Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!

Разследва се дали е имало адекватен контрол над фирмата за боеприпаси
7 юни 2012 10:00,
185
Всичко е изравнено. Нещо страшно е било!
Трикилометровата зона за сигурност остава. Снимка: Булфото

Прокуратурата работи по няколко версии за взривовете, но основната остава човешка грешка и пропуск в технологията. Това заяви пред БНТ заместник-главният прокурор Бойко Найденов.

Цех 1 бил напълно разрушен и следствието ще разчита на останките в района и на свидетелските показания. За момента разследващите получават пълно съдействие от страна на собственика на склада.

Найденов обясни, че ще се разследва дали е упражняван адекватен държавен контрол върху работата на фирмата.

"Един от елементите, които ние ще разследваме и сме длъжни да разследваме е дали е осъществен надлежен и адекватен контрол, защото вие може да оформите и 5, и 10 формуляра за извършени проверки. Просто ние трябва да установим дали са извършени те и дали са спазени правилата за провеждане на тези проверки, какво точно са установили и защо не са направени, да кажем, 15. Сами разбирате, че контролът на общоопасните средства е нещо, което трябва да се прави в пълнота, в цялост. Не е допустимо - вече говоря и като гражданин, в последните години да се случват толкова произшествия с взривни вещества", заяви Найденов.

Вече стана ясно, че фирмата "Берета Трейдинг"е била проверявана 5 пъти и нарушения не бил констатирани.

Найденов потвърди, че два мобилни телефона са били намерени в района на инцидента. Единият от тях дори работел, а другият бил на части.

Много по-тежките нарушения биха били, ако на мястото, където се разснаредява боеприпаса, са държани големи количества други боеприпаси. Това е предпоставка за възникване на инцидент, коментира още зам.-главният прокурор. Според него самият факт, че щетите са толкова големи, говори че са възможни по-драстични нарушения.

Още по темата

Работи се и по версията, че стругът, на който са се рязали боеприпасите, не е имал охладителна течност, което е предизвикало искра и взрив.

"Цехът, в който е станал взривът, е изравнен със земята. Нещо страшно е било", коментира пред bTV заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Самият той три пъти е влизал във взривения завод за боеприпаси край "Петолъчката" с надеждата изчезналите хора да бъдат намерени, но до момента това не е станало.

"Взривът се е предавал от цех в цех, всичко е унищожено", заяви още Радев.

Издирването на работниците продължава. Вчера и окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев съобщи, че е почти сигурно, че има жертви при взрива. Допуска се, че е възможно телата на тримата мъже да са напълно унищожени следствие на мощния взрив и опустошителния пожар, който се е разразил веднага след него.

Днес Ханджиев заяви, че разследването е в начален стадий, тъй като липсват достатъчно данни за случилото се. Засега разследващите изказват и обмислят различни предположения за конкретните причини за взривяването, както и за количеството боеприпаси в момента на инцидента, които може да бъдат проверени само на местопроизшествието.

През нощта не са били отчетени нови взривове в района на складовете. Към 11 часа ще са минали 24 часа от
последния взрив. Това ще даде възможност, след преценка на специалисти и разрешение на наблюдаващия прокурор с бронирана техника на място да влязат експерти по взривовете и разследващите на инцидента, заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

Остава в сила 3-километровата зона за безопасност около "Петолъчката", както и обявените в началото на инцидента обходни маршрути за движение на автомобили.

Комисии са огледали щетите на сградите, нанесени от взривовете, в село Лозенец и град Стралджа. Над 160 от 350 къщи в село Лозенец са пострадали от взривната вълна. Пораженията са преди всичко върху прозорци и тавани.

