки, че за тях това е неприемлива маневра за заобикаляне на част от санкциите срещу Русия. Интересно е в това ново противоборство коя от двете страни първа ще отстъпи.

Решението на Путин е нов начин да се използва енергията като едно от основните оръжия в конфликта между Русия и Запада. Веднага след съобщението на руския президент цената на газа скочи с още близо 34 процента, а рублата поскъпна със 7 на сто на валутния пазар. Затова и тази нова маневра беше възприета преди всичко като пряка подкрепа за руската валута от страните и компаниите, купуващи руски газ. И това става в момент, когато Руската централна банка (РЦБ) е с вързани ръце заради замразяването на активите й и може скоро да посегне на своите 140 тона злато.

Ето в какво се състои това ново предизвикателство към Запада и най-вече към ЕС: ако отхвърли новите условия, вече няма да получава руски газ. Ако ги приеме, ще подкрепи курса на рублата и ще се заличат част от последиците от трите седмици санкции срещу Русия.

"Още е малко неясно, на изглежда преди всичко става въпрос за комуникация", отбеляза пред телевизия Бе Еф Ем (BFM) Александър Андлаер, енергиен експерт в анализаторската компания "Каплър" (Kpler). Според него това съобщение може да се приеме като желание на руснаците да не продават повече газ. Което може да ускори избора на европейците да се откажат от руските доставки.

Но дали в случая не надделяват емоциите и всъщност няма никаква безизходица? Така смята Антоан Леви, преподавател в Ем Ай Ти "Икономикс" (MIT Economics). И обяснява защо това е абсурдно. "В момента европейският вносител със своите долари, който иска да купува руски газ, изпраща доларите си на "Газпром", който му изпраща своя газ. "Газпром" трябва да плаща заплатите и разходите в рубли, така че продава доларите на РЦБ срещу рубли", обяснява той пред АФП.

"В края на този процес европеецът има по-малко долари, но има газ. РЦБ има повече доларови резерви. "Газпром" има по-малко газ, но повече рубли", продължава експертът. Резултатът е същият. Според него евентуално това може да е начин Путин да се увери, че руски компании като "Газпром" няма да мамят, като задържат долари за себе си. А по думите му това само ще ускори диверсификацията и отдалечаването от руската енергия.

Нека припомним също, че от години Москва призовава за "дедоларизация" на икономиката, за да намали уязвимостта си към санкциите. А през март 2019 г. "Газпром" за първи път продаде газ в рубли на европейска компания.

Дали господството на долара е в опасност? "Това е далеч от истината", успокоява духовете Нийл Шиъринг, главен икономист в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). Според него това може да ускори създаването на по-малки търговски блокове, които използват алтернативни валути, но те няма да могат да съперничат на мащабите и обхвата на долара.

Извън Европа - Япония, най-големият вносител на руски втечнен природен газ (ВПГ) в Азия, няма идея как Русия ще приложи това изискване, отбелязва Ройтерс. Министърът на финансите Шуничи Судзуки заяви, че в момента ресорните министерства обсъждат ситуацията, тъй като не разбират какви са намеренията на Русия и как би направила това (разплащанията в рубли - бел.р.). През 2021 г. страната е внесла 6,84 милиона тона ВПГ от Русия, по данни на "Рефинитив" (Refinitiv), което представлява около 9 процента от вноса й на ВПГ.

Южна Корея - третият най-голям вносител на руски ВПГ, очаква да бъде в състояние да продължи вноса. Корпорацията "Кърия газ корп" - КОГАЗ (Korea Gas Corp - KOGAS) заяви, че внася около 2 милиона тона руски ВПГ, което е около 6 процента от целия й внос. КОГАЗ обаче не извършва сделки директно с Русия, тъй като договорът й е със "Сахалин енерджи" (Sakhalin Energy), 50 процента от която е притежание на "Газпром". Плащанията се извършват чрез японска банка в Сингапур.

Министерството на икономиката на Тайван заяви, че държавната Си Пи Си корп (CPC Corp) ще получи в края на месеца пратка газ от Русия. Засега обаче не е получено никакво съобщение за промяна в системата на плащане.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
0
 
! Отговори
До 316 ники преди 2 години
Най-вероятно в договора не пише и че могат да ти блокират сметките по тяхно усмотрение,но това не им пречи да го правят,нали?Но пък и не пречи да скачат срещу Полша и Унгария на тема "Върховенство на закона"...Но ти може да си повече в час и да ме светнеш по кой закон се разрешава замразяване на активи на база етническа принадлежност?
291
7
 
