Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията

Той трябвало да постигне мирно споразумение
8 мар 2022 14:55, Елка Василева
73
Янукович призова Зеленски да спре кръвопролитията
Снимка: архив, БГНЕС

Сваленият от поста при прозападни протести през 2014 г. бивш проруски президент на Украйна Виктор Янукович призова настоящия държавен глава Володимир Зеленски да прекрати кръвопролитията и да сключи мирно споразумение, предаде ТАСС.

„Искам да се обърна към Володимир Зеленски по президентски и дори бащински“, написа Янукович. „Владимир Александрович, Вие може би мечтаете да станете истински герой! Но героизмът не е показен, не е в това да се воюва до последния украинец“, се казва в обръщението на Янукович, с което ТАСС разполага.

Още по темата
„Добре разбирам, че имате много съветници, но лично Вие сте задължен на всяка цена да спрете кръвопролитията и да постигнете мирно споразумение. Това се очаква от Вас в Украйна, в Донбас и в Русия. На Вас ще бъдат благодарни украинският народ и западните Ви партньори“, заявява бившият украински президент.

Янукович, който живее в Русия и бе осъден задочно на затвор в Украйна, подчертава, че приема с голяма болка всичко, което се случва сега в родината му и че дълбоко съчувства на страданията, които украинците са принудени да търпят. „Във всяка трагедия има момент, в който тя все още може да бъде спряна“, отбелязва в същото време той.

Бившият украински президент казва, че постоянно мисли за това дали е постъпил правилно, като през 2014 е напуснал страната. „И тогава, и днес съм убеден, че това беше единствената възможност да се избегне широкомащабна гражданска война, кръвопролития на територията на цяла Украйна“, смята той.

Янукович, който е смятан за изключително корумпиран, беше свален от власт в Украйна през 2014 г. с прозападни протести, отбелязва ДПА. Оттогава 71-годишният бивш украински президент живее в изгнание в Русия.

Янукович беше осъден задочно на 13 години затвор в Украйна за държавна измяна. Украински медии заявиха наскоро, че Кремъл иска да го върне на президентския пост.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Според Хенри Кисинджър Янукович е техен продукт!
56
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
тва тоя с иридиевата тоалетна чиния ли беше?
55
5
 
12
 
! Отговори
пиЯнукович преди 2 години
призовава президента на родината си да спре кръвопролитието, започнато от президента на държавата, в която пиЯнукович се укрива от правосъдието на собствената си държава. Професионален боксьор бие боксьор-аматьор, а глас от публиката казва на аматьора - прекрати кръвопролитието. Ти, този, дето бият и се бори за живота си, прекрати кръвопролитието.
54
9
 
9
 
! Отговори
володя преди 2 години
Когато през 41-ва нацистка Германия напада вероломно СССР, Сталин се предава без бой и така спасява живота на десетки милиони! Нека и Зеленски постъпи като Сталин!
53
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква гнусна продажна,корумпирана и робска физиономия.А някои хорат отхвърлят теорията за езика на тялото.Продаде си собствения народ.
52
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този да се обърне къмюшефа си Путин.Не Зеленски стрля в Украина ,а Путин.При това лъгал руските военни,че отиват на обучение.Янукович интеб те чака същото,което чака и Путин.Ако Руснаците излезнат на улиците,а те ще го направят с вас е свършено.Страга се преодолява и това ще стане в близките дни в Русия.
51
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този хубостник беше СПУСЪКА,който предизвика Майдана. Той и заповедите му към службите убиха хората на площада, от който тръгна независимостта на Украйна през 2014г. И за какво? Заради желанието на народа му да живее човешки и заради кандидатстването за ЕС,което Янукович отказа под давлението на Путин.За 8 години Украйна щеше да е член на Европа, а сега е в развалини заради ВОЙНАТА на неговия кремълски ментор.Безочлив руски роб!
50
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Русия нападна и окупира Крим, вие къде бяхте защитница на Путин. Когато в Луганск и Донецк се появиха зелени човечета вие къде бяхте защитници на Путин. Когато те принудиха десетки хиляди украинци да ги напуснат, вие къде бяхте защитници ва Путин. Кога Русия окупира Приднестровието, Абхазия и Осетия, вие къде бяхте защитници на Путин. Сега вече се загрижехте за Украйна. Лицемери.
49
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как повече руснак да ръководи Украйна. Камо ли пък Янукович.
48
7
 
25
 
! Отговори
питанка. преди 2 години
Тоя не беше ли путинската марионетка, която изби повече от 100 мирни украинци по площадите?
47
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янукович го свалиха САЩ плащайки по един милион долара на ден.
46
6
 
23
 
! Отговори
Монегаск преди 2 години
При тоя действително корупцията беше повсеместна. Дори от физиономията му си личи че е стар кадровик обслужващ само олигархични интереси. За пари е готов и майка си да продаде.
45
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом има Хитлеристка Германия защо да няма Путинова Русия? Някакво русофилско ченге ли ще ми каже как да определям една страна. За мен Путинова Русия=Хитлеристка Германия!
44
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя дали осъзнава, че Лилипутин дори и да спечели войната и да го върне като президент на Украйна, самите украинци не го искат и пак ще го свалят. Този път обаче може и да няма възможност да избяга и най-доброто, което ще му се случи, ще е да изгние в някой украински затвор.
43
4
 
6
 
! Отговори
Леся украинка преди 2 години
Ще пренапишем законите за "световното лидерство" и затова се бием още...
42
0
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Световното лидерство господа, не е тема за всяка уста! Това е много сериозна и сложна игра на интереси, от която зависи живота и смъртта на милиарди хора по Земята. Установяването на балансите по експертен ред не е толкова трудна работа, но когато се намеси политическия елемент, започват световните конфликти.
41
4
 
31
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Няма путинова русия и байдънова америка! Това е демогогия от най-нисък порядък, отровен плод на личностно оскотяване. Прави впечатление, че в националните ни медии присъстват само гости и журналисти, които говорят за путин, като човек с когото са играли в пясъка на морето и са правили заедно кофички в детството си. Всъщност, става дума за простаци, които са толкова изгубени в себе си, колкото качеството на възпитанието им в първите седем години.
40
11
 
13
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Янукович е най-малко пияният украински президент досега.
39
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУснаците активизират всички свои агенти да призовават Зеленски да се откаже, защото виждат, че не могат да спечелят тази война.Но, дори и с примирие, санкциите няма да се вдигнат. Путин е пътник и вече го е осъзнал.
38
7
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Тоя и всички не разбраха ли че не Зеленски а Разпутин е виновен за всичко и най вече пролята кръв и т.н толкова ли сте прости