Ню Йорк диша прахта на София по... качество на живот!

Колко струва да живееш тук? Статистика, която ще ви учуди
9 окт 2015 17:52,
86
Ню Йорк диша прахта на София по... качество на живот!
Снимка: Facebook

По-качествено се живее в София, отколкото в Ню Йорк. Това показва справка в сайта Numbeo.com, който обединява мнението за живота на хората по цял свят.

Данните в сайта показват, че столицата ни е заковала златната среда – нашият индекс е 100,63, което според статистиките е нито много зле, но нито и много добре.

Ню Йорк е единственият град в САЩ, който влиза в лошите статистики. Индексът на удовлетвореност от качеството на живот на хората там е едва 79,54.

Компонентите, по които се измерва "добрия живот" са покупателна способност, безопасност, здравеопазване, инфлация, отношение на цените на имотите към дохода, показател за времето, което е необходимо за придвижване с градския транспорт, както и екологичната среда. С най-голяма тежест са критериите екология и безопасност.

По безопасност и здравеопазване показателите на двата града са почти равни, но София е по-добре в чистотата на околната среда, както и в цените на недвижимите имоти, съпоставени с доходите на населението. Положително за столицата е и ниската в сравнение с Ню Йорк инфлация.

Колко струва да живееш в София?

Според сайта, за да наемеш жилище в столицата ще ти трябва средно 518 лв. за едностаен апартамент в центъра на града. Ако желаеш тристаен обаче, централните райони излизат по-солено – средно 943 лева.

Според статистиката хапване за двама в среден клас ресторант излиза около 40 лева. Ако решиш да хапнеш на крак сам – 8 лева. Бира – 2 лева, вода – левче.

За сметки за електричество се заделени 178 лева (средна годишна цена, без значение от сезона). За да посетим фитнес в София ще трябва да отделим средно 46 лева за месечна карта.

Един чифт деним пък ни излиза около 90 лева, маратонки - 133 лева.

Ако искаме да си закупим жилище това ще ни струва 2, 137 лв. на кв/м в центъра на София и 1 410 лв кв/м в покрайнините на града. И накрая - всичко това срещу средната работна заплата от 1024 лева.

Така, според изчисленията на сайта, за да живееш в столицата (и ако си под наем в луксозно жилище) ще ти трябват точно 3 243.85лв. месечно, за да поддържаш висок стандарт на живот. Тоест, два пъти повече от средната работна заплата.

Престъпност

По този показател София не влиза в критичното "червено" за съвсем малко. Според статистиката нашият индекс е 49,35, като този на безопасността или т. нар "критична точка", е 50,65.

Цифрите сочат, че софиянци най-малко се притесняват от психологическа атака на расова основа, както и от въоръжен грабеж. Също така се чувстваме сигурни да вървим сами спокойно и пред деня и през нощта.

Най-много ни притеснява обаче корупцията, където индексът е изключително висок.

А другите?

За да живееш нашироко в Бургас например, ще са ти нужни около 3 300 лева ( малко повече от София), за да поддържаш същият висок стандарт на живот като в столицата. Край морето например по-скъпи са оризът, яйцата, пилешкото, телешкото, ябълките и бирата. По-солено излиза и електричеството – с 15%. Наемите обаче са по-евтини с цели 60%.

София "дърпа" пред Бургас заради показателя покупателна способност, което се дължи на по-високите доходи в столицата. И макар в красивия морски град месецът да излиза по-скъп, бургазлии получават по-ниска средна работна заплата – 737 лева.

Доста по-изгодно излиза обаче животът в Пловдив. Там наемите са 21% по-ниски, цените на хранителните стоки 14% надолу, а в ресторантите цели 31% по-евтино.

