Кметът на Карлово: Легла има, проблемът ни е кадрови

Карантинираните в града към момента са 1300 души
Обновена: 30 мар 2021 22:48 | 30 мар 2021 22:48, Веселина Йорданова
18

Третата вълна на Ковид-19 у нас е в разгара си. Болниците по градовете работят на ръба на капацитета си. Изключение не прави и град Карлово.

"В Карлово общинската болница се справя на върха на възможностите си. Легла има - проблемът е кадрови. Нашите колеги успяват с много усилия и с много себеотдаване да лекуват болните от Ковид-19. Ако общинските болници по някакъв начин бяха закрити през годините, сега ударът щеше да бъде много жесток. Няма как общинските болници да минат без държавна помощ", заяви в ефира на "Денят ON AIR" кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Той разказа, че са направени дарителски кампании и са закупени много необходими уреди за ковид отделенията.

"Когато ковид болен се лекува в общинска болница, но след това се налага да премине в интензивно отделение, болницата не получава нищо за направените разходи, нека НЗОК да помисли по този въпрос. Здравното министерство трябва да отдели фонд за развитие на общинското здравеопазване", каза д-р Кабаиванов.

И бе категоричен: "Задължителна е демонополизацията на Здравната каса"

Той каза още, че предлагат удвояване на приема на студенти по медицина и минималната лекарска заплата да бъде 2000 лв.

"Когато имаш 5,6 дежурства в месеца, разбирайте, че настоящата им заплата не може да компенсира натоварването", добави кметът пред Bulgaria ON AIR. Той разказа още за ситуацията в Карлово. По думите му не всички спазват носенето на маските на открито.

"1300 са карантинираните в Карлово към настоящия момент - положението е тежко. На всичкото отгоре очакваме пикът да настъпи средата на април. Затова е необходимо да се ускори процесът на децентрализация. Общините трябва да имат повече възможности, освен задължения, за да могат да решават проблемите не само на здравеопазването, а и на гражданите като цяло", смята д-р Кабаиванов.

Той даде информация и за ваксинационната кампания в града.

"В Карлово има 34 лични лекари. Те имат записани над 3000 желаещи за ваксинация. С 2 екипа ваксинираме по 60 души на ден. Апелът към моите съграждани е ваксинирайте се, ако нямате противопоказания. Друг начин да се преборим с пандемията няма. Можеше да договорим повече ваксини. гражданите с право да имат избор и да преценят, коя от трите ваксини да използват", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Не болницата в Карлово е виновна и не НЗОК! Системата е грешна, алгоритъма е така скроен, че да се краде много от няколко богоизбрани и за нормалните хора нищо не остава. И всяко смущение вади системата от равновесие и води до разпад. Системата въведена от един алчен зъболекар и от един политикономист не работи. Къде по-прогресивна беше системата на Семашко. Там, където тя се прилага макар и ограничено вече се справиха с пандемията. Но инспектора с джипа това дори не го е чувал.
12
0
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Премиера може и там да помогне, напоследък е като Робин Худ!
11
2
 
3
 
! Отговори
уууу на Кабата преди 3 години
Аман от безочливи и нагли хора.
10
4
 
6
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Трагедията в здравеопазването е неописуема - какви легла, то няма 2 нормални лекари на кръст в Карлово и то само Карлово да е.. Приемат възрастни хора да приберат някой друг лев от псевдо лечението, хвърлят ги на една кушетка - няма кой да ги погледне и си отиват за ден-два. Жертвите от този вирус са минимум 2-ти повече от обявенитет...
9
2
 
3
 
! Отговори
Ово е стандарт преди 3 години
Ей го новия министър бе готов е даева неадекватиците в тая държава
8
2
 
1
 
! Отговори
Кабата преди 3 години
Вай вай вай бе Боко!! С д...*** ли да плащаме??
7
2
 
5
 
! Отговори
Боко Кюлчев Чекмеджи преди 3 години
Ало,Каба Иванов!! Пари нема - действайте!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Ало, Каба Иванов!! Обади се на " седесаря" Румен Христов,ортака на Тиквата и кандидат-депутатин,белким проблемът да бъде решен??! Схващаш ли бе кратуно??
5
2
 
7
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
Ало, Каба Иванов!! Звънни на Чекмеджето и Ботокса да дадат основна заплата на лекарите 8 000 лева,на сестрите- 5000 ,а на санитарите 3000 и кадровият проблем ще бъде решен!! Що не съобщиш на колко се разписва Директорът на болницата, а и ти самият???!!
4
1
 
9
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
За какво са ви лекари,важното е жипката да летиии...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихме Сер-Гей!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Също като ***, Йончева и ония, другите *** от БКП-то.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То легла и в бардаците има.