Девет от общо осемнайсетте ранени при взривовете остават в болницата, състоянието има е стабилизирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
МИНА СТЕФАНОВА преди 11 години
НИКОЙ НЯМА ДА НАКАЖАТ, ЗАЩОТО ЩЕ ОБВИНЯТ МЪРТВИТЕ. ДЕЛЕВ- СОБСТВЕНИКА Е С ЧАСОВНИК ЗА 100000 ЛЕВА, А ИМА ХОРА КОИТО НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ЛЕКАРСТВА ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ. НАГЛО И ЦЕНИЧНО ДЪРЖАНЕ НА ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ И НА СОБСТВЕНИКА, А НИЕ ТЪРПИМ ВСИЧКО- УБИВАТ ХОРА,РЕКЕТ , УНИЖЕНИЯ ,ИЗНАСИЛВАНИЯ,ПОБОИЩА - ТОВА ГО НЯМАШЕ И ПРИ БАЙ ТОШО. СИГУРНО Е ИМАЛО ТОВА СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ. НЕ СЪМ СВИДИЛТЕЛКА.МОИТЕ ДЕЦА/22 И НА 24 ГОДИНИ/ЗАМИНАХА В ДРУГИ СТРАНИ , НА ПО СПОКОЙНО МЯСТО.БЪЛГАРИЯ ЗА ТЯХ Е МАЩЕХА.
112
0
 
1
 
! Отговори
поко преди 11 години
Нали се сещате когато един изтребител е под обстрел какви топлинно отклоняващи системи ( Алуминиеви сплави) използва като фойерверки едни такива изпуска да заблуди вражеските ракети.. е това видях и хич не беше на високо и оставиха дири във небето. Защо не им забранят да летят покрай градове военни складове и бензиностанций... Не казвам че е от това но кой знае .....-:) И да е така никой нищо няма да каже ....
111
0
 
0
 
! Отговори
поко преди 11 години
Същият ден имаше учения на изтребители , Американски или Израелски и полвин наш може би -:). Ден по рано имаше и статия че Израелски изтребители ще стартират от Израел през Гръцка територия и в БГ ще правят учение , като целта е да тренират дълъг полет може би почти без презареждане като симулация за удар по Иран. Та стоя си аз на Лукойла и такмо заредих и се чу доста ниско прелитащ изтребител загледахме се с един човек но не го видяхме, но видях друго отблясъци във ваздуха на 150-200м ....
110
0
 
4
 
! Отговори
? преди 11 години
Докато бяхме НРБългария нямаше такива инциденти...........а и нещо много зачестиха в последните години..............
109
0
 
1
 
! Отговори
Гард преди 11 години
До ВЕЛЕС:Знам приятелю, че е така!
108
0
 
0
 
! Отговори
азз до велес преди 11 години
да предположим че ошушкаме наще гадове.какво правим с тези който ги подкрепят извън граница?
107
1
 
11
 
! Отговори
Евтина утилизация преди 11 години
Чрез взрив. Така се утилизира без пари и платените от МО средства стават чиста печалба. Мутроград, мутродържава.
106
1
 
3
 
! Отговори
азз преди 11 години
ако намерят изгубеното самолетче,едва ли ще дадат вярна информация за това какво е заснело!бас ловя,че,ще кажат че,записа е унищожен при падането!абе,ракета земя-въздух,е била самоистреляна при взривовете,и е нацелило самолета!ама,ни разправят че,имало силен вятър!ако,бяха казали че,земетресението е причина за падане на самолета,по щях да им повярвам!а,за взрива на складовете е виновен провалилият се опит за истрелване на спътник в китай!олееее,пак,се улях!сори!
105
1
 
20
 
! Отговори
кво толко му умуват преди 11 години
Предизвикан е бил умишлен взрив, за да се заметат следи от незаконни сделки с припаси и далавери от пренебрегване на нормите. КАТО СМЕ В НАТО ЗАЩО ПО СПЕШНОСТ НЕ ИЗВИКАХА НАТОВСКИ СПЕЦИАЛИСТИ, ПРЕДИ НАШТЕ НЕКАДЪРНИЦИ ДА ЗАЛИЧАТ СЛЕДИТЕ ОТ ЧОВЕШКАТА ПРИЧИНА ПО ТЕРЕНА С ХАОТИЧНОТО СИ ТУТКАНЕ. Дори само по спектралния анализ на снимките на избухванията (цвят, вид и форма на огъня и дима и пр. )може да се докаже какво в-во се е било възпламенило там и там ли му е било законното място в момента.
104
1
 
5
 
! Отговори
азз до гард преди 11 години
пич,забравяш че който има пари се откупва!такива като мен,теб,и други получаващи 400лева месечно,няма да му мине през главата да убие и при самозащита!знаеш законите!имам предложение-решение,но админа ще ми изтрие написаното!желязна цензура!опппппс!извинявам се!
103
0
 
