В САЩ уволненията заради сексуална ориентация са незаконни

Решението е на съда, правителството на Тръмп е на друго мнение
40
В САЩ уволненията заради сексуална ориентация са незаконни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Върховният съд на САЩ постанови, че сексуалните малцинства са защитени от механизмите за борба с дискриминациите на работното място, противно на позицията на правителството на президента Доналд Тръмп по този въпрос, предаде Франс прес.

"Днес трябва да решим дали един работодател може да уволни някого само защото служителят е хомосексуален или транссексуален, отговорът е ясен - законът го забранява", се казва в решението на ВС, подкрепено от шестима от деветимата съдии.

Федерален закон от 1964 г. забранява дискриминациите "по полов признак", но някои съдилища, както и администрацията на Тръмп, смятат, че това се отнася до разликата мъже/жени и не важи за сексуалните малцинства.

През 2015 г. Върховният съд на САЩ разреши еднополовите бракове, но защитниците на сексуалните малцинства се опасяваха, че двамата върховни съдии, които Доналд Тръмп номинира след избирането си за президент, ще направят съда по-консервативен.

Всъщност именно един от тези двама съдии, Нийл Горсъч, написа решението на мнозинството и се присъедини към четиримата прогресивни съдии и председателя на съда Джон Робъртс, отбелязва Франс прес.

Върховният съд на САЩ реши да не изслушва няколко дела, които оспорват доктрината за квалифицирания имунитет, която на практика защитава полицията от съдебни дела за тормоз и неправомерно поведение, предаде ДПА.

За изслушване на дело са нужни поне четири гласа в деветчленния съд.

ВС отказа също да гледа 10 дела за разширяване на правата за притежание и носене на огнестрелно оръжие, съобщи Ройтерс. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Да не рИват преди 3 години
Когато бизнесмен мисли добре как да организира работата си в предприятието - периодични проверки за компетентност,регламентирани и разяснени парични глоби, документация и съответните изисквания за всяка длъжност написани с отворен код,публичност и преднамерена официозност на наградите и наказанията ,никакъв Андрешко не е в състояние да го разиграва повече от 1-2 пъти. Повечето бизнесмени не са добри психолози и педагози и затова някои от тях рИват безпомощно.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейовете са 20 пъти по-вероятни да бъдат педофили от хетеросексуалните. Това за мен е достатъчно основание да бъдат заклчени вскич в ментални клиники.Хомосексуализма не е просто безобидно умствено увреждане но е опасно за децата умствено увреждане. Тези хора не трпбва да ходят на свобода.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А трябва да са задължителни.
34
1
 
11
 
! Отговори
Хомо преди 3 години
Против съм промените и обяснявам защо. И в момента можете да осъдите някого в съда, ако ви дискриминира. Настоящите промени целят да направят невъзможно уволнението на ЛГБТ, независимо от това дали работят добре, или не, защото винаги ще извъртат нещата, че се дължи на сексуалната им ориентация. Работодателите пък ще се откажат да наемат хора, ако имат съмнения, че са ЛГБТ.
33
2
 
0
 
! Отговори
До Мукавения преди 3 години
Що ли ми се.струва, че пак фантазираш. Ако прилагал 328ал. 1т. 6-когато работникът не притежава необходимото образование или квалификация няма нужда от оценки,тестове, ала бала. Променяш изискванията за изпълнение на длъжността.И това би трябвало да ти е ясно.Сега интересното е как ще си доказал обективната необходимост от тази промяна в съда. И защо изведнъж искаш друга квалификация. Но това със сигурност не го правиш ти(ако изобщо си работодател)виждайки правната ти култура
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За щастие (или пък не) в България уволнение в стил-не ме кефиш е доста трудно. В смисъл, ако човекът си търси правата съдът лесно ще го върне. Има си обективни предпоставки, които са заложени в КТ и формални процедури, които да се изпълнят.Изобщо забравете-ама той не работи и подобни. Затова и по-големите и амбицирани гадове просто се опитват да ги накарат сами да напуснат с тормоз
31
2
 