Отличници

Първенците по качество на живот в сайта са доста. Виена например е с показател 205, Цюрих - с 277, Абу Даби – 218, Отава – 258, а Сеул – 207.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз се чудя, защо нюйоркчани се натискат за софийско жителство. Покрай Халите и Лъвов мост, а особено на север от бул. Мария Луиза и по бул. Стамболийски не можеш да се разминеш от нюйоркчани. Съгласни са да живеят по мазета и тавани, нелегално, по 15 парчета в стая, само и само да са в София.
56
4
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Най-смешната статистика за която последно време съм чул! Пак някои стъкмиститици не са имали работа....
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Действително животът в Ню Йорк е доста скъп, най-вече откъм квартири, но да ми сравняват качеството на живот е... смешно. Дори не изчетох статията докрай, пълни глупости. Ню Йорк е страхотен град и няма НИЩО ОБЩО със София. Иначе и София си я обичаме. :-)
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви глупости трябва да напише един журталист,за да си нахрани семействотоКато ги слущам и чита професията на гробарите на централни гробища София ми се струва по-почтена, нищо че са топ-изнудвачи
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тая средта заплата 1000 лвЯвно е натъкмена заради депутатите(***)Лекар700-800 лвМед сестра 500-600 лвПродавачка 400-500 лвУчителка 500 -600 лвШофьор гр транспорт 900-1000 лв
52
1
 
2
 
! Отговори
Mr.George,New York преди 8 години
Как беше:"Лажи,лажи Вере.Само мен недей да лажиш".Или по добре "*** и виж".
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NA SELO SI GIVEEM PO-DOBRE IMAME SI I SLANINA I PRAZ,PIEME SI CISTA VODA,A SOFIANZI UMIRAT OT GLAD,ZASHTOTO SA MARZELIVI I SAMO KVICAT --BABO IZPRAI NI MALKO YADENE,CE IZMRIAHME.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BLAGODARENIE NA BOIKO BORISOV GIVOTA V BALGARIA STANA ETALON DORI I ZA AMERIKANZITE.
49
3
 
5
 
! Отговори
DE преди 8 години
Само, който не е бил в Ню Йорк може да го сравнява със София. Майтап...
48
2
 
1
 
! Отговори
Софийски лъв-център! преди 8 години
До некакъв вайкащ се vai,драскащ на маймуноподобна шльокавица!!!Ей,жалкарче нещастно квичащо от неизвестна за GPS-а ми провинциална дупка!Скивай сега бре!Вземи назаем пари за влак или ела пешком до София и нейния ТОПцентър!!!Ако се престрашиш да се домъкнеш(сам или с глутница диви провинциалисти!)ще имаш шанса да ме скиваш къв точно *** долен,миризлив *** и *** съм бре!След като ме скиваш единственото което ще ти остане ще е вайкането ти бре!!!А така също и ник-нейма ти под тази статия!!
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София си е супер готин град, но лошото е, че се напълни с много провинциални номера на коли.Най-смешното ми е, че всички от прованса плюват София, и в същото време се натискат да дойдат да живеят в нея.
46
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Ако сте любопитни какво ще стане с Европа след като диваците станат основното население? Вижте Америка, там останалите бели хора са обект на дивашки кикот и бой. Евреите които отдалеч могат да минат за бели, почти не се виждат, живеят в затворени колонии, а само в Ню Йорк са няколко милиона. Стандартът е определено по нисък от в София. Работниците по фабриките не се и интересуват колко струва ресторант. За безработицата лъжат, навярно е 60%. Тълпи диваци вилнеят по улиците в работно време.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сметки за електричество се заделени 178 лева--------какво направихте вие бе , знаете ли колко кв са тез пари , в тез софийски домове да няма промишлено производство.
44
9
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ню Йорк е една купчина бетон и *** и дори нямам желание да го видя.Предполагам, че дори Перник е доста по-зелен и приятен пред Ню Йорк
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
thefreedictionary/redneck
42
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе да , сигурно е така. Обиколил съм повече от половината свят но такова гнусно отвратително място като софия няма никъде. Никога не бих живял там каквото и да ми дават. Нека при такова сравнение покажат снимки от останалите столици за да види народа.
41
1
 
2
 
! Отговори
а преди 8 години
До АнонименНе знам защо толкова ми се сърдиш?! Усещаш се като лай но / американски селянин или кво? хаха.
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само заглавието прочетох и ме хвана диария от смях....
39
1
 
1
 
! Отговори
а преди 8 години
До aопс, с еляндур вместо звездичките, интересна цензура.
38
3
 
2
 
! Отговори
a преди 8 години
До Анонименredneck = ***, в американски условия може да се преведе "бял дивак", щото имат много ченилки. Които са не по-малко диваци :)