2
 
! Отговори
азз до гласуващия преди 11 години
човеко,до!някъде си прав!нещата са много по-големи!за тези 20години демокрация,няма партия или формирование което да е допринесло с нещо добро на избирателите си!гласувал съм за всички партии,защото за дадения момент тяхната програма ме е устройвала!накрая-усиране!от 4години не гласувам!защо ли?!?само престъпници за кандидати!и някой свестен за лице на изборите!и несмятам че някакъв символ,напомнящ за изминали събития,пречи!
102
5
 
3
 
! Отговори
Гласуващ преди 11 години
Нима никой не прави извод, защо народа в РБ е подложен на геноцид. Ами защото на всички избори червените бабички и бръкналите в червения мед ( бюджета на бедна България) бяха повече от нас. Ние сме трезво мислещите, с висше образование, не особено богати, не сме кредитни червени милионери, не сме доносници от ДС, ние сме тези, които не искат в центъра на София да има паметник на съветските окупатори, ние сме тези, които не искат АЕЦ Белене, ние сме тези, които искаме западните ценности.
101
0
 
15
 
! Отговори
Гард преди 11 години
Арестували още днес двама за убийството на хазартния бос Динов! Браво Цоко Цв.! Обачеее...Значи ако 300 000 души, които даже не сме известни на полицията, убием 500 политици, не могат да ни задържат, дори и преди това да е известно на полицията, че се готвим да ги убием? Така излиза! В България задържат, само и след като убиеш...за 72 часа...и до там!Занимавали се с престъпления, известни на полиц...ията и с това се издържали! Нищо не работели! Издържане от престъпления, известни на полицията не е ли престъпление? Трябва ли да убият някого, за да бъдат задържани? Ами ние защо работим бе? Да почнем да убиваме политици, известни на полицията, станали политици и министри!?!? И ако не убием никого, никой да не ни задържа дотогава...!!!
100
1
 
0
 
! Отговори
аграпи преди 11 години
за 350 на месец толкоз. то нали най се тачат супермени за 100 лв. какво друго да стане ?
99
0
 
5
 
! Отговори
Спете спокойно деца преди 11 години
От складовете в Челопечене не остана и следа !.....Пък и да е останала и тя ще гръмне .
98
1
 
13
 
! Отговори
Гард преди 11 години
Не може хора, които работят под пряка опасност за здравето и живота си и отговарят и за безопасността на околните села, градове и хора в тях да са заплатени с 350 лева и да се очаква, че няма да се случи беля! Това е равносилно на това, да знеш, че точно днес ще ти гръмне цеха за "утилизация" и вместо да предприемеш нещо, да отидеш сутринта на църква, да си купиш свещ от 2 лева и да я запалиш на стъпалата на църквата...и стова да си спокоен, че всичко ще е наред...защото Господ е българин...
97
0
 
21
 
! Отговори
талибан преди 11 години
Според мен тия снаряди от РПГ-та са продадени някъде в далечно царство. Много ги търсят в Арабските страни. Май се заметоха следите ,като гледам господата колко спокойно приемат инцидента!
96
1
 
7
 
! Отговори
азз до мизерията преди 11 години
нека детето ти израсне зад граница,и да си направи избора!***-***-престъпна българия или "втора ръка"в чужбина!всъщност, според мен, чужденеца гледа дали имаш пипе в главата,колко ще му зарабориш,и дали може да те ползва за в бъдеще!ако си с работещ мозък и спазваш законите Им,няма да имаш проблеми!като се прибирам в бг,виждам колко по зле става в бг!честно,лошо ми става!в тази ли мизерия да ми израсте детето?!?да не испадам в подробности,че,админа ще ми истрие поста!:-)
95
0
 
8
 
! Отговори
МИЗЕРИЯ преди 11 години
Щом я докарахме до бурето с ракията и мезето, че да излезе народа, значи много, ама много сме я закъсали и така и ще си пукнем...Все се нядявам, че вече много им е писнало на хората ....
94
0
 
2
 
! Отговори
азз до гард и мизери преди 11 години
хора,нищо няма да стане!ако не сложите едно буре 120 литра с ракия и мезе на улицата,никой нема да дойде!