3
 
! Отговори
На Мукавей макарите преди 3 години
До До хахах Пък аз съм уволнил заради некадърност 20-30 шматарока. Тоо...за тая работа си има подход и технология - първо се правят забележки,мъмрения,писмен документирани,прават се писмени изпити с оценки и накрая се променя щата с изисквания на длъжностната характеристика,каквито некадърниците не могат да покрият. В държавна фирма е по-трудно,но точно там съм ги прилагал. Имаше няколко шматарока дето се опитаха да ме съдят,но хванаха на Мукавия макарите - всички беше по закон.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът в такива законодателства, е че има огромна разлика между самооценка и оценката на околните. Един човек може да се счита за добър служител. А шефът му да не е на това мнение. И като го уволнят, ако по случайност служителят се окаже жена или гей и се почва с обвиненията за дискриминация и на компанията и се стъжнява живота със скъпи юридически процедури.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Да, защото като кажеш на HR - уволни всички гейове, които след тов сте заведат дело, няма да с е намери един човек в офисите, да свидетелства за тива ...Ооо, или говореше за някакви дребнизанаятчийски глупости от рода на под 40 души персонал ... сори, ама такив Ане са релевантни вече.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако работодателят ти е решил да те уволни, има безкрайно много възможности да го направи и по законен начин. Никой не е перфектен в работата си.
27
16
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
До АнонименХомосексуалните, които аз познавам, са много по-нормални от всеки хетеро мъж или жена около мен. Нямат склонност към самоубийсто, интелигентни са, добре изучени, с хубави професии, добри и възпитани. Кое точно от това е ненормално или болно ? Или ви е яд, че има хора, които се справят по-добре от вас в живота?
26
1
 
12
 
! Отговори
балама преди 3 години
А, ако си с нормална "полова ориентация"!?! Законно ли е да те уволнят?
25
2
 
3
 
! Отговори
Кво речи!? преди 3 години
Както се вижда от снимката, дойде време и разнополовите да протестират.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До JjЗаконът ти гарантира безопасност, ако си от хората, които са на снимката по-горе.Но на останалите какво им гарантира безопасност?
23
2
 
3
 
! Отговори
Jj преди 3 години
До 24 - Аз искам да осигуря безопасност за близките си от хора като теб. Сделка?
22
4
 
12
 
! Отговори
до аз (20) преди 3 години
Не си прочел внимателно. 18 казва, че се страхува, защото мозъкът все още не е проучен напълно. Никой не може със сигурност да каже до какви отклонения може да доведе някоя аномалия в този анатомичен орган.Обърни внимание и на минусите, сложени на 18. Това също налага някои изводи. Явно тук пишат хомосексуални, които се защитават както могат.Но и останалите имат право да се грижат за сигурността на близките си и на себе си.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хомосексуалистите са болни хора. В по - голямата част от живота си са психически нестабилни и когато не са склонни към самоубийство са склонни да убият някого. Те са опасни за обществото и обществото трябва да е информираяно за тези хора.
20
3
 
9
 
! Отговори
Забележете Коментар2 преди 3 години
Аз наистина започвам да си мисля че ако има квота за хомосексуални във филните (американските), или трябва някаква тежка извратения да има. Опитвам се да намеря сериал в платформа (платена) и навсякъде някакви тежки драми и обратни (в най-добрия случай), това не е нормално.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам проблеми с болните хора. Хомосексуалните не могат да имат деца поради очевадни причини. Тези, които намират начин се орпавят. Останалите не и това е добро, понеже не се унаследява заболяването им.
18
9
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 години
До МнениеТова е шега, нали? Сравняваш хомосексуалните с престъпници, с хора които не знаеш в кой момент няма да убият или наранят? Хм, доколкото си спомням да си хомосексуален значи да спиш със същия пол, а не да ходиш да трепеш хората наляво надясно. Но има хора като теб, които са още по-опасни, точно защото мислят по този начин.