Невероятните пясъчни дюни в Аляска

Намират се в националния парк "Долината Кобук"
3 юли 2014 08:46, Мария Дуковска
3
Невероятните пясъчни дюни в Аляска
Снимка: amusingplanet.com

Националният парк „Долината Кобук“ в Аляска е един от най-отдалечените природни паркове в света. Разположен е в близост до Арктическия кръг, обграден е от планинските вериги „Беърд“ и „Уоринг“ и до него няма изградени пътища. Единственият начин да дойдете тук е пеша, с шейна или с чартърен полет.

Логично – този парк е един от най-слабо посетените от туристи. Една от неговите очарователни странности са огромните пясъчни дюни, които обхващат 20 хиляди акра земя – около 25 квадратни километра.

Предполага се, че дюните са се образували от триенето на старите ледници и отлагането на пясък от ледените потоци, които са се вливали в голямо езеро, намиращо се в долината преди около 150 хиляди години. Въпреки че дюните са разположени в близост до Арктическия кръг, летните температури могат да скочат до 38 градуса по Целзий, пише сайтът Amusingplanet.com.

Една част от парка е оформена от река Кобук, която минава от тук, а самите дюни са изваяни и от вятъра. В района има голямо разнообразие от животински видове, включително мечки гризли, лосове, вълци, лисици и други дребни бозайници с ценна кожа, както и множество водолюбиви птици.

Тук живее и най-голямото стадо северни елени – карибу, което наброява 490 хиляди животни. Те мигрират през парка два пъти годишно – на север през пролетта и на юг през есента. И до днес местните жители на Аляска изхранват семействата си с лов на елени. Освен това във вечно замръзналите ледени клинове в „Долината Кобук“ се намират вкаменелости на бозайници от времето на Ледената епоха.

Вижте снимки от това красиво място в Аляска в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ловАляскарека Кобук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мария, напиши една статия за секса в Аляска. Или на пясък.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo originalno i krasivo. dnes bg vinagi mnogo se radvam kato pokazvate tekiva krasoti. blagodaria.