Над 12-часово изслушване на кандидатите за ВСС в парламента

Натовареността на съдиите се оказа приоритет за повечето кандидати
Обновена: 11 сеп 2012 22:24 | 11 сеп 2012 22:22,
23
Над 12-часово изслушване на кандидатите за ВСС в парламента
Повече от 12 часа продължи изслушването. Снимка: архив Булфото

Повече от 12 часа продължи изслушването на кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота днес в пленарната зала на народното събрание.

На него присъстваха представители на всички политически сили, министрътът на правосъдието Диана Ковачева, чужди дипломати и представители на неправителствени организации, главният прокурор Борис Велчев и обмдсманът Константин Тренчев.

17-те кандидати, които се надпреварват за 12 места в новия Висш съдебен съвет бяха изслушани един по един. Първо всеки един беше представен от номиниралия го депутат, после самият кандидат за член на т.нар. правителство на съдебната власт представяше вижданията си за развитие и решаване на проблемите в съдебната система в рамките на 10 минути. Народните представители имаха право да задават допълнителни въпроси на всеки един от кандидатите.

Стигна се дотам, че личното събеседване с един от кандидатите продължаваше около час. Процедурата започна в 10.00 часа и продължи след 22.00 часа.

По време на изслушванията се чуха малко конкретни предложения, а опозицията се оплака, че се задават твърде общи въпроси.

Желаещите да станат членове на ВСС акцентираха главно върху справяне с проблема на натовареността на съдиите, който стана особено актуален след уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Те даваха и предложения за административни реформи, прозрачност при работата на Съвета, създаване на по-добри връзки между институциите и подобряване квалификацията на магистратите.

Основно място в изказванията им заемаха и независимостта на съдебната система и работата в конкретни срокове.

Всички тези проблеми на съдебната власт бяха засегнати в доклада на ЕК за напредъка на България, който излезе през юли.

Като цяло изслушването премина без спорове и напрежение. Цялата процедура се излъчваше на живо на сайта на парламента. Единственият спор, който възникна беше в началото на излушването между председателят на праваната комисия Искра Фидосова и депутатът от РЗС Емил Василев.

Василев зададе въпрос на издигнатия от БСП бивш зам.-министър на правосъдието и бивш член на ВСС Бойко Рашков за т.нар. "правни фамилии". Дъщерята на Рашков е съдия, а съпругата му нотариус.

Въпросът на Василев предизвика недоволството на Фидосова, която заяви, че не могат да се задават подобни лични въпроси, които накърняват достойнството на кандидатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
17
 
! Отговори
трябва преди 11 години
да се освободи единият от съпрузите ако са и двамата съидии или прокурори, освободеният да стане адвокат, същото е и ако детето е съдия/прокурор и родител е такъв.Има стават съдии или прокурори, а са били некачествени адвокати,да не се пращат за обучение за съдии/прокурори минали наз 35 години, да се знае че 6-ца в Пуцоветепо право е равна на 3-ка в Софийски университет.Да се търсят за съдии/прокурори незавършилиПуцове по право.университет.
19
0
 
17
 
! Отговори
а другото преди 11 години
не се назначават винаги за съдии/прокурори хора завършили най-качественото юридическообразование-в Софийски университет,назначават се съпрузи за съдии/прокурори и то в единград, което е неправилно,назначени са за съдии/прокурори юристи завършили некачествени юридически факултети-т.н.пуцове ,на съдиите се дават огромни заплати-пет-седем пъти над тая на учителя,да има забрана за съдии/прокурори да се назначават съпрузи, а същи и родители/деца в един съдебен район.
18
0
 
18
 
! Отговори
Клан преди 11 години
Това за правните кланове в съда си е вярно и със закон трябва да премахне като конфликт на интереси. Не може съдията и адвокатката в едно дело да са съпрузи. Познайте и детето им, като завърши право, кого ще назначят при първа свободна позиция в съда. Конкурсите за работа в съда са бутафорни и назначеният предварително се знае. Такава шуро-баджанащина никъде другаде няма. Реформата не я започвайте с оправяне и кърпене на болежките на съдебната система, започнете от източника на проблема.
17
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
номер 16 ти..трябва да са хора вътре от системата? такива като примерно Бойко Рашков ли? хайде моля ти се..аман от стари муцуни през годините..доказали се само с издънки и навирени носове от факта че са несменяеми..ако ти примерно си некадърен и всеки може да те уволни..то защо това да не важи и за тях?
16
0
 
19
 
! Отговори
ili 2 преди 11 години
Според мен квотата от парламента трябва да е много малка. Много са 11 човека, и то партийно зависими! Повечето от членовете на ВСС трябва да са от самата съдебна власт, които я познават от вътре и знаят текущите й проблеми, всеки в своя ресор разбира се! И тия кандидати, независимо от коя власт са трябва по дълго време да бъдат предложени, да имат представа хората, които ги избират какви са, защото не ги познават! Гласува се някак слепешката.
15
0
 
