БАБХ спрели вноса на над 3165 т опасни храни от трети страни

В повечето случаи става дума за пипер, ядки, месо, риба и мед
11 яну 2022 19:30, Ния Христова
7
БАБХ спрели вноса на над 3165 т опасни храни от трети страни
Снимка: Pixabay
Инспектори на дирекция "Граничен контрол" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са допуснали вноса на територията на България и ЕС на повече от 3165 тона неотговарящи на законодателството храни с произход от трети държави през изминалата 2021 година, съобщи Bulgaria ON AIR. 
 
При контрола върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 1173 тона, са възбранените мандарини, заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда пиперът. През миналата година са възбранени 513 тона, съобщиха от БАБХ.
 
Лимоните със съдържание на остатъчни вещества от пестициди, задържани при граничен контрол са 434 тона. Не са допуснати също 163 тона лешници и 97 тона фъстъци, заради установено съдържание на микотоксини.
 
При ветеринарен контрол на границите на България са възбранени 55 тона "съставни продукти" (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи). 
 
Не са допуснати също 47 тона агнешки субпродукти, 36 тона замразена или охладена риба 35 тона пчелен мед. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо като сме в ЕУ внасяме бок луците от третия Свят
4
2
 
1
 
! Отговори
Опитен преди 2 години
БАБХ са една паразитна , напълно излишна структура. Пълно е с политически назначени от ДПС и най вече от ГЕРБ калинки и други неграмотни личности. Полуграмотни ветеринарни докторки се занимават с контрол на продукти от които нищо не разбират. Има случаи,когато изискват изследвания за Листерия в лимонада в напълно изкуствени лимонада и имитиращи чай продукти.БАБХ няма собствени оторизирани лаборатории. БАБХ пречи на развитието на производството на български хранителни продукти. Да се ликвидира!
3
0
 
3
 
! Отговори
Божинката преди 2 години
Трети страни е същото като втори страни, само че са трети.!.
2
0
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 години
По важно е колко са пуснали !!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи трети страни?