Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?

Парите са на депозит в БНБ при отрицателна доходност
Обновена: 18 юни 2018 07:05 | 18 юни 2018 07:00, Петя Славова
150
Без приходи в Сребърния фонд: Какво ще стане с пенсиите ни?
Снимка: архив, Булфото

В края на май в резервния фонд, който след време трябва да допълва основните пенсии на българите, има 2.902 млрд. лв., показват последните данни на финансовото министерство. Сумата е с около 117 млн. лв. повече от края на 2017 г., като 103 млн. лв. от тях са дошли от концесии.

31 май е крайният срок, в който по закон в Сребърния фонд трябва да се внесат всички постъпления, дължими от предходната година. От приватизация са влезли символичните 770 хил. лв., а от глоби и санкции, свързани със следприватизационния процес, приходите са 2 млн. лв.

Въпреки бюджетните излишъци през 2016 и 2017 г., по това перо няма постъпления. По закон 25% от реализирания излишък на държавния бюджет трябва да се превеждат във фонда. Държавният бюджет обаче се различава от консолидираната фискална програма, по която за 2016 и 2017 г. бе отчетено положително бюджетно салдо, след няколко поредни години на дефицити.

За миналата година излишъкът е 845 млн. лв., или 0.8% от БВП. От тях 309 млн. лв. са излишък по националния бюджет, а останалите 536 млн. лв. по европейските средства. В националния бюджет влизат държавният бюджет, бюджетите на общините, на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, на БАН, БНТ, БТА, БНР.

В крайна сметка, ако националният бюджет е на плюс, то държавният е на червено с 8.7 млн. лв., за което обаче - волно или неволно - не се тръби от управляващите. А в държавния бюджет влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и съдебната власт. Това е приходоизточникът, който по закон трябва да захранва Сребърния фонд. По същата причина за отчетната 2016 г., когато по големия бюджет бяха отчетени 1.6% излишък от над 1.4 млрд. лв., отново няма постъпления в Сребърния фонд.

Още по темата

Така на практика концесиите са единственият източник на приходи в Сребърния фонд през последните пет години. Постъпленията от приватизация отдавна са пресъхнали, а от бюджетния излишък не е влязъл нито един лев, съобщава в. "Сега".

При създаването на резервния пенсионен фонд преди десетина години идеята бе той непрекъснато да се пълни от приходи от приватизация и концесии, а средствата да се множат, като се инвестират разумно - съгласно ясна стратегия и законов регламент. За този период обаче фондът нито се управлява, нито се пълни по закон. В резултат на това средствата в него стигат за изплащането на пенсиите едва за няколко месеца.

По време на първото правителството на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе създаден законов механизъм за отклоняване на постъпленията от приватизация и използването им за други цели. Държавни дружества се прехвърляха в Държавна консолидационна компания, която на практика ги продаваше и превеждаше постъпленията като дивидент към държавата. Според експерти от БСК по този начин са отклонени около 500 млн. лв.

Опитите да се заобиколи попълването на фонда продължават и през тази година. В Закона за държавния бюджет за 2018 г. има текст, че очакваните 480 млн. лв. еднократен приход от концесията на Летище София няма да бъдат преведени в Сребърния фонд, както би трябвало да стане по закон. Парите от тази планирана от години концесия трябва да отидат за погасяване на борчовете на фалиралите на практика Български държавни железници.

Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ. Така вместо да се множат, на практика те се топят. За 2017 г. БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%, което означава, че за съхранението на парите централната банка е удържала около 2.8 млн. лв. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. липсващите пари се взимат от джоба на българските данъкоплатци. И тази година средствата в Сребърния фонд ще носят загуби, след като правителството прие в края на миналата година поредната стратегия за управление на фонда, която отново предвижда парите да стоят на депозит в БНБ. Аргументите са, че инвестициите в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до отрицателна доходност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Престъпниците от Герб след като откраднаха парите от Здравния фонд,сега са посегнали и на парите на пенсионерите и за това няма да се увеличават пенсиите на нашите майки и бащи,защото Герб им еб.ха майката. Крайно време е тези престъпници да влезнат в затвора,но КОЙ да ги вкара,като и опозицията ни е ско.***.на. Няма и прокуратура,защото и тя играе с тях. Няма такава държава или по скоро има и тя се нарича България,защото народът на тази държава е стадо овце за доене и срижене.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите не се спестяват вече, а Драги ги печати и брюкселианците плащат с хартиите дълговете на гърци, италианци и други некорумпирани държави. Веселба
131
0
 
