Путин нареди шокови мерки в подкрепа на рублата

Забраниха на руснаците да правят валутни преводи към чужбина
84
Путин нареди шокови мерки в подкрепа на рублата
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разпореди днес шокови мерки в подкрепа на рублата, която отбеляза исторически минимум спрямо долара и еврото след западните санкции, предаде Франс прес.

Според указ, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от утре, 1 март, се забранява да правят валутни преводи към чужбина.  

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80 процента от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80 процента в рубли в бъдеще.

Обявяването на тези драстични мерки идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.

Продажбата на чуждестранна валута е един от основните инструменти, използвани от страните, които желаят да подкрепят националната си валута. Рублата се срина днес спрямо долара и еврото при отварянето на пазарите, достигайки рекордно ниски нива.

Западните санкции вече накараха Руската централна банка да повиши рязко основната си лихва днес до 20 процента, за да ограничи инфлацията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦЯЛ СВЯТ СЕ ЧУДИ ЗАЩО РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ ЖИВЕЯТ В ЕВРОПА И САЩ- А НЕ В РУСИЯ И ОЩЕ ПО СИГУРНО ЗАЩИТЕНИ ЛИ СА ТАМ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ ЗАЩОТО И ТЕХНИЯТ МИЛИАРДЕРСКИ ЖИВОТ ТРЪГНА ОТ БАНКОВИТЕ ФАЛИТИ/РАЗБИРАЙ ОБИРИ- И ТЕ ТРЪГНАХА ОТ ОБРАЗНО КАЗАНО ОТ БАЩА ДЪРВОДЕЛЕЦ И МАЙКА ЧИСТАЧКА В УЧИЛИЩЕ В НЕЩО КАТО СЕЛО, АМА НЕ Е ДАЖЕ ТАКОВА И ОПА МИЛИОНЕР/МИЛИАРДЕР- И КАТО ПРАВИЛО АЛКОХОЛИЗИРАНИ
73
6
 
5
 
! Отговори
До 76 свършилия преди 2 години
Нали се сещаш, че света не е само Европа? Даже, ако си пътувал малко повечко може да си забелязал, че в Европа като цяло е доста скучно и еднообразно. Сигурно не си забелязал, но милиардерите почиват в Южна Америка, банановите републики, Арабския полуостров, Югоизточна Азия... Европа е континент джудже и като цяло не е нещо кой знае кво.
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свърши луксозния живот на руските олигарси. Ще трябва да си стоят в мизерна Русия и не е ясно кой ще им издържа семействата и любовниците, които живеят на запад. Струва ми се, че дните на Путин са преброени.
71
3
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Много скоро генералите ще изритат Жужака от властта.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70 Ми като не ти стигат пари, започни най- накрая ДА РАБОТИШ, ве, пич- то само с лежане и с пафкане по цял ден на марихуана не става...освен ако не си син на руски олигарх, но преди налагането на санкциите. Много хора не разбрахте, че образованието ще ви промени социалният статут, а не бачкането тип '' аз го лъжа, че работя; той ме лъжи, че ми плаща''. Стегни си 4буквието, изкарай някой курс, с който да си предпочетен и кандидатствай за свободна позиция. Ама ще ти се наложи да работиш...
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше да му налагат санкции, ако нямаше смисъл от тях...
68
1
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Интересни мерки... Но дали ще имат ефект да си пита аркадаша от нашата съседка... Ние, от друга страна, се радваме на такива опити да се мешат в свободния пазар с президентски укази... Иначе половин Българи нямаше да се изсипва в Одрин в петък и събота...
67
5
 
16
 
! Отговори
Asd преди 2 години
Предпочитам да сипвам гориво по 5 лв/л. И да спя на студено цяла зима, но украинците да не им се налага да спят в метрото. Путин иска да е император, затова сам си създаде поводите да нападне, но никой не му вярва.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-забавно и от ковид епопеята.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един мъдър руснак беше казал: рубли си имам, пари ми дайте!
64
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даваха преди години по БНТ български филм за Ванга. Тя много обичаше Русия. Запомнила съм, че каза следното: Русия ще я разкъсат като вълци, но след това тя ще стане най-силната държава. С Владимир. Спомена точно името Владимир. Ванга е починала през 1996 г., по това време Путин е бил световно неизвестен. Може филмът да се намери някъде из нета, може пак да го покажат, но сега се чудя дали Русия вече са я разкъсали през 90-те години или предстои, ако предстои - жална ни майка, това значи война.
63
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоооу русофилите нали виждате как човечеството се солидаризира с Украйна,хайде и вие не сте малко в България направете една акция SMS-си парична помощ,водка и кво можете още за да помогнете на братушките.
62
7
 
30
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 2 години
Какво стана с про-руските *** май им спряха кранчето. Те за без пари и един ред не пишат.
61
5
 
20
 
! Отговори
Владо Путлера преди 2 години
Като няма хляб да ядат рубли!
60
4
 
17
 
! Отговори
Висоцки пееше... преди 2 години
Рубль не деньги, а бумага!
59
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще натисне ядреното копче и всички ние ще сме мъртви,само Коцето ще оцелее.
58
6
 
24
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 години
И понеже му врътнаха кранчето на Путин сега ще им вземе парите на ***, те така или иначе не могаъ да ги изнесат навън вече. Тоя филм май го гледахме, как се казваше..... комунизъм ли беше, социализъм. Нямам идея, трольо ще каже. Айде със здраве.
57
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да събират стари вестници че утре-други ден те ще са по-скъпи от рублите.
56
14
 
4
 
! Отговори
Alf преди 2 години
5лв литъра ако това продължи още един месец
55
0
 
20
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 години
Както каза Медведев преди 5-6 год.: "Денег нет, но вы держитесь"