Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
daysleeper преди 15 години
Кики като точно кой ти каза че и сега по черномоерието няма свестни места? Да си чувал за Албена? А случайно да си чувал за Русалка? И на двете места водата е чиста, а целият курорт Албена е насред гора. Русалка е райско място, проблемът обаче е, че ти нямаш шанс да летуваш в Русалка. Нито аз, нито някой друг простосмъртен българин има шанса да го направи, освен ако не си плати 20 лв. за вход. А случайно да ти е минало през кухата урбанизирана главица, че и Албена и Русалка се радват на чиста вода именно, защото около тях няма големи замърсители - разбирай курорти, големи населени места, пристанища. Ти явно наистина си някъде от къра и не можеш да разбереш, че Кара Дере е райско място именно защото е диво - защото няма инфраструктура, няма хотели, няма населени места. А знаеш ли какво се получава в момента - на север е Шкорпиловци, където "Милен Велчев, Батко и Сие" се канят да строят супер курорт, а на юг е Бяла, която вече е пре-застроена. Отдалечеността на Кара Дере беше единственото нещо, което досега го спасяваше. Явно понятия като биоразнообразие и значението за туризма няма как да стигнат до главния ти мозък, така че няма да се опитвам да ти обяснявам защо то е важно. Надявам се само да разбереш че като имаш от север курорт, от юг пренаселен град, а по средата четири "Еко" селища (предполагам, че няма да са точно селца) в рамките на 5 км. няма как да имаш нито чиста вода за къпане, нито някаква оцеляла природа за релакс. Освен това може ли да питам какво ще се случва с отпадните води на тези "еко" селища? Ями ли ще копаят или ще пускат водопровод или пък ще строят пречиствателна станция? Пък може и екологично да отвеждат фекалните води директно в морето? Нито една от тези възможности не ми се струва особено екологична. И обясни ми като си такваз префинена мърда, че не можеш да летуваш в дивотията а ти трябва баня тоалетна и някой да слугува на дебелия ти *** като как точно ше си вдигнеш дирника от София и ще ходиш пеш из зоната свободна от автомобили. А как точно ги виждаш другите мастити чичковци, които ще си купуват апартаменти там, да си движат тлъстите четирибуквия пешком? На мен ми звучи лееекинко невероятно. А случайно да си виждал български ( или английски ) предприемач как работи? Изречения от типа "абе ние веднъж да вземем разрешение за ползване, пък после ше видим" струват ли ти се невероятни. Щото аз бая честичко съм ги чувал. Айде стой си на бетона и си се радвай на теракотените гьолове у шоплъка.
82
0
 
1
 
! Отговори
бай х. у. й. преди 15 години
НИКОЙ не е собственик на земята - може да имаш там документ за някой парцел, и де юре да имаш правото да се разпореждаш с него, но природата е тук много преди *** като тебе, и ще остане много след тях - така че никой няма право да се разпорежда с нея. п.п. стройте си смрадливите бетонни ***. едно земетресение ще сложи всичко на място. а ако нямаме тоя късмет - може да се помогне с малко тротил. ***.
81
0
 
0
 
! Отговори
georgi преди 15 години
sorry pich ama si v greshka, purvo plajnata ivica niama chastna sobstvenost, gorite i chast o nivite pokrai mestnostta danikoi ne govori za tiah,a puk samata mestnost doskoro beshe granichna zonai s neia se razporejdaha voennite, granichna policia, predi godini globiavaha che imam platki tam, minavaha subirha pasportite i posle sreshu dest leva ti go vrushtaha, a za narkomanskite sborishta izviniavai mnogo, no kakto veche kazah az ot 35 godini hodia tam maiak mi i bashtamiot[predi mene vsiako liato, polovinata ni golemi artisti i rejisiori hodeha tam,az lichno dori s mincho minchev se zapoznah tam, rusenskia universitet hodeshe tam v liceto na edinia ot rektorite si zaedno s grupa studenti za cialo liato. ne govori za neshta koito ne poznavash
80
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
Много съжалявам за това, че искаш да се застрои това място. Жалкото е че има много хора мислещи като теб, искащи само да са облагодетелствани, да си купуват най атрактивните имоти... тука става дума за не къде ще си почиваш през лятото, а за опазването на природата. Тук е нужна силна гражданска позиция по проблема (който не "няма къде да си прекарам отпуката", а "опазване на екоравновесието и съхраняване на биологичния фонд"), каквато ти нямаш. Като им позволим да застроят и това райско кътче, ще почнат и планините, и тогава вече наистина няма да остане място за отдих в БГ.За почивката - можеж да отидеш в Турция - красиво е както беше по нашто Черноморие допреди 7-8 г. А и с малко късмет, в правилните хотел и ресторант, може някой сервитьор от изселилите се бг турци да ти диктува менюто на чист български.
79
1
 