0
 
! Отговори
? преди 5 години
Какви причини може да има, отговорните в администрацията не се напъват да инвестират парите според закона:1. Както писах долу - на никой не му дреме за общи пари?2. Отговорните лица имат идеологически задръжки и не искат да вкарват пари в страни членки на ЕС? (русофили?)3. Не са разбрали?... други идеи... може би журналистите да попитат отговорните администратори?
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важното е написано накрая вместо в началото, затова не става ясно защо няма постъпления: никой не управява инвестициите понеже на никой не му дреме за общи пари. "Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се инвестират в акции на страни - членки от ЕС, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, парите на фонда стоят на годишни депозити в БНБ...БНБ определи отрицателна лихва от минус 0.10%.."
129
1
 
6
 
! Отговори
Кравата Пенка преди 5 години
До тука ни докара Б.Б. и компания.и от ЕС каква полза от изминалите години?сега набутване и с Македония.файда нема
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да спрат да плащат помощи и пенсии по болест от този фонд най сетне !!!
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nischto ne e garantirano ot gerb
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Veiman 178 lv kade da 200 ili 300 lv idlagaha me no ima bog toi vs bijda sabavja no ne sabravja
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гарантирано от ГЕРБ
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Упс, до 131 имах предвид, а 31 се получи. Моя грешка.
123
0
 
11
 
! Отговори
До 31 преди 5 години
Обявиха индивидуални пенсионни партиди с идването на демокрация. На всеки работещ се удържат пари за пенсия. В задачата се пита, ако тези пари ги няма, кой е виновен. И какво я правим с празни пенсионни лични партиди, за които сме плащали пенсионна осигуровка.А комунизмът свърши и вече няма общо, така че икономиката не ти плаща пенсията. Сам си я плащаш и като я откраднат, ти няма да бръкнеш в общата каца като при комунизма, понеже такъв филм няма, а ще виеш гордо срещу луната, примерно.
122
2
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Трябва да стане ясно,България няма индустрия освен,ако за такава не броите шиенето на *** и потници,както и правенето на некачествени консерви с чужди материали и суровини.България няма селско стопанство,както и животновъдство.България има нещо като зачатъци на икономика базирана на ниско качествените услуги,долнопробен туризъм,малко ниско качествена проституция,добивна замърсяваща промишленост и това е.България на произвежда продукт с висока принадена стойност.Е,тогава от къде ще дойдат парите
121
0
 
3
 
! Отговори
Peachyu преди 5 години
Minavame na barteren svoboden eu pazar...spirame da plastame zdravni i pensionni vnoski togava...
120
1
 
8
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
До ДаТо с куфарите, покъщината и с двадесетина годишната трошка, става най-еФтинко, ама нали идеята е нещо да променим?Промяната може да дойде со кротце, со благо и най-вече со МНОГО ......
119
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новия "елит" не го мислете, те комунизма са си го построили и за поколенията след тях,просто продадоха народа.Нали не си мислите, че след 50год.ще оставят България на ***.сеДруги ще се ширят тук,а малкото останали българи ще бъдат в резервати.
118
1
 
17
 
! Отговори
От Палячо 89 преди 5 години
Доходността е положителна на хартия. Гледайки всичките им проспекти и доклади е ОК. Но като извадиш такса превод всеки месец, освен това има и такса ВЪРХУ внесените пари от 3-4,5 %, при доходност от 3-4 %, като извадиш едното от другото - отрицателно е числото. А виж някой фонд от началото на създаването си - особено около 2008 - 2009 година за какви сривове става въпрос.Това няма да се възстанови в скоро време, особено за прясно пенсиониращ се ... ще ги изхарчи преди да е качил остатъка.
117
2
 
2
 
! Отговори
Aahaaah преди 5 години
Ne strahuisia injener Karaganev i Co, kat sa pensionirate sha iadete generali, bankeri, djurnallisti, ohraniteli, ministri, depputtati, doctori, habolekari, politici, partizani, haiduti, prokurori, advokati, sadii, arhitekti, aptekari, siv, eu, nato, bannki...pensionen i zdraven fond nema, ama ot tosi divech ima dosta v bg razvadnika...
116
0
 
19
 
! Отговори
До 123 преди 5 години
Ной е библейски персонаж, боже опази да е друго. Доста е различен от НОИ. Аман от такива като теб, дето им личи интелекта, ама за сметка на това пък са с мнение!Тъжната истина е, че средностатистическия българин ще види пенсия като се пенсионира на 100 години, ако е жив до тогава. И ще я види тогава обаче, ама през крив макарон.
115
2
 
13
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
в България се живее прекрасно :)
114
5
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
До До 89Кой ти каза, че доходността на частните пенсионни фондове е отрицателна, бе - ***? Защо не проверявате сами, преди да дрънкате глyпости? Всъщност единствено в ПФ има реално пари - нито в Ной, нито в Сребърния фонд има нещо !!!