Д-р Кацаров: Здравната ни система не се справя!

Лекарят прогнозира, че още две години ще отваряме и затваряме
9 фев 2021 21:37, Петя Славова
16

Третата вълна на Ковид-19 - как се справя държавата и докъде ще стигне масовото ваксиниране на българските граждани?

"Кризата се наблюдава, не се управлява. Управлението предполага да имаш план, да направи прогноза и да изпревариш събитията, а в България имаме събития, наблюдаваме ги. Както е с тестовете - като се намалят, отваряме ресторантите, като се увеличат, ги затваряме. Ние не предшестваме кризата, ние я следваме." Това заяви председателят на Центъра за защита правата на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

"Много са елементите на доброто управление на една такава криза. Трябваше да започнем с това да съберем необходимата информация за ситуацията в страната. Ние продължаваме да не знаем колко българи са се срещали с вируса. Нали броят на положителните тестове е 200 хиляди, как изчислиха, че са 20%", подчерта събеседникът.

И добави: "Мога да вляза в спор за достоверността на информацията като цяло. От нашия център попитахме здравното министерство според Ковид портала каква част от хората са починали в болница и каква част у дома. Оттам ни казаха, че не са сигурни и ни препратиха към НЗОК. Те отговориха, включително изпратиха списък на починалите по болници, че броят на починалите според НЗОК към 20 декември е 7500, което е с 900 повече от общия брой, който показва Информационният портал".

По неговите думи, "ако не знаем колко е броят на умрелите от COVID-19, това означава, че нищо не знаем".

"Властите, правителството, здравното министерство трябва да си свършат работата. Втурнаха се да правят антигенни тестове на учителите. Това е безсмислено, имаше смисъл да се направят масово тестове за антитела. В Германия направиха такива тестове и се оказа, че броят на хората, които имат антитела, е 4 пъти по-голям от този по регистрираните PCR тестове. В България е сигурно 10 пъти по-голям. Това с антигенните тестове е безсмислено, пари на вятъра. Няма да стане така, няма да се справим, ние не се и справяме и затова имаме най-много починали", категоричен беше д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

"Не искам да виждаме отново болни по стълбите и по тротоарите, но не очаквам някаква промяна, защото не виждам промяна в управлението на здравната система. Не виждам здравните власти да са си направили изводи и да променят нещо в здравната система. Как може да начертаеш 10-годишна стратегия без да отчетеш Ковид събитията. Здравната система катастрофира", допълни той.

Според него информационна кампания за ваксините изобщо няма, а страната ни отново е последна и по имунизиране.

"Сега на дневен ред са ваксините. И там сме последни, и там нищо няма да стане. Няма кампания. Обратно на всички страни ти си сложил възрастните в хора в четвъртата фаза, последни. Няма да успеем. Ще продължаваме да отваряме и затваряме страната още 2 години сигурно", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус сигурно вече имат групов имунитет.................За групов имунитет не съм чувал още но съм бил физически свидетел на българско народно алено плиткоумие при голяма част от обитателите на една балканска "истински екологично чиста" територия! :))))))))
14
0
 
0
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Амииии, не думай.......
13
2
 
5
 
! Отговори
Санитар преди 3 години
Здравна система няма. Има само здравна далавера.
12
2
 
5
 
! Отговори
Росица С. преди 3 години
Eх Стойчооооо, какъв експерт си само. Всичколог!
11
2
 
4
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Здравна система няма. Има отделни признаци на някога съществувала здравна система, но Методиев Борисов и тях ще унищожи с невежеството си.
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вече загуби лекарски права.Повече от десет години не практикува.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро стяга предизборно партийните редици.
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този лобист пак заработва пари.Глупости.
7
2
 
5
 
! Отговори
мак преди 3 години
т.лупа твърди обратното, всичко е под контрол, управлява майсторски и пандемия, и всичко на територията. Но страхливеца не коментира неприятни твърдения, или поне аз не знам, да излезе и да опровергае, но не с общи алабализми и разтягане на локуми, как раздава книти и помага.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва на всички на които предстои ваксинация тестове за антитела,дали са прекарали,и ако са,както казаха чужди специалисти,според броя на антителата да получат само първа доза,след 10 дни се проверява имат ли антитела,колко единици,съответно нужно ли е втора доза.Защото се получава така,че когато са с антитела след преболедуване,след втората доза антителата се увеличават десетократно,а това е пак някакъв риск.Но не е прав този лекар,трябва да се правят и антигенни и тестове за антитела едновре
5
0
 
18
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
Защо се случва така в тази икономически стабилна и с висока средна заплата държава, според Началникът и?!
4
5
 
24
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Всичко е пунта мара цялата здравна система.Една пералня за пари на власта
3
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера си разписвах химикала драскайки по лист хартия. Тъщата помислила, че това е рецепта, взела я и отишла в аптеката. И представете си - дали и лекарство!
2
9
 
8
 
! Отговори
Идват избори преди 3 години
О-О, ОДС!О-О, ДСБ!О-О, ДОКТОРЪТ ИЗВЕСТЕН С ТОВА, ЧЕ Е ПОЛИТИК.Никога ДСБ!ДСБ е най-тъмната *** от ОДС.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус сигурно вече имат групов имунитет.