"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция

Причината - обществена поръчка за уличното осветление
Обновена: 31 яну 2022 13:39 | 31 яну 2022 13:03, Камелия Цветанова
136
"Спаси София" даде СО на Агенцията за държавна финансова инспекция
Снимка: "Спаси София"

Независимият общински съветник Борис Бонев внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка със скандалната обществена поръчка за уличното осветление. Според данните, изнесени от Спаси София, договорите подписани от Столичната община, допускат буквално източването на милиони заради огромни разлики в цените. "За съжаление не чухме никакви аргументи от страна на възложителя в лицето на зам.-кмета Кръстев, които да обясняват разликите", заяви Бонев.

Още по темата
Според градските активисти, твърдението на управляващите Общината, че едната фирма е завишила цените за поддръжка, а другата за изграждане на улично осветление говори единствено, че и двете фирми работят на надути и нереални цени.

"Тази теза означава, че търгът не е проведен правилно и победителите не са избрани на база обективни критерии, щом Общината самата си признава, че има завишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за търговска политика на индивидуалните фирми, тъй като Общината плаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да провери доколко реални са разходите, оферирани от фирмите", категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев.

От Спаси София отново повдигнаха и въпроса за разликите с пазарните цени, където също се получават десетократни разминавания. "Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, защото работи на едро. Нещо повече, ЗОП позволява на Възложителя да направи пазарно проучване за да сравни цените на фирмите, но очевидно не го е направил. Няма обяснение защо Общината се е съгласила на очевидно непазарни цени, с което се нарушава общественият интерес", заяви адв. Александър Колев.

Юристите от Спаси София са идентифицирали и потенциално сериозно нарушение на тръжната процедура, тъй като в протоколите на комисията по избор на изпълнител е записано, че фирма “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, но въпреки това, офертата е отворена, разгледана и класирана. Това е нарушение на ЗОП, който предвижда отстраняване на участниците, които не са разкрили цените си.

"Тъй като вече втори ден обществото не получава никакви разумни отговори от управляващите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е допуснал цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността само увеличава съмнението, че такива практики се толерират от най-високо ниво!",категоричен е Бонев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро изглежда титан на мисълта в сравнение с тези п риятелчета на снимката.
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонев да си подаде оставката като общинскисъветник, ако и този му сигнал е с невярно съдържание.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не е така както изглежда , а столична община е сладка хапка и по всякакъв начин ще търсят да изгонят Фандъкова от там , за следващите кметски избори.
85
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
А,прокуратурата е започнала разследване,но както при всички проверки,засягащи бившата власт.няма да открие нарушение.
84
5
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ами ББ си е правил сметката,че пак ще е на власт и ще сложи надценката от 70-пъти в нощното шкафче.Къде е прокуратурата да се самосезира? Нормално ли е една редова клема за еврошина,струваща във Викиват 1,2лв. с ДДС да се заложи в проекта на въпросната фирма 17 лв.? Мафия са хората на Бойко.
83
4
 
10
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Тази поръчка не е от сега.Къде беше Бонев до сега,седеше си на удобното кресло и си получаваше не малката заплата, да каже колко е заплатата на общинските съветници И нали те са точно там да предпазват кмета от грешни решения.Нали всеки ден ходи на работа,защо проспа обществената поръчка.Или тогава се мазнеха всички на вожда.Аман от такива натегачи.И неговия подпис ще цъфне под някое решение,стига да се разровят след това.Българина е цар на кирливите ризи.Не защитавам Герберите ,всички са в кюпа
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже трябва да се избере проекта с най ниската цена после правим ремонт на ремонтите.
81
7
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 2 години
Когато няма аргументи идват обидите и квалификациите. Тоя какъв бил, ония какъв бил ... Важни са делата. Щом разобличават кражбите в Столичната община имат гражданската ми подкрепа. Гербавите се оказаха архикрадлива сбирщина.
80
6
 
9
 
! Отговори
Стоко преди 2 години
Оскотелият българин, като види, че някой се облича прилично и го дамгосва с какви ли не епитети. Носете си анцузите и лошия дъх със смирение и емпатия. Хубав ден!
79
5
 
8
 
! Отговори
101 преди 2 години
Баце ке се върне
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са такива каквито ги опредлеляте,тогава излиза,че те са по-мъжкари от вас другите мъже.Моите впечатления са за липса мъжество при повечето мъже от България.Силни са на маса и в колата за над 50 хиляди лева.Браво момчета и напред срщу галшивите мъже в България ,свикнали да крадат ,лъжат и да тормозят жените си и децата си за да покажат мъжество.
77
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
станахме държава, управлявана от ***-де-ра-си, тези тримата на снимката са хубав сочен пример
76
3
 
7
 
! Отговори
ссс преди 2 години
До Глупости на килограмТова е така, съгласна съм. Но кой нормален човек би платил 5-10 пъти в повече ако го касае лично. А това че законът допуска такива престъпления без последствия, отдавна е ясно.
75
9
 
11
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Като гледам, вършат работа момчетата. Евалата им! Хич не ме бърка дали са хетеро или гей. До всички съмняващи се, да ви питам. Защо не ги питате лично? Защото нямате топки! Ей така приказвате да дразните.
74
6
 
5
 
! Отговори
Глупости на килограм преди 2 години
Всъщност не се гледа най - ниска и най -висока цена, събират се точките на участниците и накрая се тегли чертата и се взема средните стойности. Който е дал най- близка до средната той взима поръчката. За това някой участват с 2 фирми едната вдига цената другата е с по - ниска цена. Така е измислен закона уж да няма спекула,а вратички винаги могат да се намерят. Сега тези мишоци могат да се хванат за всичко , но накрая всичко ще излезе законно, друг е въпроса колко е морално.
73
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото човека на снимката , то поне толкова сексуалности !
72
4
 
7
 
! Отговори
до глупости на килог преди 2 години
Глупости пишеш ти. Когато правиш търг трябва да си наясно какви са цените и за материали и за труд. А фирмите да се състезават с по-ниска цена, срокове, реакции при повреда и т.н.Не да си залагаш цени в пъти по-високи от цените в магазина, или да си начисляваш несъществуващи заплати. То по тази логика някой и по 7 000 000 заплата може да вкара в цената. И като сте неграмотни в материята, не се изказвайте, или и вие разчитате на хранилката.
71
4
 
7
 
! Отговори
До 82 преди 2 години
Защо само за феновете на Герб бе мушморок?А антифеновете на Тошо,Луканов,Виденов и крадливата тройна,какво да сторят.По старите работеха не за 20 а за 2 лева ,а при Виденов един хляб струваше 500 лв,а кило леща 1,100 ! За какъв ГЕРБ ми говориш ти бе недорасли пубере,България не е държава от 12 години ! И за такива разглезени като теб, свикнали само да получават и да поучават ,никога нищо няма да е наред! Жална България с такива умници-неудачници с претенции! !!
70
2
 
3
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Питайте Ивайло Иванов,той трябва да знае,нали беше ч.е.н г.е.
69
7
 
8
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛЕН преди 2 години
20 лева взимат от прокоБиев, за да ръсат небивалици и откровене лжжици, разбрах, че за клошарите им е най-добре, когато се загръщат с в Капитал, топлел добре, а пък и изкарвали от Вторични суровини достатъчно да си купят добавката на Кирчу, още пак чЕкат Ферарито от Слафчу