0
 
! Отговори
Пич преди 15 години
Ехххх, градски ***, сега седите и ревете за наркоманските си сборища. Какво му е хубавото на това диво наркоманско сборище, а ? Много се кефите да палите огньове и да живеете по като последните ***, нали ? Обаче изобщо не ви минава през празните наркоманизирани и пропити с алкохол глави, че повечето хора не искат това. Не се сещате, че има хора, които са собственици на тези земи и само те имат право да определят какво ще се случи с тях. Някой ще си легнат бедни и ще се събудят богати, това е живота. А вашите битнически разбирания за почивката и живота като цяло можете да си ги заврете в немитите . Никой не ви дава право да отнемате хляба на хората заради някакви ваши болни разбирания за живота. Малцинство сте, не го ли разбрахте ?
78
0
 
1
 
! Отговори
losh преди 15 години
майка ви да Е-Б-А боклуциии, цялото черноморие съсипахте с вашите *** строежи
77
0
 
0
 
! Отговори
Ицака Маафака преди 15 години
daytsleeper - на едни 100% съм с тебе! Само малко си краен, но със сигурно може и малко по-леко да се действа, щото ако се пребие някое строителче, или се запали някоя машина, тия хора стават "онеправдани", милите. И изведнъж виновен е народа, а не те. След което, акцента се измества от затриването на природата - към побой върху бедните хорица и цялата работа отива на вятъра. Но виж, да се създадат сайтове и да се ореве орталъка е добра идея. Може би и да се приемат малко по-нежни мерки от тия (примерно без ***), е добро решение. Пък и историята ни е научила на нещо - как сме се "освободили" от турско "присъствие"? Оревали сме орталъка и са дошли да ни спасят. Може пак да направим същото - да привлечем вниманието на Европа към този проблем: първоначално чрез подписки, сайтове, петиции и т.н. След това, ако няма резулатат - призовавам всички наши хакери - трошете им сайта на тия, инвеститорите и архитектите, докато разберат колко ни е приятно на нас. Ако Европа обърне внимание - може и да стане нещо. С тия няма друг начин да се справим. А на тези пичове дето искат да се строи, които ни наричат наркомани, и ги кефи да "дерат" "пички гимнастички" в Манхатън - Мри с к*ра си в уста, ***!!! На всеки един от тях по отделно. На всички останали - събуждайте се и да действаме вече.
76
0
 
0
 
! Отговори
ЧАКАМЕ преди 15 години
Сега очакваме, отворкото на форума, номер 62 ,който се именува със звучното име БАЙ да ни каже какви мерки ще вземе след като не е съгласен. Надявам се ,този път да говори за себе си ,а не да обижда другите. Ако може да говори нормално, разбира се, без цинизми .Но като му гледам прозвището, което е избрал ,едва ли това ще е възможно.
75
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 15 години
izviniavai moi, mai triabva da napusnem stranata che da ostanesh s malko po podbrani hora, taka li.kakto kaza niakoi ,vmesto da zatroiava edno ot poslednite, a moje bii poslednoto takova miasto, zashto ne suboriat niakoi ot mega kompleksite i da si stroiat eko selishteto tam. izviniavai no triabva li horata koito ne ti iskat apartamentcheto i chistata voda v nego,da vzemat taka dobrovolno da tri se navedat brazno kazano ti i podonnite na tebe vidiahte edno neosrano miasto i reshihte che e dobre i tam da pliosnete edno bili to eko. izviniavai ako obijdam krehkata ti dushevnost, momentalno shte si napravi aharakiri za koeto, no kato shte si kupuvash apartament tam, znachi niama da ti problem da pochivash izvun bulgaria niakude, taka che tochno za kara dere ne se tochi.
74
0
 
