Лекуват ни с все по-евтини антибиотици! Какво рискуваме?

СЗО: Расте смъртността от антимикробна резистентност
17 ное 2017 17:30,
14
Лекуват ни с все по-евтини антибиотици! Какво рискуваме?
Снимка: visualhunt.com

С 35% повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.

"У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция, по възможност с микробиологично изследване. Ако няма време за получаване на резултата, трябва след получаване на резултата от микробиологично изследване да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици", поясни още проф. Кантарджиев, цитиран от БНР.

Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи още той.

"Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

25 хиляди са смъртните случаи годишно заради антимикробна резистентност в ЕС, а в света те са 700 хиляди случаи, а до 2050 г. се очаква смъртността от тази резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака, предупредиха от СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 6 години
До шматкаСравнително малко бактерии не са резистентни на пеницилин и тетрациклини като резултат от дългогодишната им употреба. Затова употребата им намалява и се въвеждат нови антибиотици.
11
0
 
2
 
! Отговори
възражение преди 6 години
Неправилно употребени термини:1."прекомерната употреба наАБ води до устойчивост на бактериите".......вярното е Неправилната употреба..1.ненавременно започване2още по -лошото ...избързване при спиране на лечението при първо подобрение3.съобразяване с некомпетни изказвания...от сорта "стар АБ или "ЕВТИН"-ЦЕНАТА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ЕФИКАСНОСТТа
10
0
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Абсолютно съм съгласен с #3. Внимавайте с бабините дивитини, защото може да ви костват много. Много странно, че има такива, като 2, които отхвърлат медицината, но при нужда припкат при лекарите. Народната, съвремената, китайската и т.н. трябва да се допълват и да се взима най-доброто за пациента от тях. Винаги търсете компетентни мнения.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ти случайно да не си мароканец бе,кaтър!?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите под тази статия доказват, че 80% от българите са ***.
7
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Пеницилин тетрациклин и др още ги има но никой не ти ги изписваЕдин блистер тетрациклин струва 3-4лв ноооо...лекарите обикалят света по "симпозиуми"платени от производителите на лекарства.Там им плащат и ги учат да изписват "правилните"лекарства
6
1
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Те антибиотиците по 30+лв а реват че били евтини.
5
3
 
12
 
! Отговори
gogo преди 6 години
50 години всички се лекува с пеницилин гентамицин произвеждаха се в Разград. Нямаше никакви проблеми .Сега ни лекуват с скъпи антибиотици куп други лекарства със съмнителни резултати
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рискуваме да се лекуваме евтино.
3
5
 
4
 
! Отговори
ДО 2 преди 6 години
Нещо послъгваш = Хем от 50 години не си пил лекарства , хем Доктори те лекували ?Няма лошо , но не подвеждай Хората - може някой да се подведе по лъжата ти и да му коства живота .
2
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антибиотик не съм пил от както съм човек Това са 50 години. Лекувам се само с Аналгин и рецепти останали от баба ми. Толкова са ефикасни тези рецепти че вдигат човек от леглото само за една седмица. Правих си експерименти с докторското лекуване. Така ме излекуваха че щях да остана доживот с хронично заболяване. Като видях че докторите си правят експерименти веднага вкарах в действие бабините илачи. За 3 дни се излекувах и когато отидох на контролен преглед Докторетата се учудиха.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гарантирано от вечният ,,демократичен преход''.