Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото

По всяка вероятност те ще харчат парите си в Турция
7 апр 2022 19:50, Петя Славова
175
Суша от руски туристи по Черноморието ни през лятото
Снимка: БГНЕС

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон, коментира германската агенция ДПА. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от "Дойче Веле".

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

След като по време на пандемията оборотът в туристическия бранш се срина, сега мнозина предприемачи се боят, че ще фалират. От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети.

Още по темата

В интервю за кипърската телевизия руският посланик в Никозия Станислав Осадчий безцеремонно заяви малко след началото на войната: "Откъде Кипър ще ги вземе руските туристи? Те просто няма да дойдат." Никозия затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще си бъде сама виновна за липсата на туристи, заяви Осадчий. И добави, че вместо в Кипър, руснаците ще идат да си харчат парите в Турция.

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик". Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Нека да махнат сертификатите и тестванията за сърбите и румънците и ще дойдат хората. Под тези сега които са условия ще си отидат в Гърция, Албания, Черна Гора или Турция. В Румъния и Сърбия българите влизат свободно без нищо и трябва да бъдем съседски коректни към тях. Сърбите са галантни, оставят доста пари и бакшиши .
132
4
 
4
 
! Отговори
ревааа преди 2 години
искам си руснаците.... само те плащат яки сметки и пазаруват в България като за световно. Пуснете руснацитееееее
131
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 2 години
Сега като ревнат пак държавата да им помагала и да им давала... Стига вече. Не може 5 години някой да ги дотира и да им налива пари. Да сменят бранша, да затварят. Никой с нищо не им е длъжен. Пандемия, война, ние какво да направим? Народът ли им е виновен, че да им поема масрафа? И като се оправи всичко, пак да ни съдерат кожите с цени и да пълнят гушите!
130
1
 
5
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Нимааа? Кой можеше да предположи? А кога ще почнат да кръщават обекти с украински имена по Черноморието?
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са не далновидни нашето правителство. Колко не дипломатични. Позор.
128
10
 
13
 
! Отговори
възторжен преди 2 години
Най-накрая без руснаци по морето. Дай боже повече да не припарват в България. А и чакаме разпродажбата на руските имоти в България. Така ще има поне една полза от тях, поради голямото предлагане цените ще паднат с някакъв процент. Нека си почиват в Сочи. А имат и такива хубави дестинации като Северна Корея, Виетнам. То и Сирия е на море. И без това си подхождат с тези народи в разбирането си за демокрация. 2022 г. е първата без руснаци по морето - идеално.
127
5
 
5
 
! Отговори
Mmm преди 2 години
Аве ей точно заради Украинците сезона ми почна по рано на хотела.даже сега бързам да отворя магазинчето и две жени ми трябват. че в съседния хотел са 200 семейства в другия 50. Хората трябва да пазаруват. Тази година сезона почна рано и скорострелно.
126
1
 
13
 
! Отговори
Star преди 2 години
Ами ако имат очи да гледат западните туристи как си почиват спокойно,да заповядат.Което много ме съмнява.Русия вече изпрати много войска на Изток,Север,Запад за да бъде спокйна обстановката в страната.Всички са пред мобилизация,а вие ги чакате шезлонги и чадъри да наемат на плажа.Чувате ли се какво пишете изобщо.Целият Свят е на тръни,само БГ мутрите си правят печалбарските сметки ама без кръчмаря.Очакват се фалити на корем,и хотели за по 1лв.,стига да се намерят смелчаци които да ги завъртят.
125
4
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Е, тези пискливи и гнусни гласчета,които надават малИумни призиви,българските демонични,евротЕЙски,неолибералисти ,само ще доведат до празни хотели.Това от своя страна също има хубава страна,защото черноморието ще стане по-чисто,но има и лоша страна-пишман хотелиерите вече загряват "край тъч линията" за нови компенсации,които всички ще плащаме
124
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най после една хубава новина! По малко *** в България!
123
2
 
4
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
До Ванга- Ти гледай ти да имаш какво да "ручаш" , че по-скоро ти вървиш към "добиток" и то съвсем не е далеч , а по лични наблюдения такива като теб не знаете мотиката откъде се държи ?!
122
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ванга - НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ !!! НИКОГА не е казвала такова нещо !!!!!!!!!!!!!!!!!
121
7
 
11
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Още през 80 те години Ванга предсказа:Русия ке тръгне да трови ора по целио свет. Ама светот ке и го върне. Накрая от глад *** ке ручат трева као добиток...
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те от години вече ходят в Турция и Гърция а не тук!!!Нищо ново не е казано в статията.Дават си имотите на черноморието под наем и не им пука!!!
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже сме много "умни" , затова Турция ( втората по сила в НАТО ще е пълна с Руснаци , Гърция ще е пълна ,а ние на изходна позиция и пак : " Варена царевица моля... " с казаня на плажа и пак " Кой ме вика , кой ме *** фото Мексико е тука ..." - *** ексотиката !
118
7
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Чудесна новина.Фашаги не ни трябват.Даже е необходимо решение на ниво ЕС,на територията на ЕС изобщо да не се допускат руснаци.
117
7
 
11
 
! Отговори
благодарение на урки преди 2 години
Никой не иска да гушне уркаинска мина докато плува!
116
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой му трябват, в Метро, Кауфланд Бургас съобщенията са на български и руски, оттам пазаруват с по 2-3 колички. Никакъв приход за туризма. Да се махат!
115
1
 
8
 
! Отговори
До Озверяването преди 2 години
Защото САЩ е многонационална емигрантска държава. Не е нация. В съставът им има българи и руснаци.
114
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Фалирайте,мазни ммутриииииииииии!