Околната среда - най-наболелият проблем на София

"Визия за София” представи 24 дългосрочни цели за развитие
Обновена: 4 сеп 2019 12:08 | 4 сеп 2019 12:08,
9

Екипът на "Визия за София” - инициативата на Столичната община за създаване на дългосрочна стратегия за развитието на София и крайградските територии, представи за първи път 24 дългосрочни цели и близо 250 стъпки за развитие на столицата.

Стратегията ще бъде предложена за гласуване на Столичния общински съвет веднага след изборите.

Тя предвижда София да се развива като мултифункционален, компактен и концентриран град с качествена градска среда. София си поставя за цел да се превърне в развит културен център, автентичен и многопластов град с позитивен имидж.

"Представяме това какво хората намират за най-важно за решаване в близките няколко години. Инициативата на общината събира всички заинтересовани страни. Трябва да планираме града, в който искаме да живеем, от политиците зависи как се изпълнява това", каза архитект Любомир Георгиев от "Визия за София".

По думите му най-наболели са проблемите на околната среда.

„За подобряване качеството на въздуха трябва да се елиминира изгарянето на въглища и дърва, но често хората не могат да си позволят друго и идеята е да се подпомогнат", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев обясни, че една от идеите е градът да остане в тези мащаби, в които е сега, да бъде по-адаптивен към промените в климата, а градският транспорт да е основно средство за придвижване.

Стратегическата "Визия за София" ще послужи и за основа на актуализацията на действащия Общ устройствен план на Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: околна средастратегия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта, заради която е създаден този екип Визия за София, е да предложи нови забрани и такси за автомобилите, с което ГЕРБ се надяват, че ще прикрият некадърността си по отношение на организацията на движението и паркирането в София. Празните приказки за по-чист въздух, от които не следва нищо, са за заблуда и отклоняване на вниманието от поставената им цел. Реалността е, че в София на 1 кв.км има значително по-малко автомобили в сравнение с големите градове в ЕС, но много по-голями задръствания
8
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Да беее, съгласен съм, я само се сети кой живее в Христо Ботев, факултета и тн... Прав си , въздуха е ....
7
0
 
2
 
! Отговори
До 5 беее преди 4 години
Въздухът също е проблем наред с останалите, които си изброил. Виждал ли си през зимата какъв тъмен облак пушек идва от някои квартали, например Христо Ботев, и където отиде според вятъра, там не може да се диша....
6
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
От написаното в новината следва, че сега София не е развит културен център, няма позитивен имидж и т.н.Като цяло тази група явно има предварително поставена задача - да предложи ограничаване на автомобилите уж за сметка на градския транспорт, който всяка година става все по-зле и така 30 години. Градският транспорт никъде по света не е основно средство за придвижване, даже и в градовете, в които е много добре развит. Причината е проста - с градски транспорт работа не можеш да свършиш.
5
0
 
2
 
! Отговори
Да беее преди 4 години
Точно най-наболелия проблем е въздуха...не сам ромейските гета, не е липсата на тротоари, на паркоместа, не е презастрояването, не е скапания градски транспорт, липсата на ясли и детски градини, липсата на какъвто и да е общински и полицейски контрол, липсата на адекватна администрация, краденето на пари с кухи обществени поръчки, разбити пътища, липса на канализация в крайните квартали. Въздух ни е проблема, ама не тоя който дишаме, а въздуха под налягане каквито са всички общинари...
4
0
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Ако говориш за Младост 3 и 4, то от години горят гуми в паркинга за камиони до Околовръстното при Горубляне. Обикновено го правят вечер след работното време на инспекторите.
3
0
 
0
 
! Отговори
13 преди 4 години
Някой няма ли да обясни какво гореше онази нощ в София, че по към 2-3 не можеше да се диша от остра задушлива миризма на дим из цял Младост и др. източни квартали?
2
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това презастрояване в софия ни съсипа живота лампите ще светят до края наживота ни необходимо ли е в софия да има небостъргачи които да закриватгледката към планините спрете незабавно вноса на стари коли и субсидираитеелектрическите мръсен въздух вода и храна липса на качествено мед обслужваненаркотици каруци кучета
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не ми дреме за софия. Мразя софия. Обожавам Варна, Цюрих, Франкфурт