0
 
! Отговори
Кики преди 15 години
Не мисля, че детето ми ще плува във фекалии точно там, защото по-*** вода от сега по цялото ни черноморие едва ли някъде има. Аз в Карадере(сега) не мога да отида с детето си, защото няма необходимите условия. А с построяването на такова селище ще имам добри условия аз и цялото ми семейство, ще бъда сред зеленина и природа, ще се къпя в сравнително най-чистата морска вода в България и надявам се гостуващите ще са малко по - подбрани, а не невъзпитани хулигани както масово се срещат. Може би не е най-подходящото място за застрояване, но като не остана никъде другаде..... предпочитам да има едно свястно място по нашето черноморие
73
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 15 години
Ne e vuprosa kak shte izglejda tova selishta, dali shte e ekologichno iline, ne razbirateli che to vse pak shte e SASTROENO,az a predpolagam i mnogo drugi hora sushto ,moje bi ne iskamniakakva urbanizacia i civilizacia kogato otida tam da si pochivam, puk i dori i da iskam smiatate li che shte e dostupno do normalnite hora,dorii pri segashnite bezobrazni kurorti pak e po eftino da hodi chovek v turcia. a kakvo ostava ako sa kakto pishe v statiata.az hodia na tova miasto ot 6-godishen, veche 35 godini. taka che ne mojete da si predstavitekak se chuvstvam ot tazi novina. hodia tam i liatoto i makar i po riadko i zimata, nimam triabva vsichki da sme kato po kalup i da hodim da se tupchem v niakakvi kurorti.koito ne e hodil na karadere pone za niakolko dena nikoga niama da razbere zashto NE TRIABVA DA SE UNISHTOJAVA TOVA MIASTO
72
0
 
0
 
! Отговори
66 преди 15 години
66 - МРЪСЕН *** КОМУНИСТИЧЕСКИ , стига си манипулирал
71
0
 
1
 
! Отговори
Янка Димов преди 15 години
Ей,номер Кики"66",ти на 100% си задръстен от мръсотия и простотия СОФИЯНЕЦ,щом си на мнение да се строи...какво еко-селище бе,кавал?!?Ако искаш може да те обладават на "тишина и спокойствие"....Това е едно от малкото свободни и незастроени места,а ти тъпия СОФИЙСКИ СЕЛЯНИН искаш да си купуваш апартамент там...Прав е "daysleeper",като казва да ги почваме всичките-първо багериста та чак до фирмата изпълнител,а накрая и самия Възложител!Но само един софиянец може да е на мнение да се застроява Кара Дере...
70
0
 
0
 
! Отговори
sir Urien преди 15 години
"ще бъде съобразен с определени изисквания" -не, както всичко останало в България ще бъде съобразено единствено със изискванията на БГ мафията, справка - "Супер Паничище""ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили" -а ще бъде ли свободна от бетон? -но 100% е сигурно че ще се "освободи" най-вече от биологичното разнообразие, ако знаеш въобще какво значи понятието (очевидно не знаеш, щом пишеш такива глупости)
69
0
 
0
 
! Отговори
ИВАЙЛО преди 15 години
А ДЕТЕТО ТИ ЩЕ СЕ КЕФИ ДА СЕ КЪПЕ У ФЕКАЛИИТЕ И ДА СИ ИГРАЕ У БЕТОННАТА ДЖУНГЛА ТЪПАКА СИ АМАН ОТ СЛЕПЦИ
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
1 000 000 000 EUR ... тва е обира .. брата на сергей .. *** к'во им пука нали не са българи а украйнци ..
67
0
 
0
 
! Отговори
thebrainless преди 15 години
Абе тази мафия докога ще я търпим!
66
0
 
1
 
! Отговори
кики преди 15 години
Вижте какво съфорумци, за първи път в България да се направи нещо както трябва: Фостър и Партньори за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса. Четох още, че всички балкони ще са слънчеви, а съответно прохладни и сенчести улички и т.н.Това че всеки бай Х** си построи от къщата - хотел и стана бетонена преграда източната ни граница, не означава, че трябва да оплювате и този проект, защото ще е наистина съобразен с определени изисквания.И когато стане готово аз ще ходя да летувам там на тишина и спокойствие (дай боже да имам възможност да си купя апартамент там), докато взривяват мизерните хотели в Слънчев Бряг и Влас и т.н.
65
0
 
0
 
! Отговори
TT преди 15 години
istinata e che po forumite vsichki sme mnogo otvoreni, no kato doide do izbori vseki si bie kamshika i nakraia pensionerite i turtzite ni slagat po niakoi "opravnik" det shte ni opravi dobre.. i nas i prirodata
64
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 15 години
Ти като си много умен ,хайде ,направи нещо. Можеш само да плямпаш и да обиждаш другите скрит зад своята анонимност. Не си търси оправдание в другите, а кажи ТИ конкретно, какво ще направиш в случая.