Мръсен въздух в София, ФПЧ 5.9 пъти над нормата

Най-високо е било замърсяването в кв. "Левски"
27 дек 2021 11:12, Елка Василева
65
Мръсен въздух в София, ФПЧ 5.9 пъти над нормата
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

В София са отчетени високи нива на запрашаване с фини прахови частици.

Към 08:00 часа днес данните на IQAIR показват, че във въздуха, който дишаме, фините прахови частици превишават нормата за качество 5.9 пъти. Концентрацията е 29.7 µg/m³, което отрежда на столицата ни индекс "умерено" замърсяване.

Най-нездравословен тази сутрин е въздухът в квартал "Левски", завишени стойности показва и станцията, разположена недалеч от парк хотел "Москва". Станцията в квартал "Надежда" също отчита тревожни стойности, съобщи БГНЕС.

Основните замърсители на въздуха в София са отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и боклук, пътният трафик и промишлеността в и около покрайнините на града. Специфичните метеорологични условия също допринасят за високите нива на замърсяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Дъртата с гълъба преди 2 години
Ми, той Теца в центъра, ma!
47
0
 
4
 
! Отговори
Фараона преди 2 години
Не остана време. С такава фейк новина се подготвя народа за наредбата за екозоните и стикерчетата по колите и глобите които се приготвят да събират. Фъндъкова и оня мазен бивш катаджия Рановски ще извадят нова система за събиране на пари. От 2години монтират камери но си мълчаха до тази година. Поредната герб далавера която е маскирана с добри намерения.
46
0
 
2
 
! Отговори
Белене преди 2 години
Ако 2012 ББ беше построил ДЪРЖАВНА Белене, а Козлодуй 55 лева МЕГАВАТ беше само за България, ако не бяха концесионирани ТЕЦ-ове 1 и 3, ТЕЦ2 да плащаме вредни емисии над един милиард лв. само за МИНАЛАТА ГОДИНА на ЕС, сега България щеше да е с чист въздух. 2400 частни фотоволтаика на цена 500 лв. мегават, 460 частни ВЕц, биомаси, перки-скъпи, неефективни, на бивши и нактоящи депутати, министри и обръчи от фирми около тях. Същото е с парното и водата. А ПП отново без РЕФЕРЕНДУМ ни налагат еврото
45
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Като пишете дърва, сещате ли се че в ЕС над 100 милиона души ползват дърва за основно или допълнително отопление. Освен това дървата са ВЕИ. Само че там дървата са сухи, чисти и доставени пакетирани и подредени. Основен проблем в София са ***, които се изгарят и лошата транспортна организация, което води до много коли в задръстване.
44
2
 
11
 
! Отговори
Келеши Ихаиначо преди 2 години
София е изградена за макс 800хил.Но в 25км живеят над милион и половина няма как да е иначе
43
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Улиците са празни, движещи се коли почти няма, но ....трафика бил замърсявал. Докога ще лъжете?
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да махнем Фандъкова и ГЕРБ/СДС, за да се направи някаква промяна в София за по-чист въздух. Ето и сега лъжат - основни замърсители били печките, трафика и промишленост, но не казват сега кой какъв дял има. Фактите са, че при това замърсяване от 5,9 пъти над нормите, дела на печките е 99%, на неизмитите улици е 0,5%, на трафика е 0,002% и останалото под половин процент замърсяване е по други причини
41
1
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Абе, на това преди не му ли викахме "мъгла"
40
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Не може да има мръсен въздух при управление на Промяната - както вече няма корупция и не сме най-бедни в ЕС !
39
3
 
14
 
! Отговори
сф преди 2 години
До Пипи Че то парното е достъпно, но мнозина са зомбирани, че Топлофикация са чорбаджии - изедници. Последната ми сметка за 75 кв.м. отопление + топла вода е 120 лв. Какво му е скъпото ?!?
38
8
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Направете парното достъпно за всички в София вместо да давате луди пари за камери стикери и прегледи на колите. И престанете да правите еднопосочни улици, които удължават пътя на хората до блоковете, където живеят. Само да харчиме бензин докато се доберем до паркинга. Най-тъпия пример е в Св. Троица. Само *** може да измисли такава въртележка по улиците.
37
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трети ден трафик няма, защото всички си отидоха на село. Но въздухът е по- мръсен!
36
3
 
31
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Какъв пътен трафик? По улиците няма кьопава кола
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина е фалшива, имам апликейшун на телефона за чистотата на въздуха, и сега за софия го дава в зелено
34
1
 
9
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Защото тези,които строят имотите и тези,които се отопляват с кюмбета,са съвсем различни хора.
33
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно сега София е празна. И нещо не ми се вярва да е толкова мръсен въздухът. Има една особеност, че градът е построен в котловина. И при безветрие се сещате, че няма къде да отидат димове, пушеци и т.н. Като пишат кв. Левски и много удобно избягват съседния квартал - Хр. Ботев. Където едни *** субекти горят гуми и каквото се сетите. Ама нали нещата с истинските им имена е неудобно да се казват. Разчуствителни са и сестраму и той.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа,много сте си добре,щом още не сте изгонили кметицата от общината.Тя нали купи печки на пелети за брат'чедите.Ама кой е луд да купува скъпи пелети,като може да гори парцали,гуми и каквото друго се сетите.
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо цените на имотите са толкова високи след като се диша отрова в София?!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нищо. А омикрона, къде е? И неваксинираните, виновни за цялото земно зло. ***, мръсни, я се качвайте обратно на кръглата въртяща се земя и поехали.
29
3
 
6
 
! Отговори
Шопски рентиер преди 2 години
Аз Съм Капиталист гербер плащайте ми 200 000 Ойро за Столичният Коптора Квик Квик че инфлацията ще ви изаде парите грух грух :-