Детските градини и ясли отварят на 26 май в София

Децата ще играят предимно навън, родителите до входа
Обновена: 19 май 2020 14:21 | 19 май 2020 14:21, Веселина Йорданова
10
Детските градини и ясли отварят на 26 май в София
Снимка: БГНЕС

Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първия работен ден след почивните дни. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини.

Още по темата
Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата. Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.

Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

Очакваме от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително, посочва Фандъкова.

Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци, напомня столичният кмет.

За да гарантира сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група, обяви Фандъкова.

До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дороти-не заплашвай това може също да е незаконно.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "home office" такова работене е голяма грешка и манипулация, много по страшна от всички вируси на света. Не очаквам сега да ме разберете, но скоро горчиви плодове ще берете, съжалявам да го кажа но асоциализацията е вредна за хората и обществото.
8
2
 
9
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Дано наистина само родителите, които нямат избор и са принудени да ходят на работа /не home office/ да пуснат децата си на градина, но силно се съмнявам в това. От групата на моето дете повечето родители с нетърпение чакат отварянето на градините, за да пуснат децата, защото им е писнало да ги гледат, пречат им и т.н. Хора, пазете си децата, вас самите, вашите родители и персонала в градините.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Кои всъщност са "лъжливите работливи кифли" Щото на мене едни други лица по ми отговарят на това описание, което си направил.
6
2
 
2
 
! Отговори
до Дороти преди 3 години
Много просто - ще карат 3-годишните и те да подпишат декларация :-)
5
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Сега като сложат в декларацията и причина за това защо оставяте детето си в детска градина ще ги видим лъжливите работливи кифли после.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1На 22.05.2020 г.
3
13
 
7
 
! Отговори
Кифла преди 3 години
Най-накрая ще мога да ги разкарам тия моите две, писнаха ми два месеца.И молчетата са отворени, перфектно.
2
6
 
22
 
! Отговори
Дороти преди 3 години
Хахахах какво означава дистанция между групите и дистанция с родителите та нали преди това са били с тях.Как ще кажеш на 3 годишно да спазва дистанция.По голяма вятърничева работа не съм чувал.Нищо, като си заминат 2 3 лелки ще се радвам някой да ви осъди ама така да ви осъди, че да плащате с години пак от джоба на данъкоплатеца.А това ще стане, неизбежно е.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А забавачките кога!?