Пожизнен ТЕЛК за хора с трайни увреждания

Предложението е на министъра на здравеопазването
6 юли 2021 21:21, Петя Славова
18

Повече хора с трайни увеждания да могат да получават ТЕЛК пожизнено. Това предложи министърът на здравеопазването. За колко заболявания това ще е възможно и как приеха идеята работодателите и синдикатите?

Росица Станева има епилепсия. За нея промените, които се предвиждат в Наредбата за медицинска експертиза са голямо облекчение.

"Много голям плюс е. Сега единственото, което остава, е градът ни да стане общодостъпен за всички, за да може инвалидите да не стоят по домовете си, но това вече зависи от всички нас", сподели тя.

Като Росица са хиляди. С промяната в закона тези хора с дефинитивни и необратими увреждания, няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и ще получават пожизнено процент намалена работоспособност.

"Промените касаят над 100 заболявания", уточни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"Слагаме край на един брадясал проблем, който се повтаря и се обсъжда от 10-15 години. Хората, които са прекарали онкологично заболяване и са провели лечение, след 5-тата година имаха право на 50% трайна неработоспособност. Става дума за текст, който те определя пожизнено, но след като не е изрично посочено, тези хора трябваше на всеки 3 години да се явяват, за да доказват на ТЕЛК, че имат раково заболяване, за което ТЕЛК знае", добави той.

Работодателските организации подкрепиха промените в наредбата за медицинска експертиза. Синдикатите обаче се въздържаха.

"Оказа се, че си приказваме за различни неща, защото министърът на здравеопазването казва, че ще се премахне процедурата за хора с необратими заболявания, нещо, което не намерихме в текста, който ни беше предложен вчера. Ако все пак министърът предложи такова нещо на заседанието на МС, е хубаво да се знае, че тази процедура съществува не защото съдистите лекари и бездушните чиновници искат да тормозят болните хора, а защото от тези необратими болни хора предразположението към развиване на съпътстващи заболявания е много по-голямо отколкото при другите хора и ако тези хора не ходят периодично на лекар макар и това да е телкова процедура, може да бъдат изложени на допълнителен риск", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Промените позволяват на хората, които вече са с пожизнена неработоспособност, но имат и други придружаващи заболявания, да поискат преосвидетелстване за повишаване на степента на увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
И на ония двамата ромски братя дето подкупни лекари ги диагностицираха със 100% слепота докато братчетата публикуваха във Фейса снимки с новите си Мерцедеси..... И те ли вече имат доживотен ТЕЛК ? Не че нещо ама за един сляп приятел питам.
11
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 2 години
До до 12Попада,попада...ОСОБЕНО за верния на буци хейлекторат.Там ако се набодеш на трън,пишат че нямаш крак.
10
0
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
До гейбтроловете.Да,България и бедна.Но не е бедна заради кирливите стотинки на инвалидите,дето освен трябва да ядат,трябва и да си купуват лекарства.Пенсиите са безобразно малки ,не повече от 300 лева макс.Половината са за хапчета.Така.Кой ще вземе на хубава работа инвалид?НИКОЙ.Значи и заплата никаква...Айде и карта за градския.И КАКВО ТОЛКОВА източват хазната?Що не видите Партийците на боцанката,че и другите?РЕГУЛЯРНОТО източване на хазната с ниски осигуровки,кражбите на топлофиийк..и енергот
9
0
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Астмата вече не попада в инвалидизирането. Мисля че от около 2..3... години.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо, но нека да има едно изискване - лицето да не е инжектирано с "ваксина" против ковид. Няма да храним инвалиди самоубийци!
7
1
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Елементарно е. Правят се случайни проверки. При фалшив ТЕЛК, доктора си губи правата и точка. И обратното - ТЕЛК се гаврят с теб за да те провокират към подкуп, ама отиваш на НЕЛК и се оказва че си си баш инвалид - следва същото. Ей, ТЕЛК доктора ми звъня на личния телефон, направих се че не го чувам добре, та изсумтя че било грешка! А баш си беше просене на пари!
6
0
 
12
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Болен от епилепсия не би трябвало да има разрешение за управление на автомобил. Закона не го разрешава. За това се вади едно медицинско (не се води на Учет) от месния психодиспансер. Друг е въпросът доколко в диспансера са наясно със заболяването на конкретния субект. Подайте сигнал в свободен текст към КАТ. Ще спасите животи както и този на човека със заболяването.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще карат нови мерцедеси сега
4
0
 
11
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Кво стана с ония кьоравите ромеи от плевенско,Дека караха мерцедеси?!
3
0
 
13
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Като сатана дума за епилепсия, с очите си съм виждал каква гадория е. Гърчовете, напикаването, пяната на устата. Ама как така епилептици шофират автомобили е въпросът? Епилептик колега в Русе ме е возил много пъти и изтръпнах като му видях припадъка! Останах в ступор като си помислих какво е можело да стане докато шофира! Защо епилептици имат книжки за управление на автомобил ??? Кой им е издал медицинско свидетелство за годност?
2
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ БЕШЕ СУПЕР НЕКАДЪРНО!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подарък за шведите от президента. Сега само веднъж ще трябва да плащат за фалшив телк