Цената на газа и доставките - в капан ли е България?

Еленко Божков: Спре ли обменът с Гърция от "Газпром", оставаме без газ
Обновена: 16 май 2022 10:46 | 16 май 2022 10:46, Анисия Иванова
63

Природният газ поскъпва с близо 14% от май. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на синьото гориво премина 160 лв. за мегаватчас.

"Трябват ни около 25 танкера годишно, което обаче е трудно осъществимо във времево отношение, защото на тези танкери им трябва време. 14 дни са необходими на един танкер, за да пристигне. А според американски експерт дните може да отидат докъм 36", каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

А за да се осъществи изцяло на втечнен газ ни трябва още един терминал.

Още по темата

"Александруполис" няма да бъде готов тази година. И заради това трябва да се търси друг. Трябва да се използва трансбалканският поток като газопровод. Обемът на количествата газ при втечняване към регазификация се увеличава около 300 пъти. Така ще се получават около 90 млн. кубични метра газ, който ще ни стигне за около 15 дни. Два танкера ще стигнат за потреблението на България за 2 месеца", допълни Божков.

Той поясни, че ние употребяваме по 6 млн. дневно.

"Има дни, в които сме имали и по 10 млн. Сега трябва да се запълни "Чирен", той се пълни почти с 1-2 млн. За него трябват около 5 танкера, които не ги смятаме в тези 25. Задължително трябва да върви азерският газ и да се намери още един терминал. И трябва да изчакаме 20 май, защото Гърция трябва да плати на "Газпром" за своя газ. Ако нещо с плащането - те ще спрат доставките им", коментира енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че газът, който в момента влиза в България, е руски.

"Спре ли обменът с Гърция от "Газпром", ние оставаме без газ. Втечнен газ може да се търси от Алжир, Саудитска Арабия, но те заявиха, че няма да могат да се справят с Европа. Не ми се виждат реалистични цените, които ни дават за американските доставки на газ. Не съм оптимист, притеснен съм, трябва ни енергийна дипломация", добави Еленко Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 година
До ...Грешка, тоз е червена *** на рашаните и ***
53
3
 
14
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
В западни банки са блокирани руски активи за 300 милиарда евро (най-голямата кражба в световен мащаб). И нищо не им пречи да блокират нови постъпления от плащане за газ. Да плащат по старата схема за Русия е все едно да се съгласи да доставя газ безплатно. И то на кого: на авторите на санкции. Ето това което искат от Брюксел (да плащат в сметки които могат да блокират) е шантаж и рекет. Няма как да продължава така. Ако Гърция плати по схемата на Газпром и ние ще получаваме руски газ с посредник.
52
17
 
7
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Защо продължавате да каните подобни кухи политици за "експерти". Този не разбира нищо! Метанът (основната съставка на ПГ) се втечнява при минус 162 градуса, като намаля 600 пъти обема си, не 300! Това са книжни мишлeтa, поканете някой дето е работил с това!
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да вярвам в мнението на човек, който ходи да спира метрото. Силно се съмнявам в здравия му разум.
50
9
 
7
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Експертът Еленко по спиране на ел.ток, стана експерт по всичко.Защо в нашата мила родна страна най-големите търтеи ги номинираме за експерти?
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Цената на газа..." Това аз по друг начин го интерпретирам
48
12
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
Тази герберска врачка само лоши прогнози вещае...
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че как гърците ще плащат на Газпром? Да пълнят гушата да джуджето.
46
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофили,Все таз му е на светът за нас и затова всеки ни дърпа към себе си, щото сигурно немаме значение.........хахахахаха :))) Това да си русофил е болесштно състояние ! :))
45
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Накрая ще има някоя тъъъънка динена коричка. Много хубаво не е за хубаво.
44
3
 
18
 
! Отговори
Русофили, преди 1 година
американофили, кирофили и съответни фоби, ако игнорираме глупостите на Киро умното, които са учебник установяваме, че на светът му е през оная работа за бг газовите терзания. Ясно е, че всичко се свежда до кинти. Имаш, плащаш, живееш, караш напред. Лошото е, че ние нямаме, а и да имахме /кинти/ няма как да го докараме газа. С плещене по темата в студиата от стотиците разбирачи положението ще се оправи на мук. Ей, го и тоя иленко. Глей му акъла и от шапка няма да има нужда.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45България може от всякаде да внася горива, стига да иска :) Къде е казано, че можем само от блатная да ни доставят ресурси, некакъв скрит закон ли у нас това недоразумение :)))
42
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14 дни транспорт ли?Наистина ли ще правите внос от Америка?Питам,защото Атина-Ню Йорк по море са близо 8 000 км.!Този кораб газовоз малко ще му е трудно с 30-40 км. в час да направи този преход за 14 дни!Освен,ако не прави реекспорт на втечнен руски газ от някое европейско пристанище!Което е в пъти по-вероятно!
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капан ли?Руските цени също се индескират по сводния пазар. Иначе нямаше да има повишения.
40
19
 
12
 
! Отговори
Арменския поп преди 1 година
До Христо ХристовГолемия капан за България се казваше газпром и лук ойл !! Много червени мафиоти станаха милионери за сметка на народа !! И сега когато няма да имат възмажност да дерибействат реват страшно и вещаят катаклизми !! Типично за московската пропаганда да вещае само зло !! Всичко ще е ок !! И това не могат да си простят тези милионерчета и нощно време се будят от ярост и се чудят вече как да си върнат кефа ! Но той свърши вече !!
39
3
 
5
 
! Отговори
Лаврентий преди 1 година
Еленко Божков бе беше ли крла хуманитарни помощи в зората на демокрацията?
38
3
 
25
 
! Отговори
Как така преди 1 година
как така вдигнаха цената на газа с 14% при положение, че Кирцата обеща, че цената от сащ ще е по-ниска? Някой нещо лъже ми се струва, но не съм сигурен кой точно
37
13
 
10
 
! Отговори
До рома живков преди 1 година
Затова ли всички хора бягат към буржоазния фашизъм на запад? И затова ли вашите деца ги пращатате в буржоазния фашистки запад? К.в.и.ч.и.т.е на умряло нещо май а?
36
12
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Когато ние дойдохме на власт през 1944 година политиката и обществения живот в България бяха пълни с буржоазно фашистки елементи и направихме чистка,сега историята се повтаря!!
35
4
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нали Киро Лъжата докара много и то много евтин газ? Пък и Урсула Лъжата преди 2 месеца заяви, че ще купи колективно неруски газ ца цялото ес хозяйство и ВСИЧКИ и ръкопляскаха? Като свърши кировата, ползвайте газта на урсулата!