18
 
! Отговори
ДОГОВОРИТЕ? преди 2 години
За какви договори говорим? Запада открадна 300 милиарда долара резерви на руския народ под претекст, че Русия е агресор. След тази кражба Русия има право на всякакви стъпки, за да се защити. И тя все още снабдява Европа с въглеводороди. Какво да говорим повече? Русия предложи мирно решаване на проблема с нарушената архитектура на сигурността в Европа. Европа предпочете да се прави на велика. Русия предупреди, че ще предприеме действия и ги предприе. Който иска да мисли.
290
4
 
15
 
! Отговори
До 318 преди 2 години
На теория изглежда лесно,но на практика не знаем Русия с какво обезпечава собствената си валута.Очаквам да бъдем изненадани неприятно.
289
6
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
След газта иде ред ина нефта! Всичко в рубли!
288
31
 
5
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Какви договори,какви пет лева?Раша губи катастрофално войната в Украйна,на карта е поставена самото съществуване на федерацията!
287
15
 
3
 
! Отговори
ники преди 2 години
Ами то в договора пише евро или долари. То къде може така едностранно да променяш договора??Това само в кратуннката на някой нискоинтелегентен човекоподобен може да се роди.
286
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам драмата. Договорите са сключени в Евро и долар. Няма проблем да му се плати в рубли, щом иска. Отиваш, обръщаш точно толкова долари или евро колкото е по договор и му даваш колкото рубли получиш.
285
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За новите договори може да иска да му плаща с рубли, но за старите - няма такъв филм, другари.
284
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия, Австрия, Унгария не искат да прекъсват търговските отношения с Русия. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред журналисти в Брюксел, където се провежда срещата на върха на ЕС, предаде РИА Новости.
283
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, няма капан, просто сега ще трябва да купуват рубли от "Росбанк" с евро и долари, a със закупените рубли да заплащат плащат газа, т.е цената ще бъде двойна - веднъж купуваш рубли с евро/долари, а после с рублите газа. Ти да видиш? Доста тъпо - ама за кого?
282
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повече ме интересува в какъв капан попада България.Нямаме природни ресурси,икономиката е предимно в сферата на услугите,държавата няма контрол върху енергетиката и водните ресурси,земеделието и животновъдството са на командно дишане,да не говорим за здравеопазване,за образование и за полиция.Няма пазарна икономика,а картелни споразумения и спекула.След 32 г. демокрация най- ниските пенсии и заплати са у нас.При създадената нарастваща инфлация какъв ще е жизнения стандарт на българина???!
281
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power M O R O N
280
30
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Никакъв капан :) Ще си останат с пръст в уста :) Скоро по магазините им ще липсват автомобили, компютри, телефони ... дори тоалетна хартия ... но винаги поне за последното ще имат плакати на Ленин ... опс *** ин за да се забършат :)
279
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
Капанът е **курт**/вълчи /капан,борците от свободната борба ,го използват,много е ефективен,за справка змс на спорта Боян Радев.
278
5
 
33
 
! Отговори
Руски трол преди 2 години
Скоро американците ще осъзнаят що за вестници ползват като валута, наречена долар, след като Федералния резерв печата трилиони долари без покритие от 2008 година. Справка - към 10% инфлация за година до момента и 0.25% лихва при последното повишение на ФЕД от началото на март. Започнаха да вдигат и лихвите по ипотечните заеми в Кравария.
277
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо бе германците и италианусите че почнат сами газ да пиккат от много демокрация. и дупинцито че им фане паяжинки. да видим без торове как расте храна. всичко био. урси фон ботокс фон панцер че прави компост от изкуфели немски дрътраци пожънати от ковидя. и месце че има не се коркайте.
276
31
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос към *** - според вас Путин и компания накъде ще бягат след войната а) Северна Корея , в) Сирия или в краен случай Еритрея, туй пък къде беше. ! Моля за точни отговори !
275
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ЕС и САЩ развалиха всякакви договори и блокираха всички активи на руските банки по света. Защо Путин да не може да си постави условия и той по договорите?Двоен стандарт.Не знам кой какво си мисли от европейските политици, но винаги, на 1во място са интересите на държави - Германия ще мисли за немците - за доходите им, за инфлацията, за качеството на живот, България - за българите Мислим за всичко друго, но не и затова. Дай всички да мизерстваме заради това, че Украйна и Русия имали проблем
274
24
 
23
 
! Отговори
До Калеко Алеко преди 2 години
Зад долара и еврото стои системата от патенти,т.н.интелектуална собственост.При промяна в законодателството на Русия и Китай тези държави ще спрат да плащат за лицензи.Как ще им се попречи да създадат своя валутна единица и икономическа сфера на влияние,която е основана на реални ресурси и производство?
273
6
 
49
 
! Отговори
Манчо преди 2 години
Замръзналите мозъци още не разбират глобалната промяна, която е вече факт! Скоро ще разберат!