Руски медии: Путин още не е решил окончателно какво да прави по-нататък

Военното министерство няма намерение да спира "операцията"
1 апр 2022 11:05, Елка Василева
313
Руски медии: Путин още не е решил окончателно какво да прави по-нататък
Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия подготвя мащабна операция в Донбас, пише в. "Известия". Според военния експерт Дмитрий Болтенков войските на Москва съвместно със сили на донбаските проруски сепаратисти се движат по фланговете на украинската групировка в региона, която използва дронове, за да забави тяхното напредване.

"Независимая газета" припомня изявление на руския военен министър Сергей Шойгу, че задачите на първата фаза от "спецоперацията" в Украйна вече са изпълнени и "основните усилия ще бъдат концентрирани" върху Донбас. Вестникът допуска, че предстои Москва по-активно да използва тактически въздушни десанти, за да обкръжи украинските групировки в Донбас и Южна Украйна. Навярно с тази цел руският Южен военен окръг организира маневри, предвиждащи взаимодействие на ударни и транспортно-бойни хеликоптери с мотострелкови подразделения, се казва в статията.

Още по темата
Официалните съобщения за маневрите налагат извода, че за операциите си в Донбас Русия не разчита много на силите, които изтегля сега от околностите на Киев. Освен това армейските резерви, формиращи се в Южна Русия, сочат, че ръководството на военното министерство няма намерение да спира или замразява спецоперацията, както някои си помислиха след руско-украинските преговори в Истанбул, коментира военният аналитик Юрий Неткачев.

Руското федерално следствие повдигна обвинения в геноцид на рускоезичното население в Донбас срещу 22 души, включително висши украински военни. Сред заподозрените са бившият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко, пише онлайн изданието "Правда", цитирайки източник на РИА Новости.

Следственият комитет е образувал общо 590 дела за "престъпленията на (украински) националисти на територията на Донбас. Разпитани са почти 170 000 души, 42 000 от тях - местни жители, пострадали от действията на украинските силови структури, добавя "Правда".

Въпросът за бъдещето на Донбас е отделна точка от руско-украинските преговори. Представителите на Киев предполагат той да се обсъжда лично от двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски, отбелязва "Газета".

Според три източника на новинарския сайт "Медуза", близки до руската президентска администрация, Путин "още не е решил окончателно какво да прави по-нататък". Един от тях допълва, че сега президентът е "под влиянието на различни групи и хора", а самият той "би желал да види нещо като обществена дискусия" за войната в Украйна.

Това подсказва, че Путин е готов да изслуша и онези, които настояват за мир с Украйна, и онези, които искат да продължи пълномащабната война, пояснява "Медуза".

 Хората в Русия са "презагрети от пропаганда (. . .) Не си представям как може да спрем дотук - до Донбас, без загуби за рейтинга на властта" в Русия, допълва неназован "политтехнолог, сътрудничещ с Кремъл".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путин не решил къде да си пие чая в киев или вашинтонг
239
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжите на нашите СМИ нямат край.
238
2
 
10
 
! Отговори
Тик так преди 2 години
Путин разбра:1. Неподготвеност на армията за градски бой2. Не може да има военни действия с мисъл за по малко жертви3. Липса на достатъчно дронове за поддръжка на наземните операции4. Неефективна защита от дронове, такива ракети има дори Иран5. Няколко фронта на война без тил не е възможен
237
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До toti"Тъка" ли ще стане? Ех тая неграмотност!
236
7
 
16
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
Путин може да се гръмне... това му остава..ха.ха.ха
235
5
 
2
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ако се откаже да воюва БАйдан ще се ядоса и тъка ще спечели симпатии,а САЩ ще се наакат отново!!
234
2
 
7
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
питайте Байдън, той знае!
233
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се чудиш как си намира кабинета в тоя голям Кремъл. Сигурно за ръка го водят. според мисирските медии като тази.
232
11
 
12
 
! Отговори
Като ще е, да е! преди 2 години
Дали ще вземе само Крим, Донецк и Луганск или половин Украйна - санкциите вече максимално възможните. Тогава няма причина да не вземе максимална територия!
231
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не го познавате добре. Отдавна е решил всичко, от началото до края.
230
14
 
22
 
! Отговори
Панчо от Попугай преди 2 години
Путин до скоро беше друг човек Беше уважаван, човечен и се разбираха с думи.Вече никой няма да гледа на него по този начин.Той вече е агресор и тиранин .След като всички му обърнат гръб и бъде отрязан от света,какво ще направи?Ще натисне ядреното копче от безизходица ,че е отлъчен ,засрамен и обезверен.Трябва да седне на масата за договаряне,инак занапред нещата не са много добри.
229
10
 
20
 
! Отговори
Луд с лопата преди 2 години
Да си търси място като Хитлер ,къде ще се крие ,той и семейството му незнам .Да живееш в постоянен страх и да не може да се покаже навън.Защото от тук нататък така ще е.
228
3
 
4
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
И какво ще се случи ако дори само една ядрена подводница бъде ликвидирана,имаш ли си идея?
227
5
 
16
 
! Отговори
сравнение преди 2 години
Докато САЩ и Русия си хвърлят парите и суровините за оръжие в Швейцария хората произвеждат,продават и живеят като царе!Обзалагам се на каквото искате,че няма да се намери нито един руснак който да не би искал да живее в Швейцария,а не в Русия,както и нито един швейцарец който да иска да живее в Русия!Мирното съвместно съществуване е най доброто измислено досега.
226
8
 
10
 
! Отговори
да ви светна друзя преди 2 години
Ядрените подводници изобщо не са вече значима сила за водене на война.Много лесно се локализират , поради отклонението в гравитационното поле , вследствие на голямата им маса !Вече има специални радарни инсталации за откриване на подводници , монтирани на самолети от бреговата охрана на САЩ ! С ЕДИН ЯДРЕН УДАР , МОГАТ ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ ВСИЧКИ ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ В РАДИУС ОТ 400-км.!
225
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит 1 април, Лавров!
224
9
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
До Herr Muller-41: Я кажи поне три такива технологии на САЩ!???
223
4
 
14
 
! Отговори
кракен преди 2 години
БПЛА са слабо използвани, нямат самолети AWACS, нямат достатъчво средства за разузнаване в онлайн режим, нямат високо технологични цифрови Центрове за Управление и Обработка на Информацията в реално време! И това е напреднала и съвремена армия???Имат късмет, че НАТО не разполага с достатъчно мотивиран политически елит.
222
7
 
14
 
! Отговори
кракен преди 2 години
Руската армия не разполага със Съвремени Воени Информационни Системи и в резултат на това тя не е в състояние да води Високо технологична и интензивна съвременна война с Информационни Технологии в Реално време. Районите където се водят военни операции и прилежащите към тях територии не се контролират в Реално Време защото в Руската армия нито имат с какво, нито знае как!Продължава...
221
2
 
3
 
! Отговори
Im-дртiйУайТ-Б0Й! преди 2 години
До До 187... И двамата спорите съвсем неуместно, щото РИЪЛ-истината за хората и отношението им към собствените им дечица се корени в песента на Manic St. Preachers: IF YOU TOLERATE This, ... THEN YOUR CHILDREN WILL BE... NEXT !!! Паняли, младежи недозрели...