20
 
! Отговори
ili преди 11 години
Не съм съгласна с предложението да няма Районен съд в места под 15 хилядно население. Там и сега съдиите са затрупани с работа. Какво ще карате обикновените хора да се разкарват до големите окръжни градове, като нямат дори някои и пари за хляб. Не стига, че закриха болниците в малките градове. Какво знаете Вие там горе в София, как живее народа в тъй наречената от Вас "провинция"!
14
0
 
21
 
! Отговори
- преди 11 години
Колкото и да ги слушат и приказки да приказват и разказват е ясно, че пак ще е НАШИ И ВАШИ!
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2/3-ти от кандидатите нямаха никаква идея какво точно ще правят във ВСС и чий ще го дървят там. А някои говореха откровени глупости - пример: шефката на Районен съд - Враца.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво изслушват,то всичко предварително е ясно,който надцака той ще е
11
0
 
20
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Славов засегна два въпроса,чието решаване не търпи отлагане: намаляване броя на районните съдилища и двуинстанционен съд. Ползата от РС, особено от тези в малките градчета в дълбоката провинция, е много съмнителна. Първо, жителите на населеното място се познават много добре, което предопределя зависимостта на присъдата на районния съдия при разглеждане на важни дела от мнението на хората. Второ, там кмет, шеф на РС, шеф на РПУ и районният прокурор оформят един много стабилен феодален клан, който с топ не можеш да го разбиеш. Трето, зает основно с битови дела , районният съдия след няколко години забравя почти всичко, което е учил във ВУЗ-а, и на практика, ако някой близък по партийна линия не го посочи с пръст като кандидат за издигане в професионалната кариера, така ще си стои 10-15 години, та дори и цял живот в РС, най-много да стане шеф на съда. Четвърто, като правило съдия се жени за човек от неговата черга - юрист, и нерядко се наблюдава идиличната картинка: съпругът шеф или н-к отделение в съда, а съпругата - адвокат или обратно ярък пример със семейството в окр.съд-Благоевград, семейните двойки във ВАС, ВКС, та дори цели фамиили, работещи в един съд. Да не говорим,че съдиите в немалко случаи умишлено протакат дадено дело, докато издоят едната,че и двете съдещи се страни. Броят на РС трябва да се намали, като се възприеме правилото в град с население под 12-15 хил.човека да няма РС, а два съседни РС да бъдат на разстояние не по-малко от 30-40 км един от друг. И накрая, не належащо, а въпиещо е връщането към двуинстанционния съд..
10
0
 
18
 
! Отговори
Поправете се преди 11 години
Тук - "Константин Тренчев" вместо Константин Пенчев. В съседната дописка, в подзаглавието - "мидии" вместо медии...Що за редактори?!
9
0
 
23
 
! Отговори
Хизбирател Божуров преди 11 години
Оноя фиданкова още ли грухти там?Да ейва и праситу,да ейва и свинйата.
8
0
 
17
 
! Отговори
до Днес.бг преди 11 години
Цитирам "... и обмдсманът Константин Тренчев." Коментарите са излишни!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ок фидосиев прав си *** а не *** е защото сам пиян а ти какво за това ли се хващаш или какво аз като твой сънародник ще се биеш ли в едно рамо с мен а
6
0
 
20
 
! Отговори
papi преди 11 години
"обмдсманът Константин Тренчев" ;-)всъщност трябва да е "омбудсманът Константин Пенчев"
5
2
 
19
 
! Отговори
Фидосиев преди 11 години
Леее какви хора коментират пишат АБСОЛУТНО,***,ТОЛКО, абе изобщо интелигенция,летим летим надолу....
4
0
 
19
 
! Отговори
ДО 3 преди 11 години
РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ОЩЕ ТАКИВА ХОРА КАТО ТЕБ,ПРЕГРЪЩАМ ТЕ
3
1
 
22
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Абсолутно си прав! Живеесе днес, не утре не след 5 години когато "забогатееме". ДНЕС Е ЕДНЯТ в който сме живи и живеем! Бъдещето е ДНЕС! Трябва да се сложи прецедент в тая фалшива българска "демокрация" тия гадове да си знаят местото!
2
1
 
30
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
ХОРА,НАДИГНЕТЕ СЕ,ТОЛКО ЛИ ВИ Е СТРАХ.ЕДИН ПЪТ СЕ ЖИВЕЕ,НЕКА ГИ ИЗБИЕМ ТЕЗИ ***,КОИТО НИ ТОРМОЗЯТ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАХНАХТЕ КОМЕНТАРА АМА ТЕ СА СИ ТАКИВА ДА ЗНАЕТЕ